Triangeln
Sedan medeltiden har landsvägarna mötts vid den södra infarten till staden. Knutpunkten har i mer än hundra år kallats Triangeln.
En halvlantlig stadsdel
Nuvarande Triangeln lär vara den äldsta bevarade vägknuten i Malmö. Där mötte vägen till Lund, nuvarande Föreningsgatan, vägen västerut som numera är Östra Rönneholmsvägen. I novellen Kraschen från 1895 beskriver författaren Ola Hansson området kring Triangeln som en halvlantlig stadsdel. Han skildrar Södra Förstadens enkelt byggda en- och tvåvåningshus med tegelstensgolv och fönster som sitter lågt intill gatuplanet.
Magistratsvillorna
Alldeles invid Triangeln fanns också vid den tiden en annan sorts bebyggelse, de så kallade magistratsvillorna som var borgerskapets sommarvillor. I det sydvästra hörnet där Rådmansgatan möter Östra Rönneholmsvägen hade exempelvis såpfabrikörerna Philipp och Ferdinand Zadig sina lantställen Nybygget och Solhem.
Pildammsvägen
Vid den tiden hette dock Rådmansgatan Pildamsvägen. Gatan bytte namn och fick ett extra ”m” i namnet 1945 och den ”nya” Pildammsvägen fick detta namn eftersom den ju faktiskt passerar Pildammsparken.
Triangeln får sitt namn
Vid tiden för den Baltiska utställningen 1914 sattes det in extra spårvägslinjer för att besökarna smidigt skulle kunna ta sig till utställningen. En av dessa linjer utgick från Triangeln och en triangelformad refug iordningställdes för ändamålet och för att betjäna även andra spårvägslinjer. Antagligen är det denna refug som givit upphov till namnet Triangeln. Namnet finns på kartor från 1917 men fastställdes officiellt först 1960.
Far och son Stoltz satte sin prägel på Triangeln
Arkitekterna August Stoltz och Carl-Axel Stoltz var far och son, båda var också stadsarkitekter. August Stoltz har ritat jugendhuset vid hörnet Rådmansgatan och Östra Rönneholmsvägen som stod inflyttningsklart 1910. På motsatt sida av Triangeln finns byggnaden Idoffcentrum. Carl Idoff startade sitt skoimperium i hemstaden Helsingborg som helt ung, men flyttade sedan till Malmö. Efter några år på Södergatan tog han över Sjöbohms skomagasin på Södra Förstadsgatan 33.
Huset revs och den nya tidstypiska funkisbyggnaden ritades av Carl-Axel Stoltz och den av honom anställde Fritz Jaenecke 1938. I byggnaden fanns danspalatset Forum där sångaren Rolf Wallentin spelade in Sveriges första rockskiva 1957. Stoltz jr ritade även Skånska Bankens hus strax intill, ett sexvåningshus uppfört 1940 vars fasad svänger mjukt kring det nuvarande Triangeltorget. Vid bygget av de moderna husen försvann större delen av Brunnsgatan som tidigare löpte ut i Triangeln.
”Triangelprojektet” planeras
Genom decennierna har flera olika planer för området vid Triangeln gjorts upp. I kvarteret Kaninen diskuterades ett Musikens hus som inte blev av. Några kvarter bort, vid Föreningsgatan, uppfördes i stället Konserthuset 1985.
Det stora ”Triangelprojektet” var ett förslag som gick ut på att de äldre husen skulle rivas och att kvarteret Kaninen skulle innehålla ett nytt stadsbibliotek och ett 22 våningar högt hotell. En glasövertäckt busstation med tillhörande torg skulle sammanfoga hotellet med köpcentret och hela området skulle bli navet i Malmös busstrafik. Planerna debatterades flitigt men möttes av så starka protester att de helt fick omarbetas.
Strykjärnshuset blev ett hotell
I kvarteret Kaninen fanns fram till 1969 det rikt utsmyckade strykjärnshuset som genom åren innehållit både pensionat, järnhandel, pappershandel och låsfirma. När det revs ersattes det under en längre period av en åttkantig skapelse av gröna baracker som innehöll diverse olika butiker.
Barackerna ersattes i sin tur så småningom av det nya hotellet Sheraton som invigdes 1989 tillsammans med det tillhörande köpcentret DC, Domus City.
På södra sidan av köpcentret finns sedan 2010 Station Triangeln som är en del av den underjordiska järnvägsförbindelsen Citytunneln.
Platsen får ny utformning
I slutet av förra seklet byggdes Triangeltorget om helt och skulpturen Treenighet av Björn Nörgaard placerades 1999 på västra delen av torget. Den består av en fontän och en hög skulptur med tre figurer som symboliserar hur Malmö tog sin form. De representerar handel, hantverk samt ande och tanke. Högst upp vakar en kvinnogestalt över staden.
Litteraturtips
- Cato, Åke: Malmö för inte så länge sedan, 1997
- Ekelund, Fredrik, Torget. (I etthundrasextiotre korta stycken låter författaren en kör av inte sällan vinddriva individer komma till tals. Alla passerar torget.), 2001
- Janstad, Hans: ”Det skövlade Malmö – har rivningsraseriet stoppat?”, Elbogen, 1985
- Liljenberg, Bengt: Södra Förstadsgatan. Tillbakablickar kring ett huvudstråk i Malmö, 1990
- Gustafson, Ragnar: Malmö per hästspårvagn, Malmö Fornminnesförening, 1971
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
Sidan senast uppdaterad: