Publicerad 3 december 2019

3 december 2019

Telefon

070-123 456 78

Telefontider

Måndag - torsdag

Kl. 07.00 - 17.00

Fredag

Kl. 07.00 - 16.00

Öppettider för besökare

Måndag - torsdag

Kl. 07.00 - 17.00

Fredag

Kl. 07.00 - 16.00

Adress

Malmö stad, 205 80 Malmö 

Specialkost i skolan

Du ska skicka in en anmälan av specialkost om

  • du behöver specialkost på grund av medicinska skäl
  • du äter vegansk mat.

Det krävs ingen anmälan ovan om

  • du varje dag väljer vegetarisk mat
  • du varje dag väljer vegetarisk mat med fisk
  • du varje dag väljer mat fri från fläskkött
  • du endast är i behov av laktosfri dryck/yoghurt men kan äta av den ordinarie maten i serveringen

För att köket ska kunna planera rätt mängder mat behövs ändå en anmälan av detta göras på skolan.

Bifoga kostintyg i anmälan

I din anmälan ska du bifoga kopia av ett kostintyg skrivet av legitimerad personal inom sjukvården såsom läkare, dietist, sjuksköterska, psykolog eller logoped. Alternativt från skolläkare. Du behöver inte bifoga ett kostintyg om du ska göra en anmälan för veganmat.

Anteckningar från patientjournal som kostintyg

En kopia på anteckningar från din patientjournal – där medicinsk diagnos/orsak till behovet av specialkost framgår – godkänns som ett kostintyg.

Kontakta skolrestaurangen vid frånvaro

För att minska matsvinn och onödigt arbete ska du som äter specialkost kontakta skolrestaurangen på skolan när du är frånvarande samt när du är tillbaka i skolan.

Om behovet av specialkost förändras

Av säkerhetsskäl görs inga handskrivna tillägg på kostintyg vid eventuella förändringar i specialkosten. Endast ett kostintyg per matgäst gäller.

Om ditt behov av specialkost förändras måste du skicka in ett nytt fullständigt kostintyg. Det är viktigt att skolrestaurangen får kunskap om eventuella förändringar om din specialkost. Kontakta personal i restaurangen på skolan om du vill diskutera något som rör specialkosten.

Specialkost vid byte av skola

Om du har anmäld specialkost och ska byta skola är det ditt eget ansvar att se till att skolrestaurangen på den nya skolan övertar kostintyget från restaurangen på förra skolan. Ett annat sätt är att du på nytt skickar in anmälan ovan och anger den nya skolan i din anmälan.

Meddela även restaurangen på den förra skolan att du byter skola genom att göra en avanmälan för specialkost via självservice ovan.

Information till skolsköterskan

Det är av stort värde att även skolsköterskan på skolan får reda på om du har behov av specialkost kopplat till en allergi, intolerans eller neuropsykiatrisk funktionsvariation.