Insatser för barn och unga
Malmö stad har flera insatser för barn och unga, ofta med fokus på brotts- och drogförebyggande stöd. Arbetet sker ofta i samverkan mellan ett flertal andra aktörer och i miljöer där barn och unga vistas, både i och utanför hemmet.
Arbete i ungas miljöer
Syftet med insatserna är att försöka förhindra och minimera ungas brottslighet, droganvändning och andra riskbeteenden genom förebyggande arbete i miljöer där barn och ungdomar vistas både på kvällar, vardagar och helger. Att stärka ungdomars framtidstro och skapa en meningsfull fritid är en viktig del av arbetet.
Kontakt med de unga bygger helt på förtroende och frivillighet.
Vi arbetar utomhus på platser där ungdomar mellan 12 och 21 år befinner sig. Vi finns runt omkring hela Malmö. Vi är ute nästan alla kvällar, nätter och helger. Du kan se var vi befinner oss genom att följa oss på instagram @ungdomsfaltmalmo.
Kontakt
E-post: ungdomsfaltmalmo.asf@malmo.se
Telefonnummer till områdesteamen:
- Söder: 0706-00 35 36
- Norr: 0708-50 07 18
- Öster: 0708-69 15 25
- Väster: 0766-40 49 27
Förebyggarsektionen arbetar med riktade insatser till elever i främst högstadieålder. Vi ingår i samverkan SSPF står för skola, socialtjänst, polis och fritid i samverkan och har i uppdrag att stärka det främjande och förebyggande arbetet för barn och unga. Förebyggarna är en arbetsgrupp som har olika uppdrag i SSPF-skolor.
Insatserna är främjande eller förebyggande som stärker skyddsfaktorer. De sker oftast tillsammans med andra verksamheter inom Malmö stad, myndigheter eller idéburen sektor och organisationer och utgår från den enskildes behov. Förebyggarna har möjlighet att ta egna initiativ eller delta tillsammans med någon annan part.
Exempel på insatser som förebyggarna genomför: Värdegrundsarbete, Machofabriken, Kärleken är fri, Coachande resurs, yrkes- och föreningsträffar, samt andra aktiviteter som framkommer ur samverkan med andra, främst i Malmö stads SSPF-skolor.
Kontakt vid frågor
Georgina Simicic
Ansvarig chef
georgina.simicic@malmo.se
0723-85 07 20
SSPF finns på 23 skolor i Malmö. Uppdraget är att stärka det främjande och förebyggande arbetet för barn och unga.
Syftet är att utifrån ett helhetsperspektiv och samverkan skapa god kvalitet i insatserna för barn och unga som utgår från kunskap om risk- och skyddsfaktorer. Arbetet i SSPF utgörs av gemensamma strategiska val och aktiviteter, åtaganden och kompetensutveckling.
SSPF-samverkan skapar förutsättningar för kontakter mellan aktörerna som i sin tur genererar snabbare insatser riktat till grupper av ungdomar eller till geografiska områden där det finns oro för negativ utveckling. SSPF arbetar i ”mellanrummen” där ingen verksamhet har det övergripande ansvaret eller där ansvaret överlappar.
Ansvarsfördelning
Skola
SSPF-träffar sker på skola eller via Teams minst två gånger per termin. Representanter från de olika verksamheter medverkar.
Socialtjänst
Sammankallande till SSPF-samverkan är förebyggarna på socialtjänsten. De utgår från problem som skolan tar upp i SSPF-samverkan och där det bedöms behövas kompetens från den förebyggande arbetsgruppen. Insatser kan ges både till ett enskilt barn eller till en grupp/klass. SFU, socialarbetare för ungdomar, och Fältgruppen medverkar vid SSPF-träffarna.
Polis
Polisen bidrar till att främja ett långsiktigt förebyggande arbete och stödjer det sektorövergripande samarbetet. Polisen identifierar behov och tar initiativ till samverkan i gemensamma frågor.
Fritid
Fritid utgår oftast från lokala fritidsgårdar men kan även omfatta relevanta föreningar eller annan verksamhet i civilsamhället. Behov av medverkan från fritiden ser olika ut beroende på SSPF-skolornas önskemål och geografiska läge. Fritidsgårdarna har ett främjande uppdrag och är en viktig part i att fånga upp trender och tendenser i ett tidigt skede.
Kontakt vid frågor
Georgina Simicic
Ansvarig chef
georgina.simicic@malmo.se
0723-85 07 20
Arbete med familjer
Malmö stad utför även ett intensivt förändrings- och behandlingsarbete med ungdomars riskbeteende tillsammans med ungdomarnas familjer. Svårigheter kring skolan/skolk, konflikter inom familjen, kriminalitet, droger och psykisk ohälsa kan utgöra stora risker för barn och ungdomars utveckling.
Det finns olika verksamheter i Malmö som kan hjälpa just er familj, som inriktar sig på de behov ni har.
Det krävs beslut från en utredande socialsekreterare i Malmö stad för att du ska kunna ha rätt till insatserna nedan. Har du ingen socialsekreterare kan du kontakta socialtjänstens mottag för barn och familj.
Hemmaplansteamet finns till för att hjälpa familjer med barn och ungdomar i åldern 11 år till 18 år som har problematiskt beteende i någon form förutom missbruk och kriminalitet. Det kan handla om utåtagerande beteende, konflikter inom familjen, i skolan eller andra beteenden som ungdomen uppvisar som tyder på att hen inte mår bra i sin livssituation.
Ofta är det flera delar av ungdomens liv som inte fungerar och därför hjälper Hemmaplansteamet till att samordna och kalla till olika gemensamma möten så att alla berörda som behövs för att göra det bättre kommer med.
Hemmaplansteamets personal är familjebehandlare. De arbetar ofta två och två och har samtal enskilt med ungdomen, föräldrarna, andra viktiga vuxna och även gemensamma familjesamtal.
Så här går behandlingen till
Behandlingen inleds med en intensiv kontakt med familjen i olika konstellationer flera gånger i veckan. Oftast sker samtalen i familjens hem.
Först i kontakten brukar det vara viktigt att sänka stressnivån i familjen genom att hjälpa till att prioritera, starta igång samverkan med skolan, BUP eller andra och arbeta med aktuella konflikter.
Tillsammans med familjen börjar behandlarna göra en planering för vad som skulle vara framgång för familjen, identifierar hinder och börjar därefter hitta nya vägar framåt. Vägen till framgång är oftast framför allt via föräldrarna som i sin tur leder till förbättringar vad gäller ungdomens beteende.
Vanliga teman i behandlingen är:
- Öka positiva familjeaktiviteter
- Stärka föräldraskapet och föräldrarnas förmåga
- Öka ungdomens samhörighet/självständighet
- Kommunikationsträning
- Förhandla gränser och regler i familjen
- Konflikt och problemlösningsstrategier
- Känslokunskap
En behandlingstid kan variera från tre månader till cirka nio månader, vi utgår från familjens behov.
Efter avslut finns möjlighet för familjerna att kontakta familjebehandlarna för rådgivande samtal, så kallad booster. Boosters syftar till att kunna hjälpa familjer där det skett en återgång i beteende vid exempelvis en kris i familjen, och bedöms kunna lösas genom enstaka samtal.
Familjebehandlarna på Lyftet bedriver ungdoms - och familjebehandling inom socialtjänsten. Lyftet riktar sig till ungdomar i åldrarna 12–21 år som har problematik inom kriminalitet och/eller missbruk, begynnande kriminalitet och annat socialt nedbrytande beteende. Målen för behandlingsarbetet utformas efter socialsekreterarens uppdrag och genom dialog med ungdomen och familj.
Syftet med insatsen är att förhindra eller minska problem som framför allt handlar om kriminalitet, droganvändande och annat destruktivt beteende. Men det kan också handla om bekymmer som ung kan ha i förhållande till skolan, vänner eller i hemmet. Fokus för arbetet är att förbättra den unges beteende och relationer i förhållande till sin omgivning och sitt nätverk, öka skyddsfaktorer och minska riskfaktorer samt att möjliggöra nya beteenden.
Tiden som ungdomen har insats på Lyftet kan variera och är individuellt anpassad efter ungdomens behov och måluppfyllelsen. Familjebehandlarna erbjuder hög flexibilitet i möjligheterna att, och hur, vi möter den unge, dess familj och nätverk. Lyftet har alltid behandlare i beredskap för att stötta familjer och ungdomar efter kontorstid, kvällar och helger, om eller när ordinarie behandlare inte finns tillgänglig.
Arbetssätt
Insatsen är multimodal, det vill säga att vi arbetar med flera behovsområden i den unges liv. Det finns en tydlig systemteoretisk grund där innehållet i behandlingsarbetet är individuellt anpassat utifrån den unge och dess familjs behov och möjligheter. Behandlingsarbetet kan till exempel bestå av
- individuella samtal med ungdomen
- föräldrasamtal, familjesamtal
- behandlingsprogram
- samverkansmöten
- drogtestning
- social färdighetsträning
- hembesök
- olika typer av aktiviteter i förhållande till fritid och sysselsättning.
Behandlingen är samverkansbaserad vilket innebär att aktörer viktiga för ungdomen och familjen samverkar i syfte att stämma av och samarbeta kring överenskomna mål. Det sker exempelvis genom gemensamma möten med till exempel skola, polis eller BUP.
Kontakta Lyftet – för frågor och information om insatsen
Tove Lundell, sektionschef
Telefon: 0701-46 70 76
E-post: tove.lundell@malmo.se
Familjebehandlare erbjuder råd, stöd och behandling vid behov av förändringar för barn och ungdomar mellan 0–18 år och deras föräldrar. Det är en biståndsbedömd insats som beviljas utifrån en utredning av socialsekreterare.
Stöd, behandling och förändring
Familjebehandlarna anpassar insatser utifrån de behov som framkommit i utredning och den förändring familjen vill ha hjälp med att genomföra. Arbetet med familjer, barn och unga utgår från arbetssätt och metoder som har stöd i forskning eller beprövad erfarenhet och anpassas till de behov familjen har.
Familjebehandlarna är erfarna socialarbetare och kan ge råd, stöd och behandling inom flera olika områden. Insatsen utgår alltid från barns och ungas behov.
Det kan exempelvis vara att
- stärka föräldraförmågan
- få bättre relationer i familjen
- finna fungerande rutiner i hemmet
- arbeta för positiva kamratrelationer
- få en fungerande skolgång.
Kontakten och samarbetet
Kontakten kan se olika ut och träffarna kan ske på socialtjänsten, hemmet eller annan plats som ni önskar. Familjebehandlarna erbjuder familjesamtal, föräldrastöd och samtal med barn och unga. Samverkan med andra viktiga kontakter kring familjen sker också, exempelvis med BVC, skola och sjukvård. Familjebehandlarna fokuserar på att göra hållbara förändringar under behandlingstiden och hjälper till att involvera och behålla positiva personer i nätverket kring familjen.
Behandlingsgruppen kan även erbjuda
Flexet är en öppenvårdsinsats för ungdomar i åldern 12–21 år där det kan finnas tendenser till normbrytande- eller socialt nedbrytande beteenden, behov av social färdighetsträning eller hälso- och fritidsfrämjande insatser. Målet med insatsen är ett självständigt liv och sammanhang där positiv fritid och god hälsa är i fokus.
Ungdomen träffar en ungdomsbehandlare som tillsammans med ungdomen bestämmer innehållet i insatsen. Vi tar fram en gemensam plan och målsättning för att tillgodose ungdomens individuella behov. En stor del av insatsen är individuell men ett visst fokus läggs även på samverkan och nätverkande med aktörer runt omkring ungdomen där det finns behov av samordning.
Hur ofta ungdomen och ungdomsbehandlaren träffas varierar utifrån ungdomens behov, det kan vara alltifrån en träff i veckan till kontakt varje dag.
Kontakt
För att få en insats via Flexet behöver du kontakta din socialsekreterare. Har du ingen socialsekreterare kan du kontakta socialtjänstens mottag för barn och familj.
Arbetssätt
Ungdomsbehandlarna i Flexet arbetar mycket flexibelt och är tillgängliga främst under eftermiddagar, kvällar och på helger. En stor del av samverkan runt omkring individen fokuserar på skola, fritid, BUP, polis eller HVB-hem och jourhem.
Ungdomsbehandlarna arbetare mycket utifrån social färdighetsträning, rePULSE, MI och lösningsfokuserat förhållningssätt.
Kontakta Flexet – för frågor och information kring insatsen
Karolina Sköld, sektionschef
Telefon: 0732-54 91 12
E-post: karolina.skold@malmo.se