"Det finns så många barn som behöver ett hem"

När Emilio Diaz jobbade på ett HVB-hem i Ystad såg han att det fanns många barn som saknade trygghet och behövde ett hem. Då föddes idén om att han och hans fru Cecilia skulle bli familjehem och strax därefter flyttade 15-åriga Hanna in i parets villa i Svarte.

– Hanna var väldigt sluten när hon kom till oss, hon pratade inte med någon, säger Emilio Diaz.

– Genombrottet kom när jag tog med henne till ett gym i Ystad för att Hanna skulle få testa på att boxas, berättar Cecilia Diaz. Vi boxades tillsammans och hade jättekul och i bilen på vägen hem pratade Hanna konstant, jag fick inte en syl i vädret, skrattar Cecilia.

Idag står Hanna på egna ben och har utbildat sig till servitris.

– Att gå från att inte prata alls till att servera människor – det är en häftig utveckling tycker jag, säger Cecilia.

Efter Hanna har familjen Diaz fortsatt öppna sitt hem. Just nu är de familjehem till en nioårig flicka och planen är att hon ska stanna hos familjen tills hon flyttar hemifrån.

– Det fungerar hur bra som helst, säger Emilio. Hon är vår dotter helt enkelt.

Till vardags driver Cecilia en hudvårdssalong och yogastudio, medan Emilio kallar sig för ”heltidspappa” och ägnar all sin tid åt barnen. Och hunden Blanco – som visat sig spela en viktig roll i kontakten med barnen.

– Vår hund är väldigt nyfiken och glad och när barnen busar med honom förflyttas fokus och då kan man passa på att prata lite, berättar Cecilia. Det är inte alltid så lätt att bara sitta rätt upp och ned vid ett bord och få till ett samtal.

Att det inte alltid är helt lätt att vara familjehemsföräldrar ser inte familjen Diaz som ett hinder.

– När det är jobbigt tänker jag ibland ”hur ska jag göra nu?” precis som alla föräldrar gör. Men skillnaden är att man som familjehem har stöd från socialtjänsten, man är inte ensam, vilket man ju faktiskt är som vanlig förälder, berättar Emilio.

För familjen känns det självklart att fortsätta bidra till barns trygghet.

– De här barnen har ju inte valt sin situation, och har man ett extra rum så känns det riktigt skönt att kunna hjälpa till, säger Cecilia. Det finns så många barn som behöver hjälp. Som behöver ett hem.

Kontaktinformation och länkar

sv