Malmö stad
$left
$middle

Kommunstyrelsen – aktuella beslut

Håll dig uppdaterad om de politiska besluten i Malmö. Varje månad presenterar vi här ett urval av de beslut som tas i kommunstyrelsen. Sammanträdet den 11 september hade bland annat fokus på lokal utveckling och förbud mot lustgas.

Lokal utveckling och kraftsamlande insatser

För att kunna arbeta med utveckling i Malmös olika områden behöver stadens arbete samordnas bättre utifrån geografi. Det handlar om att fånga upp vad som händer i områdena, att samverka mer med områdenas lokala aktörer och att stärka närdemokratin.

Kommunstyrelsen har därför beslutat om två nya arbetssätt. Det ena är arbete med lokal utveckling som omfattar hela staden, det vill säga alla områden i Malmö, och utgår från hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Detta ska ligga till grund för det andra arbetssättet, som handlar om mer kraftsamlande insatser i vissa områden, med fokus på barn och unga.

Den 26 september går ärendet upp till kommunfullmäktige för beslut.

Ansvaret för Malmö stads universella preventionsarbete flyttas

Communities That Care (CTC) är ett vetenskapligt grundat system för det förebyggande arbetet i staden. Metoden har under de senaste åren provats i fem av Malmös områden.

För att skapa bättre förutsättningar för det universella preventionsarbetet i staden har kommunstyrelsen beslutat om att återkalla beslutet från 2017 som handlar om att införa CTC i hela staden.

Beslutet, innebär under förutsättning att kommunfullmäktige den 26 september också beslutar det, att ansvaret för samordningen av det universella preventionsarbetet läggs på arbets- och socialförvaltningen (ASF) istället för, som det är idag, stadskontoret. Från de förvaltningar som har arbetat operativt med CTC överförs också medel till fritidsförvaltningen, som kommer att ansvara för arbetet med lokal utveckling, se ovan.

Communities That Care (CTC) - Malmö stad (malmo.se)

Öresundsmetron: Malmö stads yttrande om Köpenhamns kommuns samråd om miljökonsekvensbeskrivning för metrolinje M5

Malmö stad har i samarbete med Köpenhamns kommun under flera år utrett förutsättningarna och möjliga effekter av Öresundsmetron (en tunnelbana) mellan Köpenhamn och Malmö. Studierna visar att förbindelsen både tekniskt möjlig att bygga och kommer att ge positiva effekter för hela Öresundsregionen.

Köpenhamns kommun genomför just nu en miljökonsekvensutredning av den nya metrolinjen M5, som nu är ute på remiss. Det är den nya metrolinjen som ger möjlighet att ansluta en Öresundsmetro till Malmö. Även svenska myndigheter och aktörer är välkomna att lämna synpunkter på utredningen.

Malmö stad kommer att lämna ett yttrande till Köpenhamns kommun. Kortfattat menar man att det är viktigt att etableringen av M5 utformas så att det blir möjligt att ansluta Öresundsmetron, samt att en första etapp av M5 bör byggas mellan Köpenhamn H och Refshalvön.

Öresundsmetron - Malmö stad (malmo.se)

Ändring av lokal ordningsstadga – förbud mot lustgas

Lustgas är både laglig och lättåtkomlig det har blivit allt vanligare att gasen används i berusningssyfte. Detta är skadligt för både hälsa och miljö, något som också uppfattats på lagstiftande nivå där en pågående utredning så småningom kan innebära begränsningar av tillgängligheten till lustgas.

Som alla kommuner har Malmö stad rätt att besluta om lokala ordningsstadgor. De kan exempelvis handla om var en får vistas eller vad som är tillåtet på allmänna platser.

Nu förslås att en ny paragraf om att förbjuda användning av lustgas i berusningssyfte, inom ett avgränsat område, införs i den lokala ordningsstadgan.

Ärendet går vidare till kommunfullmäktige 26 september, men kan träda i kraft först efter beslut i Länsstyrelsen.

Läs mer om eventuellt förbud för lustgas i Malmö:
Lustgasförbud kan bli verklighet i Malmö - Malmö stad (malmo.se)

Bestämmelser som riktar sig till dig som medborgare - Malmö stad (malmo.se)

Alla ärenden under kommunstyrelsens sammanträde 11 september.

Vill du ta del av politiska beslut?

Referaten är ett axplock av ärenden som beslutats i kommunstyrelsen. Alla ärenden för kommunstyrelsens sammanträde finns i medborgarportalen. Här hittar du handlingar, tjänsteskrivelser och protokoll med yrkanden och reservationer. Nästa referat planeras till den 12 september.

sv