$left
$middle

Max Ockborn

Max Ockborn får Barbro och Holger Bäckströms stipendium, som räknas till ett av landets största. Just nu kan du se en presentation av hans verk på Malmö Konstmuseum.

  • 12 mars - 17 april 2022
  • Stora festsalen, Slottsholmen

I Stora festslen visas just nu 12 skulpturer av konstnären Max Ockborn. Utställningen visas med anledning av att han tilldelats Barbro och Holger Bäckströms stipendieum för år 2022.

Så här lät motiveringen då han tilldelades priset:

”Max Ockborn är kanske den mest egenartade av samtida svenska skulptörer. Han är en skulptör med måleriska tendenser, skribent och poet. Hans skulpturer, eller figurer, byggs upp under lång tid. Han samlar på sig och sorterar i sin ateljé olika sorters material, bland annat olika sorters trä. Men också andra föremål och artefakter finner så småningom sin väg in i skulpturerna. Akrylmassa, trälim och båtlack håller de olika materialen samman och rundar av deras form. Figurerna är manshöga. Ofta bildar de ett konglomerat av djur och människa och något annat. De kan associera till totem, till beskyddare eller väktare. De är samtidigt vänliga och lite skrämmande, som om de kom från en annan existens och är på besök i denna.”

Presentationen pågår fram till den 17 april.

Mer om Max Ockborn

Max Ockborn är född 1983 och utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Han har haft ett flertal utställningar både i Sverige och internationellt och finns representerad på Malmö Konstmuseum, Statens konstråd och Maria Bonnier Dahlins Stiftelses samling.

Max Ockborn. Foto: Henrik Hellström

Max Ockborn. Foto: Henrik Hellström

Visning med Max Ockborn 2 april klockan 12.30

Följ med på visning med konstnären Max Ockborn. Visningen sker i form av ett samtal bland Ockborns skulpturer, mellan konstnären och Gertrud Sandqvist, fd. rektor för Konsthögskolan i Malmö.

Läs mer om visningen här: Visning med Max Ockborn

Kontakta oss

sv