Malmö stad

Stöd till dig som är anhörig

Att leva nära någon som inte klarar vardagen på egen hand kan vara både svårt och tungt. Du kan själv vara i behov av stöd.

Är du anhörig till någon som är äldre eller långvarigt sjuk, har funktionsnedsättning, psykisk ohälsa eller beroendeproblematik, har du rätt att få stöd från kommunen.

I Malmö stad finns anhörigkonsulenter som erbjuder specifikt stöd till dig som är anhörig. Till dessa kan du vända dig om du

  • har frågor eller funderingar kring din situation
  • vill ha samtal för stöd, vägledning eller rådgivning
  • vill träffa andra anhöriga i liknande situation.

Samtalsstöd

Är du anhörig så kan du få samtalsstöd av anhörigkonsulent. Det kan handla om information och rådgivning kopplat till din närstående, och vara en stödjande kontakt för din egen del.

Samtalsstöd ges i grupp eller enskilt och är kostnadsfritt. Samtalen dokumenteras inte och anhörigkonsulenten har tystnadsplikt.

Grupper, aktiviteter och arrangemang

Anhörigkonsulenterna erbjuder också en rad olika sociala och hälsofrämjande gruppaktiviteter för anhöriga, exempelvis caféträffar, anhöriggrupper och hälsocirklar.

Grupper

Att vara med i en anhöriggrupp är en möjlighet att träffa och prata med andra, och få råd eller tips kring hur man kan hantera vardagen på olika sätt. Grupperna ger möjlighet till både kunskap och att ta del av andras erfarenheter. Antal träffar och datum för grupperna varierar. Oftast är grupperna kostnadsfria och det bjuds på enklare fika.

Aktiviteter

Det finns möjlighet att ta del av olika aktiviteter, exempelvis öppna caféträffar för anhöriga och gemensamma promenader.

Arrangemang

Varje år arrangeras olika föreläsningar och föredrag som kan vara intressanta för dig som anhörig, till exempel vid Nationella Anhörigdagen eller Världsdagen för psykisk hälsa.

Kalendarium

I kalendariet hittar du sådant som Malmö stad anordnar för att ge stöd till dig som anhörig. Saknar du något för just dig är du välkommen att höra av dig med önskemål och förslag till anhorigstod@malmo.se.

Avlastning

Det finns insatser som kan ge avlastning i vardagen för anhöriga.

Seniorrådgivare/äldreombudsman

Om du har generella synpunkter på äldreomsorgen kan du ta kontakt med en seniorrådgivare/äldreombudsman.

Frågor om stöd till anhöriga

Har du frågor om det stöd som anhörigkonsulenterna erbjuder når du dem enklast på e-post: anhorigstod@malmo.se. Du kan också välja vilken anhörigkonsulent du vill ta kontakt med.

Anhörigföreningar i Malmö

Det finns stöd att få i olika föreningar. I Malmö finns två lokala anhörigföreningar men även lokala nationella föreningar som ger stöd till anhöriga.

Anhörigas riksförbund har en lokal förening i Malmö. De erbjuder både gemenskap och erfarenhetsutbyte samt arrangerar föreläsningar och andra aktiviteter för medlemmar.

Malmö Anhörigförening är en fristående förening som främst arbetar för äldres och anhörigas rättigheter inom omsorgen i kommun, region och primärvård. 

Alzheimer Sverige med lokalförening Malmö arrangerar bland annat caféträffar för både anhörig och närstående.

Svenska Röda korset erbjuder anhörigstöd. Ta kontakt via telefon eller mejl.

En social mötesplats för kvinnor.

Stöd från andra organisationer

Hos organisationen Anhörigas Riksförbund kan du bland annat läsa nyheter, nå stödtelefonlinjen Anhöriglinjen och läsa Anhörighandboken, ett verktyg för alla som vill veta mer om anhörigvård och anhörigstöd.

Gratis guide för anhöriga som står nära någon som mår dåligt.

För dig över 65 år som mår psykiskt dåligt eller som längtar efter någon att prata med.

Myndighetssamarbete för dig som förlorat en närstående.

Hos Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES) kan du som förlorat en närstående genom självmord få samtal och stöd.

Hos Barnens rätt i samhället (BRIS) kan du som är under 18 år få samtalstöd.

Föräldraföreningen mot narkotika (FNM) ger råd och stöd vid misstänkt eller konstaterat missbruk hos närstående.

Förteckningen är sammanställd av Sjukhusbiblioteket på Skånes universitetssjukhus (SUS). Den gör inte anspråk på att vara fullständig men ger en orientering över patientorganisationer, organisationer inom funktionsrätt samt stödföreningar i Skåne och bygger på deras aktiva medverkan.

Sidan senast uppdaterad:

sv