$left
$middle

Kontroll över kemikalier i varor du säljer

Du är skyldig att ha kontroll över vilka farliga ämnen som finns i de varor du säljer, så att du kan se till att de inte skadar människors hälsa eller miljön. Du måste också kunna svara dina kunder när de frågar om en vara innehåller farliga ämnen.

Skyldigheten att ha kontroll över sina varor och kunna svara på frågor om kemikalieinnehållet gäller alla företag som släpper ut en vara på marknaden: tillverkare, importörer, distributörer, grossister och butiker. Skyldigheten gäller alla ämnen på den så kallade kandidatförteckningen - listan över särskilt farliga ämnen.

Informationsskyldigheten

  • gäller för varor som innehåller mer än 0,1 procent av något ämne på kandidatförteckningen
  • innebär att den som överlåter en sådan vara måste ge tillräckligt med information för att kunden ska kunna använda varan på ett säkert sätt. Minimikravet är att informera om namnet på ämnet
  • innebär att butiken som säljer varan ska lämna information på kundens begäran inom 45 dagar. För kunder som är yrkesmässiga användare finns ingen ”45 dagars väntetid”. Informationen ska lämnas direkt till yrkesmässiga användare. 

Farliga kemikalier handlar om ämnen som kan vara cancerframkallande, skadliga för arvsmassan, skadliga för fortplantningsförmågan (så kallade CMRämnen), men också hormonstörande eller allergiframkallande ämnen. En vara kan bestå av flera olika slags material, som till exempel plast, läder, metall och textilier. Alla dessa material innehåller kemikalier eller är på något vis behandlade med kemikalier.

Varor som kan innehålla farliga kemikalier

  • Plast kan innehålla ftalater, blyföreningar, kromater, tennföreningar, klorparaffiner och eventuellt doftämnen.
  • Textil kan innehålla formaldehyd, antimögelmedel, flamskyddsmedel, färgämnen och impregneringsmedel.
  • Läder kan innehålla garvämnen, som till exempel krom.
  • Accessoarer och smycken kan innehålla nickel, kadmium och bly. 

Som importör, återförsäljare och inköpare av varor har du oftast minst en leverantör tidigare i leverantörskedjan. Beroende på hur många olika material en vara består av, kan även tillverkare ha flera underleverantörer av material och komponenter.

Det är också vanligt att leverantörerna finns i länder utanför EU och därmed inte omfattas av samma lagstiftning som företag inom EU. Därför är det mycket viktigt att ha kunskap om vilka ämnen som finns på kandidatförteckningen för att kunna ställa krav på innehållet och informera leverantörer om vilka ämnen det gäller.

Det kan vara bra att göra en enklare bedömning av leverantörerna utifrån ett riskperspektiv. För att göra en enkel riskbedömning krävs information om produkten, leverantörskedjan (var produktionen sker) och om leverantörens eget arbete. Informationen får du enklast genom ett brev till leverantören där du ber om svar på ett antal frågor.

Kemikalier i detaljhandeln

Som butiksinnehavare är du ansvarig för att de kemiska produkter och de varor som du säljer i butiken är rätt märkta och att de inte innehåller förbjudna ämnen. Kraven om märkning gäller farliga kemiska produkter, exempelvis tvättmedel, tändvätska och rengöringsmedel. Det finns också regler för vilka ämnen som inte får förekomma i till exempel leksaker och smycken. Reglerna är bland annat till för att skydda och varna konsumenter.

Kontakta oss

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Postadress:
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
sv