Nobeltorget

Foto från nyinvigningen av Nobeltorget 2016. Foto: Åsa Svensson.
På gammal odlingsmark byggdes på 1930-talet ett nytt område med flerbostadshus. 1932 anlades Nobeltorget i mynningen av Amiralsgatan, Föreningsgatan och Lantmannagatan.
Staden växer och Nobeltorget anläggs
Malmö växte söderut i början av 1930-talet, nya gator drogs fram och flera nya kvarter bebyggdes. Dessförinnan hade området i huvudsak bestått av odlingsmark och gårdarna Sorgenfri farm och Sofielundsgården. Nobeltorget anlades 1932 efter stadsingenjören Erik Bülow-Hübes stadsplan, där Nobelvägen, Lantmannagatan och Amiralsgatan möts. Vid Södervärns vattentorn fanns då sedan 1904 platsen Nobelplan som fick byta namn till Södervärnsplan för att undvika förväxling.
Bebyggelsen runt torget
Fastigheterna runt torget byggdes i luftig och ljus funkisstil och var fyra våningar höga. Nobeltorget var då som nu en starkt trafikerad plats och därför gjorde man själva torget nersänkt i ett rum av planerad grönska för att inhägna och skydda mot buller och avgaser. Erik Bülow-Hübe tyckte att det var viktigt att i den nya stadsplaneringen anlägga parker och planteringar. Vid torget anordnade man en lekplats med sandlåda, bänkar och senare även en plaskdamm.

Nobeltorget med gräsmatta. Åke Jörlebys samling, Malmö stadsarkiv.

Plaskdammen på Nobeltorget med Folkets Hus i bakgrunden 4 maj 1974. © Nils-Erik Jerlemar / Malmö museum
Folkets Hus uppförs
1947 uppfördes nya Folkets Hus på en plats där koloniområdet Odlaren tidigare funnits. Huset ritades av arkitekten Hans Westman i funkisstil. Det ersatte det gamla Folkets Hus som uppförts vid Torpgatan 1893. Det nya huset var betydligt större än det gamla, i sju våningar och utformat i en stram och neutral stil som domineras av många små fönster. Här samlades kontor för det socialdemokratiska partiet och fackföreningarna och det gamla arbetarbiblioteket blev till en ny kommunal biblioteksfilial, Filial 2. 1987 fick platsen framför Folkets Hus namnet Olof Palmes plats.

Sofielund slutet 1930-talet eller början av 1940-talet - Nobeltorget och Torekovsgatan. Koloniträdgårdar syns i förgrunden på platsen för nuvarande Folkets hus. Foto: Berndt Johnsson / Malmö museum.

Folkets Hus vid Nobeltorget. Okänd fotograf / Berndt Johnssons fotoateljé / Malmö museum.
Södra Teatern blir en plats för underhållning
I byggnaden fanns även fram till 1964 Södra Teatern som till att börja med blev Malmö stadsteaters tredje scen och senare användes som biograf. Därefter blev teatern en arena för revyer och musikalisk underhållning. Här framträdde både lokala och rikskända skådespelare och artister som Thor Modéen, Nils Poppe, Siw Malmkvist, Povel Ramel och Zarah Leander. Under ett antal år var ”Södran” en scen för gästspelande sällskap. Sedan 2006 finns i samma lokaler Moomsteatern som gör teater med normbrytande skådespelare.
Hommage á Axel Danielsson
På Nobeltorget uppfördes 1973 den Malmöbördige konstnären Willy Gordons verk Hommage á Axel Danielsson i brons. Skulpturen föreställer de pappersark som var symbolen för Axel Danielssons kraftfulla sätt att uttrycka sig. Danielsson grundade 1887 tidningen Arbetet och var en av den socialdemokratiska rörelsens viktigaste frontfigurer i Malmö.

Hommage á Axel Danielsson på Nobeltorget 2018. Foto: Maissaa Akash / Malmö stadsarkiv
Ombyggnad och debatt
Trots vissa omändringar över tid upplevdes torget en bit in på det nya seklet som omodernt och oanvänt. 2015–2016 genomgick Nobeltorget därför en omfattande ombyggnad. Gräsmattan och dammen togs bort till förmån för buskar och perenner. Att torget anpassats för skejtare skulle tilltala en yngre publik. Tanken var också att ytan skulle bli lättare att korsa. Det nya utseendet har skapat debatt och torget har ansetts vara sterilt och ödsligt. 2023 beslutades att Nobeltorget ska få mer tillfällig grönska genom utplanterade träd i krukor.
Litteraturtips
- Blomkvist, Mårten: Höggradigt jävla excentrisk: en biografi över Bo Widerberg, 2011
- Malmö Konstguide, 2016
- Malmö stads historia, del 7, 1994
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
Sidan senast uppdaterad: