Malmö stad
$left
$middle

Så här går tillsynen till

De tillsynsbesök som miljöförvaltningen gör hos verksamheter i Malmö kan vara både föranmälda och oanmälda. I tillsynen kontrollerar vi till exempel miljöfarliga verksamheter för att se så att det inte finns några brister som påverkar miljö och människors hälsa.

Föranmälda och oanmälda tillsynsbesök

Miljöförvaltningen gör föranmälda besök om det finns behov av förberedelse från verksamhetens sida eller om vi vill vara säkra på att träffa rätt person. Oanmälda besök kan vi göra till exempel om det kommit klagomål eller om vi av andra anledningar vill se hur verksamheten bedrivs .

Vid tillsynsbesöket

Vid ett tillsynsbesök kontrollerar miljöförvaltningen att en plats eller verksamhet följer lagar inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Framför allt granskar vi miljöfarliga verksamheter och hur de kan påverka miljön genom utsläpp till vatten, mark och luft och det inte finns några risker för människors hälsa. Förvaltningen granskar också hur avfall sorteras och hanteras och förvaring och hantering av kemikalier.

Vi kontrollerar även att det finns en uppdaterad egenkontroll som är anpassad för verksamheten. Kravet på egenkontroll innebär att verksamhetsutövare regelbundet ska kontrollera verksamheten och dess påverkan på miljön eller människors hälsa.

Vid tillsynsbesöket ställer inspektören frågor och har en dialog och diskussion utifrån vad som kontrolleras under tillsynsbesöket. Miljöinspektören ger verksamheten information och rådgivning för att kunna åtgärda problem och minimera framtida risker.

Efter tillsynsbesöket

Efter tillsynsbesöket skickar miljöförvaltningen en inspektionsrapport till verksamheten (oftast inom två veckor efter inspektionen). Om vi har noterat avvikelser vid tillsynsbesöket sammanställs de i rapporten tillsammans med en bedömning på vilket sätt som verksamheten behöver åtgärda avvikelserna och hur de ska följas upp. Uppföljningen kan till exempel vara att ett nytt tillsynsbesök görs eller genom att verksamheten skickar in en åtgärdsplan till miljöförvaltningen. Är det mindre avvikelser görs uppföljningen vid nästa tillsynsbesök. Ibland kan inspektionsrapport ersättas av minnesanteckningar.

Miljöförvaltningen kan använda en eller flera sanktioner mot verksamheter som begår brott mot miljölagstiftningen eller om verksamheten inte åtgärdar de avvikelser som miljöförvaltningen påtalat.

Miljöförvaltningen kan fatta beslut att verksamheten ska göra åtgärder, eller fatta beslut om förbud. Vissa överträdelser kan innebära att verksamheten måste betala en miljösanktionsavgift. Miljösanktionsavgift är en sorts administrativ, straffliknande avgift som tas ut när det har skett överträdelser av miljöbalken och som betalas till staten, alltså inte till miljöförvaltningen.

Om miljöförvaltningen konstaterat att verksamheten gjort en överträdelse av en straffsanktionerad bestämmelse är förvaltningen skyldig att anmäla det till polis eller åklagarmyndighet.

Kontaktinformation

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Telefontider:
Vardagar klockan 09.00-12.00 och 13.00-15.30
Postadress:
Malmö stad Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30

Sidan senast uppdaterad:

sv