Gustav Adolfs torg
Gustav Adolfs torg, eller "Gustav" som torget ofta kallas, är ett av Malmös mest omtyckta torg. Platsen är flitigt använd för olika arrangemang och en populär mötesplats.
Gustav Adolfs torg har under många år varit en av platserna för Malmöfestivalen och en rad andra arrangemang. I jultid är torget extra stämningsfullt. Då glimmar 7000 lampor i blodboken och eldar brinner i de fem vackra gjutjärnsfontänerna.
Fontänerna och klotet invid är formgivna av konstnären Sivert Lindblom. Hans skulpturer kom på plats när landskapsarkitekten Sven-Ingvar Andersson omgestaltade torget 1997.
Historik
De första åren in på 1800-talet bestämdes att de höga försvarsvallar och breda vattengravar som alltsedan 1600-talet gjort Malmö innerstad till en fästning skulle rivas. Vallmassorna störtades ner i vattengravarna och på detta sätt vann man nya stora kvartersmarker. Utanför alltsammans anlades den nuvarande kanalen.
Grönt torg
Gustav Adolfs torg är ett lummigt och grönt parktorg. Så har det varit sedan torget grundades i början av 1800-talet. Gustav IV Adolf var kung då, och det är han som har gett namn åt torget. Innan det anlades, var platsen en sankmark precis utanför den gamla stadsvallen och den medeltida staden.
Runt torget finns många av Malmös äldsta och pampigaste byggnader. Längs den norra delen av torget ligger en vit gräddtårtsliknande husrad i fransk nyrenässans som kallas "Rivieran".
Modernistisk byggnad
På den södra sidan av torget ligger ett gråbrunt jugendhus "Valhallapalatset". Det är byggt i början av 1900-talet och ritat av Alfred Arwidius som var inspirerad av nordamerikansk arkitektur. Öster om Valhallapalatset ligger ett vitt funkishus. Det är Trygghuset, som är en av Malmös främsta modernistiska byggnader, ritat av Sven Lallerstedt 1938.
Lite framför Trygghuset finns en plantering med unga träd. Det är Kungalunden, vars lönnar är en 50-årspresent till kung Carl XVI Gustaf. Sätt dig gärna ner där, njut av stadens puls och de flanerande människorna.
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
Sidan senast uppdaterad: