$left
$middle

Hemmaplansteamet (HPT)

Hemmaplansteamet finns till för att hjälpa familjer med barn och ungdomar i åldern 11 år till 18 år som har problematiskt beteende i någon form förutom missbruk och kriminalitet.

Problematiken kan handla om utåtagerande beteende, konflikter inom familjen, i skolan eller andra beteenden som ungdomen uppvisar som tyder på att hen inte mår bra i sin livssituation.

Ofta är det flera delar av ungdomens liv som inte fungerar och därför hjälper Hemmaplansteamet till att samordna och kalla till olika gemensamma möten så att alla berörda som behövs för att göra det bättre kommer med.

Hemmaplansteamets personal är familjebehandlare. De arbetar ofta två och två och har samtal enskilt med ungdomen, föräldrarna, andra viktiga vuxna och även gemensamma familjesamtal.

Det krävs beslut från en utredande socialsekreterare i Malmö stad för att du ska kunna ha rätt till insatser från Hemmaplansteamet. Har du ingen socialsekreterare kan du kontakta socialtjänstens mottag för barn och familj.

Så här går behandlingen till

Behandlingen inleds med en intensiv kontakt med familjen i olika konstellationer flera gånger i veckan. Oftast sker samtalen i familjens hem.

Först i kontakten brukar det vara viktigt att sänka stressnivån i familjen genom att hjälpa till att prioritera, starta igång samverkan med skolan, BUP eller andra och arbeta med aktuella konflikter.

Tillsammans med familjen börjar behandlarna göra en planering för vad som skulle vara framgång för familjen, identifierar hinder och börjar därefter hitta nya vägar framåt. Vägen till framgång är oftast framför allt via föräldrarna som i sin tur leder till förbättringar vad gäller ungdomens beteende.

Vanliga teman i behandlingen är:

  • Öka positiva familjeaktiviteter
  • Stärka föräldraskapet och föräldrarnas förmåga
  • Öka ungdomens samhörighet/självständighet
  • Kommunikationsträning
  • Förhandla gränser och regler i familjen
  • Konflikt och problemlösningsstrategier
  • Känslokunskap

En behandlingstid kan variera från tre månader till cirka nio månader, vi utgår från familjens behov.

Efter avslut finns möjlighet för familjerna att kontakta familjebehandlarna för rådgivande samtal, så kallad booster. Boosters syftar till att kunna hjälpa familjer där det skett en återgång i beteende vid exempelvis en kris i familjen, och bedöms kunna lösas genom enstaka samtal.

sv