Södertull
Idag är Södertull en mötesplats med piazzor mot kanalen, uteserveringar, restauranger, kaféer och en biograf. Så var det också förr. Fast mer pittoreskt.
När man går gågatan fram över kanalen kan det vara svårt att föreställa sig att man passerar en historisk passage. I området där de två monumentala kontors- och butikskomplexen reser sig idag låg en gång delar av stadens södra tull. Det vill säga den bevakade port som stadens medborgare och tillfälliga besökare måste passera över vallgraven när de kom söderifrån.
Porten försvann när man i början av 1800-talet rev befästningen som omgärdade hela staden. Försvarsvallarna planades ut och delar av vallgraven förvandlades till kanaler. På den plats där södra försvarsverket hade stått anlades Gustav Adolfs torg och begravningsplatsen. De två kvarteren mellan torget och kanalen (dagens Södertull med kvarteren Magnus Stenbock och Carl Gustav) tillkom.
Tomterna bebyggdes
Under 1800-talet kom tomterna i dessa två kvarter att bebyggas på vardera sida om Södra Tullgatan. Kvarteret närmast kyrkogården, Magnus Stenbock, ägdes av handlaren och skeppsredaren Thomas Frick. Han var en av stadens mest förmögna affärsmän och lät bland annat bygga en korsvirkesgård vid kanalen.
Utanför hans gård fanns en liten park och längs kanalen låg en esplanad (idag motsvarande Södra Vallgatan, Raoul Wallenbergs park, Södra och Östra promenaderna). Parken och esplanaden arrenderade Frick mot att han skulle underhålla gröningen och årligen plantera femhundra träd.
Risk att trilla i kanalen
Vid denna tid saknades räcke vid kanalen och simkunnigheten bland befolkningen var låg. Det hände att folk trillade i. Det gjorde Fricks hustru Christina. Hon drunknade.
Öl i bägare
På 1900-talet fick Frickska korsvirkesgården med tillhörande byggnader ny ägare. I en av byggnaderna på Södra Vallgatan drev restauratören Oskar och Eline Wernersson en ölstuga. Paret drev också Wernerssons öl- och biljardsalong på Storgatan (idag mer känd som ”Bullen”).
I samband med ett ägarbyte på 1930-talet bytte ölstugan namn till Bägaren. Värdshusets uteservering blev mycket populär. På 1950-talet var Bägaren en mötesplats för stadens konststuderande.
En brokig prylbod
Granne med Bägaren låg Brokiga Boden. Många äldre minns denna hantverksboutique som tillsammans med Bägaren utgjorde ett sällsynt pittoreskt inslag i stadsbilden. Brokiga boden öppnade 1939 och ansågs vara stadens bästa pryl-, present- och kuriosabutik. Boden drevs av Karin Zadig, dotter till Gustaf Zadig som i många år drev Zadigs leksaksaffär i Malmö.
Biokvarter
Södertull var även tidigt ett biografernas kvarter. En av Malmö första biografer öppnade 1904 en salong i det östra hörnet av Södra Tullgatan och Södra Vallgatan i kvarteret Carl Gustav. Bion som kallades Biograf-Teatern bytte namn till Malmö Biografteater och hette därefter Kocks biograf. När biokungen Jens Edvard Kock hade tagit över flyttade Malmö Biografteater istället tvärs över Södra Tullgatan. På den adressen öppnade år 1913 Skandinaviens största biograf, Metropol.
Bästa kondiset i stan
Ett annat folknöje var förr att gå på kondis. Några av de populäraste konditorierna drevs av systrarna Aggerborg. Ett av deras kaféer var en föregångare till Hollandia på Södra Förstadsgatan. Ett annat låg från mitten av 1930-talet i samma hörna där Kocks Biograf tidigare hade legat. När systarna avvecklade verksamheten fortsatte kaffedrickandet vid Södertull i ny regi under namnet Aggerts, med uteservering ner mot kanalen.
En nöjeskung blickade ut
I samma kvarter som kaféet låg ett märkligt hus med ett utkikstorn. Byggnaden låg också ut mot kanalen, i Södertulls östra hörn. Där bodde nöjeskungen David Lenander. Från sitt torn kunde han överblicka sitt nöjesetablissemang på andra sidan av kanalen. Det hette Davidshall och har därmed gett namn åt hela området på den sidan av kanalen.
Bort med det gamla – in med det nya
På 1960-talet kom gamla Södertull att ligga i vägen för det nya. Korsvirkesgården med Brokiga boden och Bägaren, biograferna, kafét och Lenanders tornhus. Alla byggnader ut mot kanalen och mer därtill skulle bort. Museet försökte rädda den Frickska gården. Men förgäves.
Ut mot kanalen restes flera monumentala byggnader som tillsammans bildar dagens Södertull. Dagens Södertull är idag som förr – fast annorlunda – en mötesplats med piazzor mot kanalen, uteserveringar, restauranger och kaféer.
Biografen Metropol, som överlevde rivningen, stängde 2001 medan storbiografen Royal lever än. Den öppnade 1961 och är idag den äldsta kvarvarande verksamheten från Södertulls glansdagar från 1960-talet.
Fördjupning: Utformning och utsmyckningar
Torgets utformning
På båda sidor om Davidshallsbron längs Södra Vallgatan har trappor med svag, behaglig lutning anlagts ner mot kanalen. Materialen som använts är granit i form av smågatsten, hällar och trappsteg.
Utsmyckningar
Längst ned mot vattnet finns en avsats med mjukt formade sittskulpturer i svart diabas. Skulpturerna är inspirerade av den typ av förtöjningspålar som används för båtar, och småbåtar brukar också stanna till vid Södertull för att njuta av folklivet.
Vattenkonst
Den nya ombyggnaden är även utsmyckad med vattenkonst, tre forsar på ömse sidor om bron, skapade av konstnären Gustav Kraitz. Både gatuplanet, trapporna och forsarna är belysta och på Södra Tullgatan har ett antal träd planterats.
Katter i brons
På trappstegen ner till kanalen sitter katter i naturlig storlek. Katterna är tillverkade i brons , och gjorda av Ulla Kraitz. För att katterna säkert ska stanna kvar, är de väl förankrade i trappstegen.
Kanalgatan
Även Kanalgatan är ombyggd med breda gångbanor och bilparkering mot Raoul Wallenbergs park.
Litteraturtips
- Andersson, Martin. Utsikt över Södertull. Sydsvenskan. 2013.
- Andersson, Martin. Aggerborgs konditori – bojkottat av facket och älskat av Malmöborna. Sydsvenskan 2022.
- Andersson, Martin. Idyllen vid Södertull som försvann. Sydsvenskan. 2019.
- Gustafson, Ragnar (red.). Skånska Kinematografen. Sydsvenska Dagbladets årsbok 1977.
- Stauslund, Uffe. Bio i Malmö. 2001.
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
Sidan senast uppdaterad: