$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Möllevångstorget

Möllevångstorget

En livlig dag med torghandel på Möllevångstorget. Foto: Christiaan Dirksen

  • Möllevången

På Möllevångstorget handlar det idag mycket om shopping och krogbesök. Området har många affärer med spännande utbud och generösa öppettider, en livlig torghandel och mängder av restauranger.

Den nuvarande bebyggelsen kring Möllevångstorget står i stort sett intakt sedan början av 1900-talet och har en anmärkningsvärt homogen arkitektur för att vara Malmö.

Ett ganska nytt torg

Möllevångstorget är inte särskilt gammalt, för bara lite mer än hundra år sedan fanns här åker. Kring Malmö fanns då gemensamma vångar, åkerområden, och här vid Möllevången fanns väderkvarnarna.

Den stora vägen som leder förbi torget är Bergsgatan. Många fabriker låg just här. Du kan fortfarande se en del av de gamla fabriksbyggnaderna, fast de nu är renoverade och fyllda med moderna företag och bostäder.

Arbetarrörelsen startade här

Den stora statyn på torget heter "Arbetets ära". Konstnären Axel Ebbe ville genom skulpturen uttrycka hur gemensamt arbete håller samhället uppe. Och här på Möllan, växte arbetarrörelsen fram under slutet av 1800-talet, då Malmö växte med industrierna.

De flesta husen vid torget uppfördes i början av 1900-talet. Landsbygdsbefolkningen som sökte sig till storstaden efter arbete kom till dessa kvarter, där både arbete och boende fanns. Småbutiker, ölsjapp och hantverkare fanns runt hela torget, och du kan märka småskaligheten i affärslivet här än i dag. Det finns butiker som varit med ända från början.

Om onsdagarna och lördagarna var det torgdag på det nyanlagda Möllevångstorget, och bönderna kom in till stan för att sälja sina varor. Än i dag är det livlig torghandel de flesta dagar här.

sv