Vanliga frågor och svar om energifrågan
Det är många som har frågor om den rådande energisituationen. Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna.
Energispartips
Minskad energianvändning är den enskilt viktigaste åtgärden. Villaägare kan spara mycket på att sänka temperaturen inomhus och duscha kortare. Det finns också många små ”eltjuvar” i hemmet som kan stängas av, så ett tips är att skaffa grenkontakter så du enkelt kan stänga av all hemelektronik med ett knapptryck.
Fler tips hittar du här:
- Ta kontroll över din energianvändning så att du har kunskap om när energin används och till vad.
- Torktumla så lite som möjligt. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen. Du kan till exempel använda en avfuktare istället.
- Investera i energibesparande åtgärder, till exempel:
- Byt ut all belysning till LED. LED-lamporna håller upp till 15 gånger längre och drar cirka 80 procent mindre el än en glödlampa. De är även vibrations- och stöttåliga, klarar dimmerfunktioner och kan ha alla tänkbara färgtoner.
- Sätt timer eller annan styrning på utomhusbelysning för att undvika att de står på hela natten. Se också till att alltid släcka lamporna i det rummet där du inte befinner dig.
- Sänk värmen med en grad och ta på dig mer kläder i stället, så minskar du uppvärmningskostnaden med fem procent.
- Sätt lock på kastrullen, då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om du inte använder lock.
- Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten om du inte har en induktionsspis.
Vi har full förståelse för att det finns en oro hos många Malmöbor och företag, de kraftigt stigande elpriserna slår hårt mot hushåll, organisationer och företag.
Det viktigaste vi ser just nu att vi kan göra är att hjälpa Malmöborna med råd för hur de kan spara el och minska sin energianvändning. Våra energi- och klimatrådgivare har pekat ut de viktigaste åtgärderna, de hittar du här på malmo.se:
Vi tipsar hur du kan spara energi och pengar - Malmö stad (malmo.se)
Elpriser och elförsörjning
Det beror på flera saker. De höga gaspriserna i Europa har stor påverkan, men en låg andel elproduktion i södra Sverige i kombination med begränsningar i överföringen av el från norra Sverige (där mycket av elen produceras) till södra Sverige (där en stor del av elen konsumeras) har också en stor betydelse.
Myndigheten energimarknadsinspektionen förklarar prisutvecklingen: https://ei.se/om-oss/nyheter/2022/2022-06-30-ei-forklarar-orsaker-bakom-svangiga-och-hoga-elpriser
Energimyndigheten har också samlat frågor och svar om energipriserna: https://www.energimyndigheten.se/fornybart/elsystemet-i-sverige/hoga-energipriser--vad-beror-det-pa/
Att ge en samlad bild över vad som påverkar Malmös elförsörjning är en komplex utmaning. Elförsörjningen i Malmö och regionen beror på en mängd olika faktorer såsom lagar och regelverk, rådande marknadssystem, samt tillgång och efterfrågan i närliggande områden – både nationellt och internationellt. Hur tillgång och efterfrågan ser ut påverkas i sin tur av olika faktorer, till exempel säsong, tid på dygnet, väder, underhåll av elnätet och produktionsenheter samt ekonomiska förutsättningar för produktionsanläggningar, bränslepriser och så vidare. Komplexiteten ökar ytterligare av politiska faktorer och möjliga målkonflikter med andra intressen såsom ekonomi, försvarspolitik samt olika miljö- och naturvärden.
Många av de beslut som påverkar tillgången på energi och priserna är beslut som tas på nationell eller europeisk nivå. Vi för dialog med regeringsföreträdare och ansvariga departement och myndigheter för att lyfta Malmös behov och den södra delen av landets utsatthet när det kommer till elförsörjning, och vi försöker påskynda åtgärder på nationell och regional nivå.
Samtidigt så finns det mycket vi kan göra på lokal nivå, bland annat tittar vi på hur vi kan ytterligare energieffektivisera och öka produktionen av förnybar energi. Bland annat görs det nu en utredning av potentialen för solelsproduktion på Malmö stads byggnader.
Det sammanlagda behovet av energi vid en viss tidpunkt kan inte täckas av egen produktion eller import.
Vi för en dialog med ansvariga myndigheter för att förstå hur utmaningen ser ut inför vintern och sedan vilka geografiska områden som eventuellt kan beröras, samt identifiera vilka åtgärder som eventuellt skulle kunna avhjälpa situationen.
Energieffektiviseringar i Malmö stads verksamheter
Idag finns inga planerade åtgärder för detta, men det utvärderas kontinuerligt och i en krissituation kan det bli aktuellt att till exempel stänga ner vissa lokaler eller begränsa vissa öppettider.
I våra egna fastigheter, såsom skolor, äldreboende och fritidsanläggningar arbetar vi sedan lång tid tillbaka med att minska energianvändningen. Det handlar bland annat om insatser för att optimera värme-, och ventilationssystem och att tänka energieffektivt vid om- och nybyggnation. Sedan 2001 har energianvändningen minskat med 33 procent och vi har som mål att till år 2030 minska med ytterligare 15 procent.
Med anledning av den rådande situationen har alla nämnder i Malmö stad dessutom fått i uppdrag att ytterligare energieffektivisera och ta fram och genomföra konkreta åtgärder för hur vi kan få ner energiförbrukningen i våra verksamheter. Vi kommunicerar åtgärderna efter hand som de vidtas.
Några av åtgärderna kan du läsa om här:
Frånkoppling och prioriteringar
En förbrukningsfrånkoppling är ett kontrollerat kortare strömavbrott som tillämpas i nödsituationer, till exempel om balansen mellan produktion av el inte motsvarar efterfrågan av el. Den kan ske planerad eller med 15 minuters varsel.
Enligt Energimyndigheten och Svenska kraftnät finns en ökad risk för problem under vinterns höglasttimmar på grund av lägre produktion av energi. Risk för att elanvändare ska kopplas bort har gått från låg till reell. Vår förhoppning är att vi tillsammans lyckas energieffektivisera att vi slipper bortkoppling i vinter.
Skulle det bli aktuellt med frånkoppling kommer Svenska kraftnät peka ut i vilket geografiskt område det behöver göras en frånkoppling av elen, hur mycket el som ska kopplas bort och hur länge. Svenska kraftnät ger sedan order till särskilt utvalda elnätsbolag att de ska genomföra frånkopplingen och då ska detta göras inom 15 minuter. I Malmös fall är det främst Eon som utför frånkopplingen. Den ska i största möjliga mån göras i enlighet med prioriteringsordning som kommunerna har gjort, det som kallas styrelsplanering.
Mer information om frånkoppling finns på Svenska kraftnäts hemsida: https://www.svk.se/press-och-nyheter/temasidor/tema-plana-ut-kurvan-i-elsystemet-och-minska-risken-for-effektbrist/
Det finns en risk för det. Kommunernas prioriteringslistor kommer inte bli heltäckande. Det är heller inte säkert att elnätsbolagen kommer hinna följa prioriteringen, då en frånkoppling ska kunna göras inom 15 minuter efter beslut om frånkoppling.
Det finns en planeringsmetod för prioritering som Energimyndigheten har utvecklat, så att el till största möjlighet ska kunna styras till prioriterade ledningar vid en effektbristsituation. Metoden kallas Styrel. Metoden är frivillig för kommuner att använda. Varje kommun och län gör en lista på de verksamheter som är högst prioriterade vid en eventuell bortkoppling av delar av elnätet. Malmö stad tittar nu på vilka verksamheter som finns i kommunen. Samhällsviktig verksamhet är inte bara offentlig verksamhet utan också privat verksamhet som industrier, teleoperatörer och IT-leverantörer. Dock finns ingen definition av vad samhällsviktig verksamhet är och därför kommer prioriteringslistorna inte bli heltäckande.
Mer information om Styrel och prioriteringsordning finns på Energimyndighetens hemsidan.
Länk: https://www.energimyndigheten.se/trygg-energiforsorjning/el/styrel/
Det finns risk för överbelastning vid tillkoppling. Därför är det under frånkoppling av stor vikt att kunder kopplar ifrån sin elektriska utrustning så som värmepumpar och billaddning. Risken är annars att belastningen på elnätet blir för stor vid tillkoppling med nya avbrott som följd. Eon kommer kontakta berörda kunder med vädjan om detta.
Elavbrott kan ske när som helst, både planerade och oplanerade avbrott. Varje verksamhet har en god beredskap och planering för att kunna hantera elavbrott och kontinuitetshantera sin verksamhet. Vissa verksamheter reservkraft som reservlösning, andra verksamheter har rutiner och planer hur de ställer om verksamheten.
Svenska kraftnät har informerat att om frånkoppling sker gäller det några timmar, men kan inte idag säga exakt hur lång en frånkoppling skulle bli. Det kommer i mindre utsträckning att påverka enskilda men drabbar det näringslivet kan det få betydligt större konsekvenser.
När det är dags för tillkoppling är det inte bara att slå på strömmen. Produktion och konsumtion av el måste fasas in i en komplicerad process som kan ta många timmar. Eon kommer kontakta berörda kunder om detta.
Vedeldning
Vintertid är det tillåtet med trivseleldning. Det betyder eldning i öppna spisar, braskaminer, kakelugnar och liknande där huvudsyftet inte är att värma bostaden. Du får trivselelda mellan den 1 oktober till och med den 31 mars.
Malmö stad inte har någon generell begränsning av hur ofta du får trivselelda vintertid, men rekommendationen är att starta elden max en gång per dygn och att hålla elden vid liv ett begränsat antal timmar per tillfälle, vid högst två tillfällen per vecka. Detta är en rekommendation som ges utifrån rättspraxis.
I Malmö bor vi nära varandra. Vedeldningen i tätbebyggda småhusområden kan skapa problem i form av dålig lukt, sot och nedsmutsning. För att hindra att olägenhet uppstår, både för dig själv och dina grannar, ska du tänka på att elda rätt när du eldar. Elda med omdöme och tänk också på att elda försiktigt av brandskyddsskäl.
Veden måste vara torr eftersom fuktig ved ger dåligt värmeutbyte och stora utsläpp av luftföroreningar. Det tar cirka ett år för ved att torka. Fuktig ved ger dåligt värmeutbyte och stora utsläpp av luftföroreningar.
Ved från lövträd är lämpligast för brasved eftersom det har högre värmevärde än ved från barrträd. Eldning med ved från barrträd bör undvikas om du har en öppen spis eftersom det kan uppstå gnistbildning.
Det är förbjudet och kan vara straffbart att elda med avfall, målat eller tryckimpregnerat trä, spånplattor eller dylikt.
För att få bra fart på elden och minimera utsläppen är det bra att använda tändmedel. Antingen kan du använda braständare som till exempel briketter, block, tändpåsar eller annat som går att köpa i affär eller använd fint huggna vedträn. Undvik helst tidningspapper, det kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln. Det kan även bilda sotflagor som smutsar ner.
Använd inte tändvätska, det kan vara väldigt farligt ur brandsäkerhetssynpunkt och det genererar mer föroreningar.
Stapla vedträna på ett luftigt sätt. Ett smart sätt är att lägga ett par större vedträn underst och sedan ett par lager till som i en fyrkant. Se till så att vedträna i det översta lagret är lite mindre.
Placera sedan tändmedel i toppen av brasan, precis under de översta vedträna.
Kontakta oss
-
Malmö stads kontaktcenter
- E-post: malmostad@malmo.se
- Telefon: 040-34 10 00
-
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
- Besök Malmö stads kontaktcenter