Malmö stad
$left
$middle

Bli familjehem eller jourhem

Alla barn behöver en familj och en trygg plats att bo på, de behöver ett hem. Många barn har fått en trygg plats i ett familjehem. Familjen kan se olika ut; man kan vara gift, sambo eller ensamstående, med eller utan barn.

Vad innebär det att vara familjehem?

Familjehemmet ska se till att barnet får en trygg, säker och stadig grund att växa och utvecklas från. Du arbetar i team med socialtjänsten och med barnets familj och nätverk. Det här sättet att samarbeta kring ett barn kallas för Det tredelade föräldraskapet.

Vilka barn behöver familjehem?

Barn som behöver ett familjehem har erfarenheter i livet som gör att de behöver möta trygga vuxna. Orsaken kan vara att barnets föräldrar brister i omsorgen på grund av egna problem, eller att barnet kommit ensam till Sverige utan anhöriga (ensamkommande flyktingbarn).

När det gäller de lite äldre barnen kan det vara relationsproblem mellan barn och förälder som är orsaken bakom en placering.

Hur blir du ett familjehem?

Tänk igenom noggrant om du eller ni har tid, utrymme och möjlighet för ytterligare en familjemedlem. Diskutera i familjen så att alla är överens.

Det är viktigt att matcha barn med familj för att placeringen ska bli lyckad utifrån till exempel ålder, bakgrund, intresse och behov. Familjen ska ha god möjlighet att ta ställning till uppdraget i lugn och ro – ni är experter på er familj. Alla placeringar sker i samråd, alltså i diskussion med inblandade personer.

Innan placeringen

Innan placeringen görs en utredning av din familj med bland annat intervjuer och kontroll av social- och kriminalregister. Socialtjänsten gör utredningen som ska ta reda på om det tilltänkta familjehemmet är lämpligt för att ta ett emot ett barn och tillgodose hens behov. Socialnämnden beslutar sedan om barnet ska flytta in.

Jourhem – vid behov av snabb placering

Ibland måste socialnämnden snabbt hitta en lösning för barn som behöver omedelbart skydd eller stöd. Det kan exempelvis handla om barn som måste placeras utanför det egna hemmet under tiden som nämnden utreder behovet av eventuella fortsatta insatser. Barnet kan vara placerat i ett jourhem från några dagar upp till sex månader. Uppdraget som jourhem skiljer sig på olika sätt från uppdraget som familjehem och därför får jourhemmen särskild handledning för sitt specifika uppdrag.

Utbildning för familjehem

Malmö stad arrangerar en utbildning för dig som ska bli familjehem. Du får också handledning och stöd av en familjehemssekreterare.

För dig som är familjehem

Det finns organisationer som kan vara till hjälp för dig som är familjehem eller jourhem.

  • FACO: FACO (Familjevårdens centralorganisation) är en ideell organisation för bland annat familjehem, jourhem och kontaktfamiljer.

  • Skolfam: Inom Skolfam (Skolsatsning inom familjehemsvården) görs satsningar för goda utbildningsresultat hos familjehemsplacerade barn.

För dig som är barn i ett familjehem

Du som bor i familjehem har rätt till en trygg plats att bo på och vuxna som tar väl hand om dig och lyssnar på det du vill säga. Du har också rätt att veta varför du är placerad och att vara med när det bestäms saker som rör dig.

Ibland upplever barn att de är ensamma om att bo i familjehem, men det finns faktiskt cirka 11 000 i hela Sverige. Ungefär hälften är tonåringar.

Om du bor i familjehem ska du ha en person på socialtjänsten som du kan vända sig till. Särskilt viktigt är att du får stöd så att du klarar skolan och mår bra.

Det finns också myndigheter och organisationer du kan vända dig till:

  • BRIS, Barnens rätt i samhället: På BRIS sidor kan du skriva själv — till en vuxen på BRIS eller jämnåriga. Du kan också ringa, mejla, chatta eller läsa vad andra har skrivit.

  • Barnombudsmannen: Barnombudsmannen är barnens ombud. De arbetar för barn och unga utifrån FN:s konvention om barns rättigheter, Barnkonventionen.

  • Inspektionen för vård och omsorg (IVO): Hos IVO finns sidor speciellt för dig som bor i ett familjehem. Du kan maila dit, eller ringa till deras barntelefon. IVO är en statlig myndighet som lyder under regeringen.

  • Rädda barnen: Rädda Barnen arbetar för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda och verksamheten grundar sig på Barnkonventionen.

För dig som är förälder till ett placerat barn

Alla barn behöver föräldrar. Både tidigt och senare i livet, när barnet ska finna sin egen identitet och skapa sitt eget liv.

Att vara förälder till ett barn man inte delar vardagen med är ibland en svår uppgift. Man slutar inte att bry sig om sitt barn eller oroa sig när barnet bor i ett annat hem.

Du kan vara delaktig i barnets liv på olika sätt. Du kan dela ett intresse, eller uppmärksamma och stödja en särskild förmåga hos ditt barn.

Du är också bärare av barnets historia och kan hjälpa till med att behålla kontakten med släkt och nätverk.

Barnet kan känna sig osäkert på hur det ska förhålla sig till de vuxna, känna lojalitetskonflikt. För barnets bästa är det därför viktigt att alla samarbetar. Det ställer stora krav på föräldrar, socialtjänst och familjehem.

Barn mår bättre om förhållandet mellan föräldrarna och familjehemmet är bra.

Kontakta oss

Familjehem

Telefon:
040-34 33 20

Sidan senast uppdaterad:

sv