Så beräknas din avgift för vård och omsorg
Kommunen fastställer din avgift utifrån din beräknade inkomst de närmaste 12 månaderna. För att vi ska kunna fastställa en korrekt avgift för din vård och omsorg vill vi att du anmäler in din nuvarande inkomst till oss.
Inkomstanmälan
Avgifterna som du betalar för din vård och omsorg baseras på din nettoinkomst. Du kan anmäla in dina uppgifter om dina sammanlagda inkomster för att vi ska kunna beräkna din avgift. Du ska även anmäla in om din inkomst förändras så att en ny avgift kan beräknas. Skickar du inte in dina inkomster så debiteras du maxtaxan för vård och omsorg.
Kontakt vid frågor
Du kan alltid nå den du söker via Malmö stads kontaktcenter på telefon: 040-34 10 00. Du berättar för den som svarar vilken verksamhet du vill bli hänvisad till av nedanstående personal.
Om vad som ingår i dina insatser
Om du har frågor om de insatser du får från kommunen ska du kontakta ansvarig biståndshandläggare.
Frågor om hemsjukvårdsuppdraget
Om du har frågor som rör de insatser som ingår i hemsjukvårdsuppdraget ska du kontakta ansvarig legitimerad personal (sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut).
Frågor om inkomster, beräkning eller avgiftsbeslut
Kontakta avgiftsadministratör för det område du bor i. Avgiftsadministratörerna har telefontid klockan 08.30-09.30 helgfri vardag.
Fakturafrågor
Kontakta debiteringsenheten via Malmö stads kontaktcenter.
Så beräknas avgiften
Kommunen fastställer din avgift för vård och omsorg utifrån
- din sammanlagda beräknade inkomst de närmaste 12 månaderna
- dina boendekostnader
- vilken slags hjälp du får.
Matkostnad och hyra kan tillkomma beroende på vilken insats du blir beviljad. Dessa kostnader är fasta och inte inkomstbaserade.
Malmö stad tar inte ut kostnader för
- boendestöd
- ledsagarservice för äldre
- ledsagarservice för personer med funktionsnedsättning
- avlösarservice (upp till 12 timmar per månad)
- kontaktperson
- teleservice.
Avgift som gift eller sambo
Om du är gift läggs inkomsten för er båda ihop och delas sedan på hälften. Är du sambo räknas endast din egen inkomst. Oavsett om du är gift eller sammanboende delas boendekostnaden lika.
Vad är maxtaxa?
Maxtaxan är den högsta avgift kommunen enligt lag får ta betalt för omvårdnadsavgifter. Det inkluderar inte matkostnaden på särskilt boende, korttidsboende och växelvård.
Maxtaxan för kommunal vård och omsorg för 1 januari till 31 december år 2024 är 2575 kr. Maxtaxan räknas ut årligen utifrån prisbasbeloppet.
Prisbasbelopp är ett indexbelopp som årligen justeras utifrån inflationsnivån i Sverige. Det ändras en gång per år, och används främst för att beräkna andra belopp som förväntas vara inflationsjusterade.
Vad är avgiftsutrymme?
När du lämnat dina inkomsuppgifter räknas ett avgiftsutrymme ut. Det visar din betalningsförmåga. Om ditt avgiftsutrymme visar sig vara lägre än din beräknade avgift sänker Malmö stad avgiften så att du inte betalar mer än ditt avgiftsutrymme.
Avgifter för mat och hyra tillkommer oavsett avgiftsutrymmets storlek.
Vi räknar ut ditt avgiftsutrymme genom att dra av förbehållsbelopp och boendekostnader från din nettoinkomst.
Vad är ett förbehållsbelopp?
Förbehållsbeloppet är ett schablonsbelopp som beräknas täcka dina normala levnadskostnader. I beloppet ingår inte hyreskostnader. Förbehållsbeloppet ska täcka kostnaderna för dina basbehov. Det är en summa som ska dras av från din inkomst innan avgiftsutrymme kan fastställas. Malmö stad betalar alltså inte ut förbehållsbeloppet. Det är ett belopp som vi har med i beräkningen av ditt avgiftsutrymme för att pröva om du har råd med avgifterna.
Förbehållsbeloppet för levnadskostnader när du bor i det egna hemmet:
- För ensamstående: 7062 kr per månad för år 2024
- För gifta och samboende: 5762 kronor per månad för år 2024.
Förbehållsbeloppet för levnadskostnader för när du bor på vård- och omsorgsboende (så kallat särskilt boende):
- 8775 kronor per månad för år 2024.
Du kan ansöka om en individuell prövning för att höja förbehålls-
beloppet. Då behöver det styrkas med intyg att du har regelbundna, återkommande högre levnadskostnader på 200 kr/månad under minst 6 månader av inkomståret.
Hur ofta ska jag betala?
Du betalar varje månad via faktura, e-faktura eller autogiro. Dina avgifter betalas i efterskott. Dina kostnader för hyra med eventuell elavgift som debiteras av Malmö stad betalas innevarande månad.
Du får en gemensam faktura från hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen med alla dina avgifter. Vid en låg månadssumma får du en samlad faktura först när dina avgifter kommer upp i lägsta debiteringsnivå.
Du som har ett boende i Malmö stad får en samlad faktura med kostnaden för hyra med eventuell elavgift samt övriga avgifter.
Avgiften för den mat som levereras av hemtjänsten (där du själv beställt från önskad matleverantör) inkluderas däremot inte utan kommer med separat faktura.
Överklaga ditt avgiftsbeslut
Du kan välja att överklaga beslutet om det avser
- beräkning av avgiftsunderlag
- fastställande av avgift
- beräkning av förbehållsbelopp.
I överklagan skriver du
- vilket beslut du överklagar
- varför du anser att beslutet ska ändras
- vilken ändring du önskar.
Underteckna och uppge namn, personnummer, postadress och telefonnummer. Om beslutet överklagas genom ombud ska fullmakt bifogas. Vi måste ha din överklagan inom tre veckor efter du har tagit del av beslutet. Din överklagan skickas vidare till förvaltningsrätten.
Skicka överklagan med brev till:
Hälsa-, vård-och omsorgsförvaltningen
[Din handläggares namn]
Avdelning för myndighet
205 80 Malmö
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
- Länk till webbplats:
Sidan senast uppdaterad: