Synpunkter eller klagomål på skola och förskola
Om du har synpunkter eller klagomål ska du först och främst kontakta ansvariga eller berörd personal på skolan eller förskolan. I andra hand kan du kontakta förskoleförvaltningen, grundskoleförvaltningen eller gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen. Dina synpunkter på skolan eller förskolan är värdefulla för att verksamheten ska kunna förbättras.
Kontakta först skolan eller förskolan
Om ditt barn eller du själv har svårigheter i skolan eller förskolan, eller om du har andra klagomål på verksamheten, är den snabbaste vägen till en problemlösning att ta kontakt direkt med de ansvariga på skolan eller förskolan.
Om du har synpunkter på vad som händer i klassen eller gruppen i skolan/förskolan vänder du dig i första hand till lärare, pedagog eller annan berörd personal. I andra hand bör du vända dig till rektor eller utbildningschefen.
Klagomål på fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg
Kommunen har också tillsynsansvar över Malmös fristående förskolor samt enskild pedagogisk omsorg. Du kan vända dig till förskoleförvaltningen via självservice, brev, telefon eller e-post om du lämnat klagomål till en fristående förskola eller enskild pedagogisk omsorg men inte är nöjd med deras hantering av ditt klagomål.
I utredningen kontaktar förskoleförvaltningen den som ansvarar för förskolan eller dagbarnvårdaren, den så kallade huvudmannen. Utifrån dina synpunkter ställer förskoleförvaltningen sedan frågor som kan kopplas till skollag och läroplan (och övriga bestämmelser som gäller förskolan). Den information som huvudmannen lämnar till förskoleförvaltningen kan du i vissa fall få läsa och lämna synpunkter på. Det finns särskilda sekretessbestämmelser som gör att du inte alltid kan ta del av hela utredningen.
Ett anmälningsärende avslutas med ett beslut. Beslutet kan innehålla krav på att förskolan eller dagbarnvårdaren måste vidta åtgärder för att komma till rätta med bristerna som anmälts.
Klagomål på fristående grund- eller gymnasieskola
Om du inte är nöjd med den fristående grund- eller gymnasieskola ditt barn går i vänder du dig till skolan direkt. Varje fristående grund- eller gymnasieskola har en egen klagomålshantering.
Om du är missnöjd med skolans och förskolans klagomålshantering
Skulle du inte bli nöjd efter att du pratat med personalen kan du skicka in dina synpunkter via självservice ovan. Respektive förvaltning har ansvar för att ta emot och utreda klagomål som rör utbildningen i kommunens förskolor och skolor. Du kan också ringa, skicka brev eller skicka dina synpunkter via e-post till förvaltningarna.
Du kan välja att vara anonym när du skickar in ditt ärende men då kan ditt klagomål bli svårare att utreda. Är du anonym får du inte heller något besked om hur det går i utredningen.
Kontakta förskoleförvaltningen
Adress:
Malmö stad
Förskoleförvaltningen
205 80 Malmö
Telefon: 040-34 10 00
E-post: forskola@malmo.se
Kontakta grundskoleförvaltningen
Adress:
Malmö stad
Grundskoleförvaltningen
205 80 Malmö
Telefon: 040-34 90 90
E-post: grundskola@malmo.se
Kontakta gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen
Adress:
Malmö stad
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen
205 80 Malmö
Telefon: 040-34 30 34
E-post: gyvux@malmo.se
Efter du skickat in din anmälan
När du lämnat in klagomålet registreras det som en inkommen handling hos den aktuella skolförvaltningen. Ansvarig chef eller handläggare utreder ärendet och återkommer till dig inom kort med ett svar. Tar det längre tid att behandla ditt klagomål får du besked om detta. Har du frågor eller vill komplettera din anmälan kan du kontakta den handläggare som har bekräftat mottagandet av anmälan.
Synpunkter som rör kommunala verksamheter och som inte skolförvaltningarna ansvarar för skickas vidare till den förvaltning de berör.
Behöver du ta ärendet vidare?
Om du inte är nöjd med varken skolans eller skolförvaltningens hantering av ditt klagomål kan du vända dig till olika statliga myndigheter som arbetar med skol- och förskolefrågor.
Skolinspektionen
Skolinspektionen hanterar många typer av ärenden som till exempel anmälningar om kränkningar och brist på stöd i undervisningen.
Barn- och elevombudet (BEO)
Elever som upplever kränkningar och inte får hjälp från skolan kan göra en anmälan till BEO.
Skolväsendets överklagandenämnd
Skolväsendets överklagandenämnd hanterar vissa ärenden som får överklagas som exempelvis beslut gällande skolplikt, åtgärdsprogram och anpassad studiegång.
Diskrimineringsombudsmannen (DO)
Till DO anmäler du diskriminering – exempelvis på grund av kön, sexuell läggning eller etnisk härkomst.
Arbetsmiljöverket
I skolan är det oftast rektorn som har fått ansvaret för arbetsmiljön. Om du inte är nöjd med hur skolan har hanterat dina synpunkter på arbetsmiljön så kan du göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Sidan senast uppdaterad: