Nyhetsbrev nummer 4 2023
I årets sista brev berättar vi om Club Ängdala, en av våra dagverksamheter för personer med demenssjukdom. Under januari börjar grupper i mindfulness och konst och kultur. Och glöm inte boka in öppet hus för anhöriga på Öppenvård Vuxna Gustav!
Årets sista nyhetsbrev
Nu är snart 2023 förbi och ett nytt år väntar runt hörnet. Vi anhörigkonsulenter håller på att planera aktiviteter för anhöriga och de återfinns i vårt kalendarium allt eftersom. Det blir samtalsgrupper, promenad i parken, konst och kultur, hälsocirkel och inte minst ett evenemang i samband med Nationella Anhörigdagen 6 oktober. Men där är vi inte än. Vi vill önska er alla en god jul och ett gott nytt år! Tack för i år!
Min bror kommer alltid vara utlämnad till personal som kommer och går i hans liv. De som stannar kvar är vi, familjen.
Grupper och träffar
Konst & Kultur Tillsammans
En nyhet för våren är gruppen Konst & Kultur Tillsammans där du som är anhörig tillsammans med en närstående som har en demenssjukdom deltar. Det blir sex träffar där vi provar på olika konst- och kulturformer. Vi startar 5 mars. Anmäl ditt intresse till karin.skogmark@malmo.se.
Hälsocirkel
För dig som står nära någon med funktionsnedsättning och/eller psykisk ohälsa planerar vi till våren en nystart av vår uppskattade hälsocirkel. Det blir i en något annorlunda tappning men med samma fokus: din egen hälsa och hur du kan må så bra som möjligt utifrån den situation du befinner dig i.
Vi kommer att träffas sex måndagseftermiddagar på Vänkretsens mötesplats och det finns plats för 9 deltagare. Anmäl ditt intresse till annie.mattelin@malmo.se.
Digital mindfulness
Digital mindfulness är en grupp för dig som är över 18 år och ger stöd och hjälp till en närstående som på grund av ålder, långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning har svårt att klara sig själv. Detta är ett samarbete mellan Hudiksvalls kommun, Region Gotland, Ängelholms kommun och Eslövs kommun. Anhöriga från hela Sverige är välkomna att delta.
Första träffen 2024 är den 30 januari klockan 11.00-11.45 och du anmäler dig till camilla.marcusson@eslov.se.
Vill du veta datumen för resten av våren hör av dig till anhörigkonsulent Annie Mattelin på annie.mattelin@malmo.se.
Digital syskongrupp
Syskonrelationen är en av de längsta vi har. Hur påverkas den när ens syster eller bror har en sjukdom eller en funktionsnedsättning?
Den 23 januari startar Nationellt kompetenscentrum Anhöriga en digital samtalsgrupp för vuxna syskon. Gruppen träffas vid åtta tillfällen via Zoom och leds av anhörigkonsulenter från det nationella nätverket för vuxensyskon. För anmälan och andra frågor kontakta maria.ahlqvist@anhoriga.se.
Fler grupper och träffar
I Malmö stads anhörigkonsulenters kalendarium hittar du sådant som Malmö stad anordnar för att ge stöd till dig som anhörig, exempelvis anhöriggrupper och cirklar, caféträffar och infokvällar.
Nyheter och notiser
Beroende drabbar även anhöriga – Öppet hus på Öppenvård Vuxna Gustav
På Öppenvård Vuxna Gustav kan du som är anhörig få stöd på olika sätt. Onsdag 24 januari klockan 16-18 hålls öppet hus för anhöriga. Anhörigverksamheten riktar sig till dig som bor i Malmö och lever eller har levt nära någon med ett skadligt bruk eller beroende av alkohol, spel för pengar eller narkotika.
Öppenvård Vuxna Gustav erbjuder kostnadsfria stödsamtal för anhöriga och håller även i samtalsgrupper för anhöriga där deltagarna själva bestämmer teman att prata kring, CRAFT-grupper (Community Reinforcement Approach and Family Training) för föräldrar med vuxna barn, samt Sorgbearbetning. Kom så berättar vi mer!
Öppenvård Vuxna Gustav finns på Stora Nygatan 55. Telefon 040-34 91 90 om du har frågor.
Club Ängdala – en plats att längta till
Club Ängdala är en av Malmös nio dagverksamheter. Hit kan den komma som är mellan 66–75 år och har en fastställd demensdiagnos och klarar av en medelhög aktivitetsnivå. Man ansöker om dagverksamhet hos biståndshandläggare. Vi ställde några frågor till Therese Sjögren som är Silviasyster och arbetar på Club Ängdala, och en anhörig som har en man som besöker dagverksamheten.
Therese – vad är det som är bra med dagverksamhet?
– Att vara på en dagverksamhet kan bidra till att skapa en struktur i vardagen för den som är sjuk. Det är en möjlighet till gemenskap. Stimulans på olika vis hjälper också till att bibehålla och stärka olika förmågor, berättar Therese.
Vad gör ni på Ängdala?
– Säg vad vi inte gör. Basen är social samvaro som till exempel vid måltider, där vi har diskussion och dialoger. Vi lyssnar på musik, har balansgympa, mindfulness och är ute och rör på oss. Löser korsord, ser på film och spelar biljard...och så har vi en buss som vi gör utflykter med.
– De som vistas på en dagverksamhet, eller club som vi valt att kalla våra verksamheter, kallas för gäster. En gäst sa såhär om Ängdala: "Det bästa som har hänt är när jag fick komma till Ängdala." Det är ett fint betyg, avslutar Therese.
Till dig som är anhörig – hur kom ni till Club Ängdala?
– Min man fick sin diagnos 2019 och var då bara 65 år. Vi fick ganska snabbt veta att Club Ängdala fanns och blev nyfikna. Men sedan kom pandemin emellan och vi fick vänta. Nu är han där fem dagar i veckan och stormtrivs. Han cyklar dit på egen hand och när han kommer hem är han klar för dagen på något sätt. När det bara är han och jag hemma så är han mer beroende av mig, nu kommer han hem och är självständig och nöjd. Han får så mycket input på Ängdala och har inte samma behov av att göra saker när han kommer hem. Det gör det också enklare för mig att åka i väg även på kvällen.
Vad är skillnaden för dig som anhörig?
– Jag får en möjlighet att fixa en massa, göra saker för min egen skull utan att känna ansvar… ja, det är en viss frihet. Jag har inte samma dåliga samvete heller när jag gör saker ensam eftersom jag vet att han har det bra. Egen kvalitetstid är viktigt.
Vad vill du säga till andra anhöriga?
– Prova, säg inte nej, man måste vara öppen. Bara man har varit där så kan man inte säga annat än att här vill jag vara. Jag tror inte det. Personalen är så himla bra. Det är faktiskt underbart. Jag har det så nu... just nu fungerar det bra.
Årets mottagare av Eleonora-priset
Jeanette Fridh tilldelas år 2023 priset för sitt uthålliga engagemang för funktionsrättsfrågor och för skapandet av den universella funktionsrättsflaggan Precious som är en symbol för stolthet, mångfald och alla människors lika värde.
På bilden syns Roko Kursar, funktionsstödsnämndens ordförande, Emma Aldin, Eleonoras mamma, Jeanette Fridh, pristagare och Rickard Lundqvist, Eleonoras pappa. Fotot är taget av Roger Nellsjö.
Jurist svarar på frågor
Är du medlem i Anhörigas riksförbund och har frågor som rör juridik och anhörigskap? Då kan du vända dig till Maria Nyström Agback som anlitas av förbundet som jurist. Det kan finnas många funderingar som inte är helt enkla att reda ut. Den kommun man bor i och de tjänstepersoner anhöriga möter ska självklart hjälpa till, men ibland är det bra med experthjälp.
Hur blir man medlem i Anhörigas riksförbund? Det blir man antingen direkt via riksförbundet eller genom att bli medlem i en lokal medlemsförening. I Malmö finns Anhörig i Malmö som nås via e-post: malmo@anhorigasriksforbund.se, och då blir man automatiskt medlem i riksförbundet.
Kontaktuppgifter
Malmö stads anhörigkonsulenter kan erbjuder bland annat rådgivning, information, stödsamtal, samtalsgrupper.
Öppenvård Vuxna Gustav tar emot personer över 18 år som har problem med missbruk/beroende. Du som är anhörig och bosatt i Malmö är också välkommen att ta kontakt.
Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund och bemannas av volontärer med stor erfarenhet.
Du kan ringa Malmö stads Kontaktcenter på 040-34 10 00 för att få veta vart du ska vända dig i olika frågor.
Sidan senast uppdaterad: