Historisk film

Här bjuder vi på film om allt från historisk matlagning, stadsvandringar, till hundar i historien. Sist men inte minst hittar du visningar av våra magasin.

Nyhamnen 1903 - En kunglig invigning

1903 var stora delar av det offentliga Malmö engagerat i den stora invigningen av Nyhamnen. Filmen skildrar invigningsprogrammet som kantades av kunglig glans, liksom den efterföljande kortegen genom stadens gator. Blått hav, skir grönska och festande människor varvas med mer vardagliga inslag i det tidiga 1900-talets Malmö.

Malmös första chokladfabrik

År 1861 startade Malmös första chokladfabrik. Den blev startskottet på Malmös tid som det söta Malmö. Många andra chokladfabriker skulle följa i dess spår. Men var låg den, vad hette den och vad hände med den? Den här lilla filmen ger svaret…

Historien om Malmös mest anonyma monument

Utanför Malmös gamla centralpostkontor stod i 60 år ett monument, som är så anonymt att det inte har ett riktigt namn. För de flesta av nutidens Malmöbor är det kanske till och med helt okänt . Det restes till minne av de sjömän från Malmö med omnejd som offrade sina liv för att trygga Sveriges försörjning under krigsåren 1939-1945. Se och hör mer om historien i denna lilla film.

Malmö IP

Den beske sockerbagaren

Sockerbagaren Lorentz Stenfelt var verksam i Malmö 1680-1726. Han förekommer flitigt i olika rättshandlingar i Malmö Stadsarkiv. Med hjälp av dem och andra handlingar vet vi en hel del om denne beske sockerbagare och hans liv. Samtidigt får vi veta en hel del om Malmö under tidsperioden.

Den beske sockerbagaren är en berättelse i fyra delar.

Del 3 blir tillgänglig den 3 juli.

Så blev den röda gripen Malmös stadsvapen

Hundar i historien

Så smakade fattigsoppan från 1800-talet!

Vad stod på menyn från förr i tiden?

Bagarelaget - när Malmöborna inte fick baka själva

Smörkontrollen i Malmö

När barnen stal potatis

Vad åt barnhemsbarnen på 1700-talet?


Magasinsvisningar

Häxprocesserna

Följ med på en visning av stadsarkivet på Bergsgatan vigd åt trolldomsmål, magi och ohämmat våldsamma rättsprocesser från 1500- och 1600-talet. Då Malmö upplevde de så kallade häxprocesserna.

Malmö stads fotomagasin i Frihamnen

Skriv in öppettider här eller radera modulen.