Ansvar och roller i livsmedelskontrollen
Miljöförvaltningen inom Malmö stad är kontrollmyndighet för livsmedelshanteringen i Malmö. Arbetet utförs av livsmedelsinspektörer på förvaltningens avdelning för livsmedelskontroll.
Livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen
Livsmedelskontrollens arbete är att:
- Genomföra planerade kontroller på registrerade livsmedelsanläggningar: Vi kontrollerar företagets rutiner och att ni uppfyller lagkraven. Vi kontrollerar även livsmedelsverksamheten, till exempel hantering, rengöring, personalhygien och lokalunderhåll.
- Utföra kontroller efter inkomna klagomål och misstänkta matförgiftningar.
- Utfärda sanktioner (till exempel förbud, förelägga, åtalsanmäla) om allvarliga avvikelser konstateras.
- Registrera livsmedelsanläggningar.
- Lämna enklare råd och anvisningar, bland annat via förvaltningens servicetelefon och under kontrollbesök.
Detta är inte miljöförvaltningens uppgifter:
- Att genomföra utbildningar för livsmedelspersonal. Detta utförs av utbildnings- eller hygienkonsulter.
- Att upprätta ritningar över livsmedelslokaler. Det gör kökskonsulter och arkitekter som du som livsmedelsföretagare själv kontaktar.
- Att informera om ny eller förändrad lagstiftning.
Livsmedelsföretagens ansvar
Du som livsmedelsföretagare, eller du som hanterar livsmedel till allmänheten ska:
- Anmäla din livsmedelsanläggning till miljöförvaltningen senast två veckor innan du påbörjar din verksamhet. Detta gäller även när du övertar eller förändrar en verksamhet
- Se till att kraven i lagstiftningen uppfylls inom ditt företag. Du ska även ha rutiner för att kontrollera att kraven uppfylls.
- Ansvara för att personalen har tillräckliga kunskaper om lagstiftning och livsmedelshygien i verksamheten.
Regler och lagstiftning
- Livsmedelslagen (2006:804)
- EG-förordning nr 178/2002 (livsmedelslagstiftningen)
- Livsmedelslagen (2006:804)
- Livsmedelsförordningen (2006:813)
- EG 178/202, artikel 17
- EG-förordning 852/2004 (hygienkrav)
- EG-förordning nr 882/2004 (om offentlig kontroll)
- EG-förordning 1169/2011 (informationsförordningen)
Avdelningen för livsmedelskontroll
Avdelningen för livsmedelskontroll
- E-post:
- livsmedel@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 20 42
- Telefontider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00
- Postadress:
- Malmö stad Avdelningen för livsmedelskontroll Avdelningen för livsmedelskontroll, Miljöförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
Sidan senast uppdaterad: