$left
$middle

Nyhetsbrev nummer 3 2023

Höstens första nyhetsbrev är här!

Vi hoppas att träffa många av er i Slottsträdgården på Nationella anhörigdagen, en dag som är viktig för att sätta fokus på anhörigfrågorna. Läs om Vänskapsbänkarna som finns runt om i Malmö som ett bidrag till att våga prata om psykisk ohälsa. I anhörigkonsulenternas kalendarium hittar ni som vanligt våra aktiviteter för hösten. Vill du ha ett enskilt samtal med anhörigkonsulent hör du av dig till oss. Och missa inte att läsa om ett fotoprojekt på ett av Malmös vård- och omsorgsboenden där en anhörig med kameran som redskap gör en bok tillsammans med sin pappa som har demenssjukdom.

Nationella anhörigdagen 6 oktober

Varje år den 6 oktober uppmärksammar vi nationella anhörigdagen. Välkommen till Slottsträdgården där vi bland annat erbjuder föreläsningar och möjlighet att träffa olika professioner från Malmö stad, föreningar och andra anhöriga. Det blir en guidad visning av Slottsträdgården och vi har en sinnespromenad att gå. Stöd till anhöriga är ett ständigt utvecklingsområde som blir allt viktigare. Utöver stöd till anhöriga pratar vi om vikten av att ha ett anhörigperspektiv i varje möte med en malmöbo som behöver hjälp. Välkommen till Slottsträdgården 6 oktober 2023 kl. 11-15.

Nya filmer om adhd och autism

Riksförbundet Attention arbetar för att barn, ungdomar och vuxna som finns bakom diagnoserna ska bli bemötta med respekt och få det stöd de behöver i skolan, på arbetsmarknaden och på fritiden. De har tagit fram en serie på fem kortfilmer där sju personer med med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) intervjuas inom fem olika teman. I filmerna blir det tydligt att alla människor med NPF är unika och hur det är att leva med adhd och autism – på riktigt.

Ny digitala kunskapsguide om psykisk ohälsa

I samarbete mellan Nationellt kompetenscentrum och anhörigkonsulenter runt om i landet har en ny digital kunskapsguide tagits fram. Kunskapsguiden riktar sig till dig som står nära någon med psykisk ohälsa. Här kan du lyssna till anhörigas berättelser, du möter också professionella som i sitt arbete träffar personer med psykisk ohälsa. Den digitala kunskapsguiden innehåller moduler om att vara anhörig, information om psykisk ohälsa och föreläsningar om samhällets stöd.

Personalen menar kanske väl när de säger att jag ska ta ett steg tillbaka, men jag vill vara involverad i min sons liv. Vi behöver ha en tydligare dialog för just nu känns det bara som att de inte vill ha mig där. Det gör mig väldigt ledsen och faktiskt också lite arg.
Anonym anhörig

Jurist svarar på frågor

Är du medlem i Anhörigas riksförbund och har frågor som rör juridik och anhörigskap? Då kan du vända dig till Maria Nyström Agback som från och med 2023 anlitas av förbundet som jurist. Det kan vara många funderingar som inte är helt enkla att reda ut. Den kommun man bor i och de tjänstepersoner anhöriga möter ska självklart hjälpa till, men ibland är det bra med experthjälp.

Du kan bli medlem i Anhörigas riksförbund antingen direkt via riksförbundet eller genom att bli medlem i en lokal medlemsförening. I Malmö finns föreningen Anhörig i Malmö som nås via e-post: malmo@anhorigasriksforbund.se.

De gula bänkarna skapar möjlighet till kontakt mellan människor utomhus.

Vänskapsbänkar i Malmö

Den 10 september placerades 12 gula vänskapsbänkar ut runtom i staden. Syftet med bänkarna är att uppmärksamma psykisk ohälsa och uppmuntra till samtal om hur vi mår. På bänkarna finns QR-koder som leder till en kampanjsida, där det bland annat går att läsa Malmöbors egna berättelser om erfarenhet av psykisk ohälsa. På sidan finns kontaktinformation till organisationer som man kan få stöd av och tips på hur man kan prata om psykisk ohälsa.

Bo Persson, som du också ser på bilden, är mannen som ligger bakom Malmöinitiativet med förslag om vänskapsbänkar i Malmö.

Digitalt vardagsrum

Under några kvällar i höst erbjuds anhöriga vuxna barn till person med demenssjukdom att träffas i ett "digitalt vardagsrum". Vi erbjuder en mötesplats för anhöriga med möjlighet till både samtal och reflektion. Du har kanske deltagit i en anhöriggrupp eller annat sammanhang för anhöriga och vill fortsätta hålla kontakten med andra och samtidigt träffa fler i liknande situation.

Kommande datum: 2 oktober, 13 november och 4 december 2023.

Läs om våra övriga grupper och aktiviteter i vårt kalendarium.

Med kameran som redskap - ett sätt att vara tillsammans med pappa

När Jonas Dahlström besöker sin pappa på Vishetens vård- och omsorgsboende i Malmö är det med kameran som sällskap. Det som började med några spontana fotografier har nu resulterat i ett fotoprojekt som ska bli en bok. Jonas insåg att det kändes viktigt och angeläget att dokumentera stunderna tillsammans med sin pappa som har Alzheimers.

Vad har din pappa för relation till fotografering?

– Pappa hade själv ett stort fotointresse när jag var barn och han använde ofta mig som motiv. Han framkallade filmrullarna själv och ibland fick jag också hänga med honom i mörkrummet. Nu är det pappa som är modellen”, berättar Jonas.

I boken tänker Jonas blanda sin pappas gamla bilder med sina nya. På så sätt vill han försöka knyta ihop barndom och ålderdom, dåtid och nutid. Det ska bli en berättelse som handlar om släktskap, minnen och åldrande, om relationen mellan far och son och om fotografins roll i den relationen. Jonas tänker också att boken ska vara ett slags hommage till sin pappa.

Vad säger din pappa?

– Oftast säger han inget speciellt om att jag fotograferar, men ibland kan han plötsligt utbrista: ”Du är ju precis som jag. Så där brukade jag också hålla på!” I dessa stunder tror jag att han kan minnas och känna igen sitt gamla jag i mig.

Vad tänker du att en sådan här bok ska ge andra?

– Någon sade att ju mer personligt något är, desto mer allmängiltigt är det också. Även om de här bilderna föreställer mig och min pappa så tror jag att många kommer att kunna relatera till situationen och känna igen sig själva i den.

Vad betyder det här för er relation?

– För det första har det inneburit att jag nu besöker min pappa oftare än jag någonsin tidigare har gjort. Vi bläddrar ofta i hans gamla album för att försöka väcka de minnen som ännu finns kvar. Men våra gamla roller är som ombytta - nu är det i stället jag som tar bilder av honom - och huvudsakligen med samma kamera som han riktat mot mig för mer än 40 år sedan. Fotograferandet har därmed blivit en gemensam referenspunkt att umgås kring - ett sätt att knyta an både till varandra och till det som en gång varit.

Vad betyder det för dig?

– Framför allt betyder det mycket att jag nu tar mig tiden att umgås med min pappa innan det är för sent. Det gör mig glad att se att han blir glad när jag kommer. Han har sin humor i behåll och vi sitter ofta och småpratar, tramsar och skrattar. Fotograferingen är såklart ett sätt för mig att bevara dessa ögonblick inför framtiden. Samtidigt är det också ett verktyg som hjälper mig att hantera mina intryck och tankar, och som ger mig en möjlighet att gestalta såväl upplevelsen av min pappas tillstånd som min egen oro för att åldras och hamna i samma situation.

Jonas Dahlström har fått ett stipendium för projektet och boken ska vara klar senast 2025.

Kontaktuppgifter

Malmö stads anhörigkonsulenter kan erbjuder bland annat rådgivning, information, stödsamtal, samtalsgrupper.

Öppenvård Vuxna Gustav tar emot personer över 18 år som har problem med missbruk/beroende. Du som är anhörig och bosatt i Malmö är också välkommen att ta kontakt.

Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund och bemannas av volontärer med stor erfarenhet.

Du kan ringa Malmö stads Kontaktcenter på 040-34 10 00 för att få veta vart du ska vända dig i olika frågor.

sv