Kopia (1) av Tittskåp - se in i nya världar
I åtta tomma butikslokaler och skyltfönster i Malmö har nya hyresgäster tillfälligt flyttat in. Det är åtta världar som skapats för att ge dig underfundiga, roliga och oväntade upplevelser.
Det är platser som med sitt färgstarka innehåll och sina olika uttryck kan ta dig någon annan stans i vintermörkret. Titta in och fascineras av berättelserna! Se färger, ljus och objekt som sätter igång din fantasi och får dig att förundras!
Tittskåpen är gjorda av några av Skånes främsta scenografer, dockmakare, konstnärer och modellbyggare.
Vintertid kretsar kring begreppet ”tid”. Den som vi ofta menar är ur led, den som vi saknar eller kanske inte tar oss. Mitt i den mörkaste årstiden – när människor, djur och natur är tänkta att vila – stressar vi kanske som mest och tänder alla lampor vi kan för att mota bort mörkret och skuggorna. Och jorden värms sakta upp för att gå oss till mötes. Gräset gror i december.
Amanda Wickman är scenograf, rekvisitör och kostymör inom teater, installationer och tv. Hon arbetar ofta konceptuellt och okonventionellt och har en förkärlek för att bygga och skapa med vardagsföremål och material vi har runt omkring oss. Just nu är hon aktuell i SVT:s Fixarvärld där hon leder barnprogram med kreativitet i fokus. Tittskåpet har hon gjort tillsammans med rekvisitören Ellinor Höglund Wetterwik.
Littrahult station en mörk vinterdag. Några få lyktor kastar ett svagt sken över platsen. På perrongen står ett persontåg med ånglok som haft sin sista tur för dagen. Kvällens kvarvarande persontrafik sköts av en rälsbuss som står med ljusen på vid det andra spåret. Julgransförsäljning är på gång utanför stationen. Den som tror på tomten kan få en glimt av honom i sin släde bakom stationen.
Lundarallarna är en förening från Lund med ett stort intresse för järnvägar i allmänhet och modelljärnvägar i synnerhet. På Vinter i city kommer de att skapa en detaljrik och charmig värld i ett tittskåp som tar dig med på en resa i den svenska järnvägshistorien!
I en färggrann och mönstrad lek med perspektiv får betraktaren se in genom ett antal öppna dörrar, eller portar. Det är en korridor, eller en serie rum, eller en verklig dröm med inslag av karamell och surrealism.
Kajsa Hilton-Brown är scenograf och jobbar främst med scenografi till teater men gör även bilder och skulpturer. Valle Westesson är komiker och författare och driver ett hotell i 12 cirkusvagnar på ett gammalt tågområde i stadsdelen Kirseberg i Malmö.
I slutet finns alltings början är ett levande verk om livets kretslopp. Att allting dör och omvandlas för att födas på nytt. Med hjälp av fläktar och ljus skapas en rörlig vision om det innersta rummet. Om det som växer under ytan, om livscykeln och om människans sammankoppling till växter och djur.
Elin Adler har jobbat med attribut, specialkostym, dockor och scenografi inom tv, film, teater och utställningar. Hon är utbildad vid Institute of Art, Design and Technology på Irland. Till tittskåpet har hon samarbetat med den australiensiska artisten Margie Jean Lewis som gjort ljud och musik till verket.
Vi bjuder in dig på en chokladig upptäcktsfärd i ett verk där vi vill skapa ett fiktivt djup och få oss att lyfta blicken över chokladhjältarna bakom julens pralinaskar. Och på alla er som hjälper till att äta upp den!
FRÖN är en organisation som erbjuder olika metoder för att ”hacka den ohållbara staden”. Genom att ta avstamp i klimatkreativitet arbetar FRÖN med alltifrån grafisk design, utställning, scenografi, konst och film till workshopkoncept. Malmö stads Fairtrade City-kansli arbetar för att det ska vara lätt att konsumera socialt hållbart. I oktober 2020 vann kansliet förstapris i utmärkelsen EU Cities for Fair and Ethical Trade Award.
Upplyst Sous Bois är en drömsk plats i hjärtat av staden. Det är en fantasifull skog med poetiska inslag och färgsprakande ljusväxlingar som värmer frusna tankar.
Kristian Nihlén har arbetat med ljusprojektioner i runt 20 år, i sammanhang som klubbar, konserter och konstprojekt. Han har varit med och arrangerat multimedia-projektet Klubb Kristallen i Malmö. Stève Franjou är konstnär och har varit verksam som dekormålare på Parisoperan och inom fransk film och tv. Sedan tre år tillbaka är han bosatt i Malmö och har bland annat arbetat för Göteborgsoperan.
Snön faller över Malmö. En liten tomte håller koll på staden. Olika objekt och dockor ger bilder från sagor som för tankarna till Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Alice i Underlandet. En skog bildar ett rotsystem under Malmö som vårdar och hjälper staden att växa. Det är ett magiskt sagoland!
Jason Southgate är artist, illustratör och scenograf och har jobbat med måleri, skulptur, dockteater och film. Han är från England och är numera bosatt i Halland där han arbetar med sin egen konst. Han hämtar influenser från film, musik och litteratur och gillar att utforska och skapa annorlunda världar och karaktärer.
Blast from the past är en serie installationer som fantiserar kring då, nu och framtid. I tittskåpet öppnas gluggar i en grottvägg och vi får blicka in i dess inre rum. I mytologin står grottan för framtida utmaningar och bebos av varelser som på olika vis spelar oss ett spratt. Men frågan är, vad håller de på med därinne?
Cecilia Sterner är konstnär och scenograf, utbildad vid Malmö Konsthögskola och San Francisco Art Institute. Hon har i över 20 års tid arbetat med ett stort antal gestaltningsuppdrag för mötesplatser och konstverk i det offentliga rummet. Hon har även arbetat som filmscenograf och med sin egen konst.
Sidan senast uppdaterad: