Så vet du om våldet är hedersrelaterat
Det som särskiljer hedersrelaterat våld ifrån partnervåld, är att partnervåld utövas av en ensam förövare men fördöms av kollektivet, medan hedersrelaterat våld både utövas och sanktioneras av kollektivet.
Utöver tecken på utsatthet (se det fullständiga stödmaterialet) som ni kan vara uppmärksamma på kan ni behöva ställa utforskande frågor kring besökarens livssituation för att urskilja tecken på om personen lever i en hederskontext. Frågorna behöver nödvändigtvis inte handla om heder, utan kan i stället syfta till att undersöka begränsningar i livsutrymmet. I samtal om till exempel relationer, sysselsättning och fritid kan detta komma att bli synliga. Samtalet kan utgå ifrån frågor så som:
"Hur skulle du beskriva din nuvarande relation?"
"Känner du dig fri att träffa och umgås med vänner och familj?"
"Finns det saker du skulle vilja göra, som du inte får för din partner? Exempelvis gällande sysselsättning eller fritidsintressen?"
I en hederskontext finns det mer eller mindre uttalade motiv bakom att någon lever och agerar som den gör. Ni behöver vara nyfikna på dessa orsaker och ni kan komma långt med att enbart ställa följdfrågor kring:
”Varför är det så?”
Låt säga att en flicka inte får hålla en pojke i handen – varför det? Detta kan säga något om motivet bakom, till exempel ”för att tjejer och killar inte får hålla handen” vilket tyder på könssegregation, eller ”för att mamma säger att mormor och morfar blir arga/besvikna då”, det vill säga att familjens rykte är viktigt för utomstående.
”Vem bestämmer det?”
Detta kan säga något om vem som har makten eller vem som utövar förtrycket (behöver inte vara samma person) och därmed hur familjestrukturen ser ut.
”Vilka gäller det för?”
Svaret kan säga något om kontexten vad gäller vilka värderingar/normer som finns runt personen samt om vem som är utsatt, till exempel ”det är så för min syster och mamma, men inte min bror” kan tala för att det finns normer kring kön, som i detta fall också begränsar kvinnorna i familjen.
”Vad händer om du bryter mot reglerna?”
Svaret kan säga något om möjliga konsekvenser som denne riskerar att utsättas för. Det kan också säga något om personens mående vad gäller dennes oro/rädsla för dessa konsekvenser. Det kan också säga något om personens tidigare erfarenheter, dvs har någon uttalat inför hen vad som kan hända, eller har personen ”straffats” tidigare, eller har personen sett/hört någon annan bli utsatt.
”Hur hade du velat göra/ha det/att det skulle vara?”
Svaret kan säga något om diskrepansen mellan personens egna önskemål/behov i relation till reglerna denne behöver förhålla sig till, det vill säga graden av tvång och hur mycket personen behöver anpassa sig.
Mejla Resursteam heder Malmö för att ta del av hela stödmaterialet: resursteam.heder@malmo.se
Sidan senast uppdaterad: