Frågor och svar om ansökan
Här hittar du svaren på vanliga frågor om ämnen, kurser, ansökan och antagning till Komvux Malmö.
Kurser och ämnesplaner
Jag hittar inte min kurs i det nya ämnessystemet?
I reformen med ämnesbetyg har de gymnasiala kurserna omvandlats till nivåer under ett ämne. På Skolverket kan du hitta alla nya ämnen och deras koder.
Var hittar jag information om de nya ämnesbetygen?
Du hittar all information om de nya ämnesbetygen och ämnesplanerna på Skolverket.
Vilka nya ämnen motsvarar de gamla kurserna?
På Skolverket hittar du en lista (relationslistan) där du ser vad gamla kurser heter i de nya ämnesnivåerna. Om du behöver stöd i ditt val kontaktar du din studie- och yrkesvägledare.
Ansökan till utbildningar
Hur rangordnar jag mitt val om jag sökt yrkesutbildningar i flera kommuner inom sydvästra Skåne?
Om du sökt flera yrkesutbildningar i olika kommuner inom sydvästra Skåne behöver du rangordna dina val. Kontakta antagningen till vuxenutbildningen i din hemkommun. Om du inte hör av dig kommer dina val rangordnas automatiskt efter geografiskt avstånd från din hemkommun.
Vad händer om jag söker till flera olika kursstarter i samma kurs?
Våra kurser/ämnen startar flera gånger per år. Ibland är ansökan öppen samtidigt för flera kursstarter i samma kurs. När du sökt och blivit antagen till närmaste kursstart så stryks din ansökan till samma/motsvarande kurs med senare kursstart.
Kan jag läsa en kurs som jag redan har godkänt betyg i för att höja mitt meritvärde?
Nej, Har du godkänt betyg i samma eller motsvarande kurs kan du inte bli antagen till den igen. Om du vill höja ditt betyg kan du i stället göra en prövning mot en avgift.
Kan jag välja vilken utbildningsanordnare jag vill läsa hos Komvux Malmö?
Nej, du söker till en specifik kurs eller kurspaket genom Komvux Malmö. När du söker ett yrkespaket kan du se i kursinformationen vilken anordnare som ger utbildningen. När du söker distanskurser blir du tilldelad din utbildningsplats och/eller anordnare när du antas. Läs om våra upphandlade fristående utbildningsanordnare.
Kan jag söka flera kurspaket?
Ja, du kan söka flera kurspaket men bara göra ett förstahandsval. Din ansökan granskas sedan utifrån det syfte du har med dina studier, platstillgång och prioritering.
Hur får jag tillgång till mina tidigare betyg och/eller intyg?
Du kontaktar skolorna du har läst vid tidigare alternativt stadsarkivet i den kommun där du studerat för att begära ut dina betyg och/eller intyg.
Spelar det någon roll vad jag skriver för syfte i min ansökan?
Ditt syfte och mål med att läsa en kurs eller utbildning är avgörande för hur din ansökan prioriteras. Om det är många som söker kan ditt syfte vara avgörande för om du blir antagen eller inte.
Kan jag ansöka till fler kurser/ämnen än vad som motsvarar studier på heltid?
Du kan ansöka till mer än heltid men inte bli antagen till mer än heltidsstudier.
Vilka förkunskaper behöver jag ha för att läsa en kurs/utbildning?
Vilka förkunskaper du behöver beror på vilken kurs eller utbildning du vill studera. Du hittar informationen i anslutning till respektive kurs/utbildning i utbudet. Det är viktigt att titta noga på förkunskaperna innan du gör din ansökan.
Jag vill studera delar av ett yrkespaket – hur gör jag då?
Om du redan har med dig ämnen/kurser från en yrkesutbildning får du inte läsa dem igen utan du blir endast antagen på de kurser du inte har godkända betyg i. Din utbildningstid kan då anpassas och förkortas. Du söker hela yrkespaketet och pratar med skolan när du är antagen för att göra en individuell anpassning.
Jag vill validera mot ett yrkespaket – hur gör jag då?
Om du har kunskaper och färdigheter som du redan har inom ett ämne men som inte finns dokumenterade kan dina kunskaper valideras när du påbörjat utbildningen. Din utbildningstid kan då anpassas och förkortas. Du söker hela yrkespaketet och pratar med skolan när du är antagen för att göra en individuell anpassning.
Antagning till utbildning
När får jag besked om jag kommit in på de kurser/yrkespaket jag sökt?
Antagningsbesked till kurser skickas till dig senast 1 vecka före kursstart om du har sökt i tid. Om du inte är behörig eller om någon av dina sökta kurser blivit inställda får du särskilt besked om detta.
Jag är reservplacerad – vad händer nu?
Har du sökt till Komvux men inte fått en plats står du som reserv. Du får meddelande från Antagningen via mail om du är reservplacerad och om du antas till en reservplats.
Varför är jag obehörig?
Det kan bero på att du inte har de förkunskapskrav som ställs, att du redan är antagen till samma kurs/ämne eller redan har betyg i kursen du sökt. Det kan också bero på att du fått meddelande om att du ska komplettera med vissa dokument (till exempel betyg) men att du ännu inte gjort detta.
Sidan senast uppdaterad: