$left
$middle
Interiör där man ser det stora luftiga biblioteksrummet på Garaget. Stora fönster, bokhyllor och sittplatser utmärker rummet.

Tillgänglighetsredogörelse för bibliotekstjänsten Malin

Malin är den publika katalogen för Biblioteken i Malmö. Här kan du bland annat söka och reservera material som finns på alla folkbiblioteken i Malmö.

Vi vill att alla ska kunna använda webbplatsen. På den här sidan beskriver vi hur bibliotekens katalog Malin uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Vi beskriver även eventuella kända problem med tillgängligheten och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.

Vi är medvetna om att delar av webbtjänsten inte är helt tillgängliga. Se avsnittet ”Innehåll som inte är tillgängligt” nedan för mer information.

Vi strävar hela tiden efter att förbättra tillgängligheten för bibliotekstjänsten Malin. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav alternativt om du behöver information från Malin i något annat format, till exempel tillgänglig PDF, stor text eller ljudinspelning kan du meddela oss.

Du kan kontakta oss genom att skicka e-post till info.stadsbiblioteket@malmo.se

Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn för lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta Myndigheten för digital förvaltning och påtala det.

Den här webbtjänsten är delvis inte förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Detta på grund av de brister som beskrivs nedan.

Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt.

  • Koden följer inte html-standarden korrekt. Det gör att sidan kan fungera sämre i vissa webbläsare.
  • Grafiska knappar saknar beskrivning. Det gör att dessa inte kan tolkas av vissa hjälpmedel och därför blir svåra att använda.
  • Sökfunktionen och sidan för att registrera sig som användare har många brister. Detta gör att de i praktiken inte går att använda med skärmläsare eller andra hjälpmedel. Till exempel saknas rubriker, kryssrutor i sökresultatet är skapade som bilder och beskrivs som grafik, på sidan för avancerat sök finns ett frågetecken som saknar information, ledtexter är inte associerade med det fomulärsobjekt de avser, på sökresultatsidan är inte länkarna begripliga. Samma och liknande problem finns för minneslistan (sök) där användaren kan spara utvalda titlar.
  • Länkar går inte att urskilja på annat sätt än med färg. Det gör att till exempel användare med nedsatt syn får problem.
  • Kontrastkraven uppfylls inte för rubriken under "Mitt bibliotekskonto". Samma brist gäller för kombinationen som används i registreringsformuläret. Det gör det svårt för till exempel personer med nedsatt syn men också för fullt seende när ljusförhållandena inte är optimala.
  • Huvudsakligt språk är inte angivet i koden.
  • Samtliga sidor saknar en beskrivande titel. Det försvårar för användare med skärmläsare men påverkar också sidornas synlighet i sökmotorer.
  • Texter i menyn döljs delvis när användaren ändrar avstånd för avstånd i texter. Det är en försämring för användare som har behov av att ändra inställningarna.
  • Layouten anpassar sig inte efter skärmstorleken. Det gör att de med nedsatt syn riskerar att missa väsentligt innehåll då det ibland döljs.
  • Sidorna saknar ett så kallat nav-element. Det gör det svårare för gravt synskadade att snabbt hitta till det viktiga på sidorna.
  • Interaktiva objekt är svåra att uppfatta när de får fokus vid tangentbordsnavigation.
  • När fönster lägger sig ovanpå innehållet (modalt fönster) är det möjligt att tabulera till innehåll i bakgrunden.

Vi inväntar fortfarande besked från leverantören gällande när felen planeras vara åtgärdade. Malmö stad saknar direkt möjlighet att påverka leverantörens utvecklingsplaner och releaser på ett sätt så att konstaterade brister rättas tidigare än vad som redan planerats. De sidor Malmö stad kan korrigera (kallat i tjänsten WebPac) planeras vara klara innan juni 2021.

Vi har gjort en självskattning (intern testning) av Malin som granskats och verifierats av tillgänglighetsexperter från Useit AB. Senaste bedömningen gjordes den 9 september 2020.

Redogörelsen uppdaterades senast den 21 september 2020.

Kontakta oss

Stadsbiblioteket

Telefon:
040-660 85 00
Postadress:
Stadsbiblioteket Stadsbiblioteket 205 80 Malmö
sv