$left
$middle

Skolmat i grund- och gymnasieskolan

Skolrestauranger har ett 90-tal kök runtom i staden, där vi lagar ungefär 45 000 portioner mat om dagen. Menyerna är näringsberäknade och följer Livsmedelsverkets rekommendationer om näringsriktiga skolmåltider. Här kan du hitta aktuell meny, anmälan om specialkost, läsa om hur vi arbetar med skolmat och ta del av recept för skolmaten.

Skolans meny

Du kan ladda ner den kostnadsfria appen Skolmaten där du kan se menyn vecka för vecka. Appen finns både för iPhone och Android.

Specialkost

Om du som elev i grund- eller gymnasieskolan behöver specialkost på grund av medicinska skäl ska du göra en anmälan om specialkost. Det gäller även för anmälan av veganmat.

Om du vill anmäla specialkost till barn i förskolan ska du ta direktkontakt med din förskola. Förskolor i Malmö A-Ö.

Så planeras maten i skolan

Skolmaten i Malmö stad planeras av måltidsutvecklare och dietister i samarbete med kockarna och restaurangbiträdena. I de flesta skolor lagar vi maten på plats i restaurangköket nära matgästerna.

Skolmaten följer de nordiska näringsrekommendationerna och Malmö stads policy för hållbar utveckling och mat. För att följa Malmö stads policy för hållbar utveckling och mat serveras

  • mer grönsaker, baljväxter och fullkorn. Alla elever kan välja dagens vegetariska maträtt och har tillgång till en välkomponerad salladsbuffé som är anpassad efter säsong.
  • en mindre mängd kött men av högre kvalitet. Köttet som serveras i skolrestaurangerna följer svensk djurskyddslagstiftning. Ekologiskt kött är förstahandsvalet.
  • ekologiska och miljömärkta livsmedel. Målet är att all mat (över 90 %) som skolrestaurangerna serverar i Malmö stad ska vara ekologisk.

Eventuellt matavfall går till biogasproduktion.

Vem fattar beslut om skolmaten och vem betalar?

Det är skolorna som betalar för skolmaten och det är politikerna i de olika nämnderna som beslutar hur stor budget skolorna får till skolmaten. Skolrestauranger anpassar sedan sin meny utifrån skolornas budget.

Det tar ungefär 6-8 veckor att ändra en meny. Dels behöver skolrestaurangers medarbetare tid att planera menyer och beställa mat, dels kan det ta tid för livsmedelsleverantören att anpassa sina inköp.

Påverka maten i skolan

Du som elev kan själv påverka skolmaten genom att gå med i matrådet på din skola. Inom ramarna för de lagkrav och riktlinjer som finns gör vi vad vi kan för att ta fram menyer som passar så många som möjligt. Prata med personalen i din skolrestaurang och berätta vilken mat som uppskattas och inte – det hjälper restaurangerna att hela tiden bli bättre.

Skolrestaurangers recept

Skolrestauranger delar gärna med sig av recept! Om du skulle vilja ha ett recept på en maträtt som har serverats i skolan kan du kontakta maltid.sr@malmo.se.

Har du själv ett recept du skulle vilja dela med dig av till skolrestauranger? Välkommen att mejla oss på maltid.sr@malmo.se

Kontakta oss

sv