$left
$middle

Ljudnivåer på restauranger och krogar

Det är många som kontaktar miljöförvaltningen angående störande buller från krogverksamheter. Det är viktigt att alla verksamhetsutövare tar ansvar för att verksamheten inte stör omgivningen. Här är riktvärden och rekommendationer för buller i bostäder och lokaler.

Ansvar för att närboende inte störs

Det är den som är verksamhetsutövare som har ansvar för att arbeta förebyggande för att undvika att din verksamhet orsakar miljö- och hälsoproblem i omgivningen.

Om en boende störs av en verksamhet ska verksamhetsutövaren kunna visa att kraven i miljöbalken uppfylls. Det kan betyda att du som driver en restaurang eller krog till exempel ska kunna visa dokumentation på att du håller de riktvärden som finns för buller.

När en boende upplever buller i sin bostad ger miljöförvaltningen Malmöbon information om de krav som finns i miljöbalken utifrån Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus.

Musik från till exempel en restaurang eller en nattklubb kan ge upphov till buller i närboendes hemmiljö. Det kan exempelvis bero på att högtalare till en musikanläggning har placerats olämpligt, att ljudnivån är för hög eller att lokalen har otillräcklig ljudisolering. Musikbuller i bostaden kan också komma från arrangemang utomhus, till exempel en utomhuskonsert.

Ljud från musikanläggningar

Folkhälsomyndighetens riktvärde för musik är strängare än för andra ljud eftersom ljud från musik som tränger in i bostaden ofta upplevs som mer störande än annat ljud vid samma decibel-A-nivå (dBA). En förklaring är att ljudet går att känna igen och identifiera. En annan orsak kan vara att basljudet från musiken sprids i byggnaden eftersom låga frekvenser dämpas dåligt av väggar, golv och tak.

Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus, ska musikbuller inte överskrida 25 decibel (dB) i ekvivalent (jämförbar) ljudnivå och 45 dB i maximal ljudnivå inomhus med stängda dörrar och fönster.

Riktlinjer för buller utomhus

I Folkhälsomyndighetens allmänna råd om höga ljudnivåer anges riktvärden för lokaler och platser där hög musik spelas, till exempel diskotek, klubbar, konsertlokaler och träningslokaler. Riktvärdena gäller både inomhus och utomhus.

För lokaler och platser dit barn under 13 års ålder inte har tillträde gäller följande riktvärden:

Maximalt ljud

LAFmax 115 dB

Ekvivalent ljud

LAeq, T 100 dB

För lokaler och platser dit både barn och vuxna har tillträde gäller följande riktvärden:

Maximalt ljud

LAFmax 110 dB

Ekvivalent ljud

LAeq, T 97 dB

I Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus anges riktvärden för inomhusmiljö i bostäder som gäller för vistelserum med dörrar och fönster stängda. Det är den som är verksamhetsutövare som ska se till att din verksamhet inte påverkar Malmöbornas inomhusmiljö.

Kontaktinformation

Avdelningen för livsmedelskontroll

Telefon:
040-34 20 42
Telefontider:
Vardagar klockan 09.00–12.00
Postadress:
Avdelningen för livsmedelskontroll Avdelningen för livsmedelskontroll, Miljöförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00
Webbplats:
malmo.se/livsmedel
sv