Information, forskning och nyttiga länkar
Ett urval av aktuell forskning, publicerat material och rapporter inom området stöd till anhöriga, gemensamma projekt med olika parter, samt länkar som kan vara relevanta.
Ta del av publikationer
Kontakta anhörigkonsulenterna via e-post: anhorigstod@malmo.se om du är nyfiken på någon av publikationerna.
Strategier och planer från Malmö stad
Hälsa, vård och omsorgsnämnden har en strategi för ett anhörigperspektiv i förvaltningens verksamheter.
Funktionsstödsförvaltningens ledningsgrupp har en handlingsplan för ett anhörigperspektiv i förvaltningens verksamheter.
Publicerat material från Malmö stad
Jag trodde att det låg på mig, M. Takter och M. Andersson, FoU Malmö stad, 2019. En FoU-rapport med fokus på omfattande vård i hemmet. Studien är finansierad med stöd från Uppsala hemsysterskolas fond.
Vem ska betala för det obetalda omsorgsarbetet?, Malmö stad, 2015. I kölvattnet av Malmökommissionens arbete om social hållbarhet beslutades om ett antal tilläggsdirektiv. Ett av dessa ledde till en antologi med elva olika författare och forskare som skriver om anhörigperspektiv med ett antal olika ingångar. Antologin finansierades med stöd från FINSAM och gjordes i samarbete med Region Skåne.
Som man frågar får man svar, Malmö stad, 2014. En sammanställning av utvecklingen kring stöd till anhöriga för åren 2010-2013.
Publicerat material från övriga huvudmän
Den enes stödkorsett, den andres tvångströja? Martina Takter, Finnur Magnusson och Åsa Alftberg, 2022. En studie om anhörigas erfarenheter och upplevelser av covid-19-pandemin framtagen av Anhörigas riksförbund i samarbete med Malmö universitet.
Anhörigperspektiv - en möjlighet till utveckling? M. Takter och Anhörigas riksförbund, 2020. År 2019 var det 10 år sedan ändringen om stöd till anhöriga gjordes i socialtjänstlagen. Anhörigas Riksförbund har låtit göra en nationell sammanställning av kommunernas stöd till anhöriga.
Artikel om anhörigas utsatthet, FoU Malmö stad och Malmö universitet, 2020. Projektet är en fördjupande del av en studie om anhörigas situation vid omfattande vård till en sammanboende part i ordinärt boende. Vad behöver utvecklas för att möta utmaningar då hälso- och sjukvårdslagens reglering möter socialtjänstlagen? Kontaktperson är Magdalena Andersson, e-post: magdalena.andersson@malmo.se.
Stöd till anhöriga och kunskapsbehov, Åsa Alftberg, Malmö universitet, 2020. Rapport från en forskningscirkel som var ett projekt av Malmö universitet. Anhörigkonsulenter från Malmö stad och andra delar av Skåne deltog.
Vem är den enskilde i ett gemensamt hem? Martina Takter och Malmö universitet, 2017. En av Malmö stads verksamhetsdoktoranders licentiatavhandling som har ett anhörigfokus.
Övriga länkar
Ett långsiktigt nationellt kompetenscentrum för anhörigstöd åt alla anhöriga.
Sidan senast uppdaterad: