Priser inom miljö och hållbarhet
Malmö stad delar årligen ut två priser inom miljö och hållbarhet, ett inom näringslivet och ett inom föreningslivet.
Föreningspris för ideella insatser för en hållbar stad
Priset delas ut till en förening eller organisation i Malmö som genom ideella insatser bidrar till att Malmö blir en hållbar stad. Priset är på 20 000 kronor.
Vinnare 2023
Malmö stads föreningspris för ideella insatser för en hållbar stad går i år till Folkets skafferi. Genom att samla in och sortera stora mängder svinnmat, som sedan delas ut till cirka 200 behövande Malmöbor varje vecka, hjälper Folkets skafferi till att göra Malmö till en mer hållbar stad.
Priskommitténs motivering:
Folkets skafferi prisas för sin verksamhet som på ett utomordentligt sätt kombinerar ett viktigt miljö- och hållbarhetsarbete med stora sociala vinster. Genom att samla in, sortera och dela ut fullgod mat som annars hade kastats bidrar deras arbete till att göra Malmö till en mer hållbar stad i flera dimensioner. Föreningen delar inte bara ut matkassar till flera hundra personer i veckan, den ger också sina medlemmar en möjlighet att verka inom ett givande sammanhang där medmänsklighet, hopp och värme är huvudingredienser.
Stadgar för föreningspriset för ideella insatser för en hållbar stad
1 § Ändamål
Malmö stads föreningspris för ideella insatser för en hållbar stad på 20 000 kr har instiftats 2012 i syfte att stimulera och belöna engagemang i hållbarhetsfrågor i stadens föreningsliv. Med ideella insatser menas insatser som till största delen, och minst till hälften, består av ideellt arbete. Ideellt arbete innebär att arbetsinsatsen i första hand inte grundar sig på avtal utan bygger på en frivillig intressegrund; arbetsinsatsen i huvudsak inte görs av personliga skäl; arbetet utförs inom en ideell verksamhet; det ideella arbetet är i huvudsak obetald.
2 § Mottagare av priset
Priset skall i första hand delas ut till föreningar och organisationer i Malmö för insatser som bidrar till att minska miljöpåverkan och främja livskvalitet för malmöborna och därmed bidra till en hållbar stad.
3 § Utformning av priset
Priset, som årligen delas ut på hösten, till exempel på Föreningarnas Dag, består dels av ett penningbelopp dels av ett diplom.
4 § Utseende av pristagare
Pristagaren utses av en priskommitté, tillsatt av kommunstyrelsen. Förslag till pristagare kan lämnas av vem som helst och skall vara priskommittén tillhanda senast den 31 maj utdelningsåret. Flera pristagare kan utses, varvid priset delas lika mellan pristagarna. Om priskommittén finner att lämplig pristagare saknas för visst år, äger kommittén rätt att avstå från att utse pristagare.
5 § Beslut om pristagare
Priskommittén skall fatta beslut om pristagare senast den 1 augusti utdelningsåret. Beslutet skall åtföljas av en utförlig motivering.
6 § Stadgeändring
Beslut om ändring av stadgarna fattas av kommunfullmäktige på initiativ av miljönämnden.
Tidigare vinnare
2022
Malmö stads föreningspris för ideella insatser för en hållbar stad gick år 2022 till Malmö Floorball Club som genom återvinning av kläder och utrustning, arbete mot matsvinn och klimatsmart resande hjälper till att göra Malmö till en mer hållbar stad.
Priskommitténs motivering:
Årets pris tilldelas Malmö Floorball Club för deras föredömliga sätt att låta hållbarhet genomsyra verksamheten i allt från återanvändning av utrustning och träningskläder till arbetet för att motverka matsvinn. Föreningens fokus på klimatsmart resande och samåkning samt deras medvetenhet när det gäller leverantörers miljöarbete står också
ut som goda exempel i föreningslivet. Omhändertagandet av nyttjad utrustning som används för nya grupper och skolbarn sänker trösklarna för nya utövare på ett socialt ansvarstagande sätt.
2021
Malmö stads föreningspris för ideella insatser för en hållbar miljö gick 2021 till Läkare för miljön Skåne för sina insatser för att göra Malmö mer hållbart.
Läkare för miljön Skåne
Årets pris tilldelas Läkare för Miljön Skåne som uppmärksammar och upplyser om det viktiga sambandet mellan klimatomställning och hälsa på ett föredömligt sätt. Föreningen sprider kunskap som har potential att snabba på en förändring som är gynnsam för klimatet, individen och samhället genom att rikta strålkastarljuset mot gemensamma och personliga beteendeförändringar. Från effekterna av läkemedel på mark och miljö till en hållbar sjukvårdssektor gör föreningen en bred, betydande och informativ samhällsinsats.
2020
Malmö stads föreningspris för ideella insatser för en hållbar miljö gick 2020 till Växtverket för sina insatser för att göra Malmö mer hållbart.
Växtvärket
Årets pris tilldelas Växtvärket för deras utomordentliga arbete för ekologisk och social hållbarhet. Växtvärket har med upplevelsebaserad inlärning gett Malmös barn möjlighet att skapa, förstå och bidra till ökad biodiversitet genom olika sorters odling. Föreningen uppmuntrar och erbjuder värdefullt kunskapsstöd för att öka stadsodlingen runtom i staden. Med sin bygglek har Växtvärket skapat en positiv besöksmagnet som för samman människor i en miljö som annars kan vara svårtillgänglig för många barn. Sammantaget har föreningens goda arbete starkt bidragit till en mer hållbar stad.
2019
Malmö stads föreningspris för ideella insatser för en hållbar miljö gick 2019 till Food2change för sina insatser för att göra Malmö mer hållbart.
Food2change
Food2change prisas för sin verksamhet och idé som på ett utomordentligt sätt kombinerar ett viktigt miljöarbete med stora sociala insatser. På ett strukturerat och kvantifierbart sätt visar föreningen att goda samarbeten med dagligvaruhandeln kan rädda fullgod mat som annars hade gått förlorad. Svinnet minskar, miljön gynnas och maten används på ett bra sätt för att hjälpa dem som har det knappt i samhället. Föreningen gör det lätt för utomstående att vara med och bidra till den goda verksamheten och utgör ett fantastiskt exempel på god social entreprenörsanda.
2018
2018 delade återSKAPA och Rädda barnen på Malmö stads föreningspris för ideella insatser för en hållbar stad.
återSKAPA
återSKAPA är ett centrum för kreativt återbruk, design och utbildning och prisades för att de genom att använda spillmaterial från lokala företag och industrier ger barn möjlighet att upptäcka en spännande värld av spill, och lära sig se skräp med nya ögon. Med sin skolverksamhet når de ut till barn i hela Malmö, som sedan tar med familj och vänner till återSKAPAs öppna och kostnadsfria Drop In-Art. Genom oupptäckta material utvecklas kreativitet och nyfikenhet och bevisas att hållbarhet inte begränsar utan snarare inspirerar.
Rädda barnen
Rädda barnen prisas för att de genom att inititera Forward Malmö (fwdmlm) har tagit ett stort ansvar för att driva hållbar utveckling i Malmö. Forward Malmö syftar till att skapa förutsättningar för en ny infrastruktur för samverkan över gränser, långt ifrån förlegade arbetsmetoder och stuprörsperspektiv. Målet är att Malmö ska bli sitt bästa jag och en stad där alla barn och unga har möjlighet att leva sitt liv utifrån sina drömmar och mål.
2017
Ungdoms- och Vänskapsförening
Malmö stads föreningspris för ideella insatser för en hållbar miljö gick 2017 till Ungdoms- och Vänskapsförening i Malmö för sina insatser för att göra Malmö mer hållbart.
Ungdoms- och Vänskapsförening i Malmö bedriver verksamhet och ordnar aktiviteter för ungdomar och boende i Rosengård. De har bland annat utbildat och engagerat ungdomar i praktiskt miljöarbete, som återvinning, miljömärkning och återbruk. Enligt juryns motivering får de priset ”för sina höga ambitioner att ta tillvara ungdomarnas eget intresse för hållbar utveckling och göra dem till ambassadörer för miljöfrågor i sitt närområde. Liknande initiativ kan med fördel hämta inspiration och idéer från Ungdoms- och Vänskapsförening i Malmö.”
2016
Miljöpodden
2016 gick Malmö stads näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling till Miljöpodden. Miljöpodden startades av sistaårsstudenter på Miljövetarprogrammet på Malmö högskola hösten 2015, och stöds av Studiefrämjandet. Podcasten erbjuder fördjupade samtal med experter om miljö och klimat på ett sätt som når ut till och inspirerar många. Med starkt engagemang har studenterna bidragit till att öka kunskapen om hur vi kan bygga ett hållbart samhälle.
KFUK-KFUM:s sjöscoutkår i Malmö
Malmö stads föreningspris för ideella insatser för en hållbar stad 2016 gick till KFUK-KFUM:s sjöscoutkår i Malmö. De lär ungdomar och barn om segling, sjömanskap, natur och hållbar livsstil. Föreningen har höga ambitioner att mininera miljöpåverkan och miljötänket är centralt vid beslut i många frågor – såsom vid val av bottenfärg och planering av resrutter för sommarens äventyr.
2015
Resole
2015 gick Malmö stads näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling till Resole.
Juryns motivering: "Malmö stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling går i år till Resole. De får priset för sin unika företagsidé att kombinera återanvändning och mode och de visar på ett innovativt sätt hur nya produkter kan skapas av material som annars skulle kasseras. Mode kan knappt inte bli mer hållbart än så här – utbytta bussäten från Skånetrafiken blir snygga skor och väskor! Dessutom bidrar Resole till lokala arbetstillfällen då Yallatrappan syr väskorna, vilket gör deras hållbarhetsarbete än mer allomfattande."
Cykelköket och Röda Korsets cykelskola
Malmö stads föreningspris för ideella insatser för en hållbar stad 2015 gick till Cykelköket och Röda Korsets cykelskola för att de förstår och förstärker cykelns och cyklandets betydelse för en hållbar utveckling. Pristagarna för samman människor och möjliggör nya möten på nya ställen. De bidrar till en bättre hälsa och miljö för Malmöborna och stärker sociala värden med hjälp av ett stort ideellt engagemang.
2014
Odlingsnätverket Seved och Fågelskydd Spillepengen
Malmö stads föreningspris för ideella insatser för en hållbar stad 2014 delades mellan Odlingsnätverket Seved och Fågelskydd Spillepengen.
Green furniture
Malmö stads näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling gick 2014 till Green furniture.
Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling
Priset belönar en person, företag eller sammanslutning i Malmö som engagerar sig för hållbarhetsfrågor i Malmös näringsliv. Nominering sker under hösten och priset delas ut i februari på Malmö näringslivsgala. Priset är på 30 000 kronor.
Stadgar för näringslivspriset inom miljö och hållbar utveckling
- Malmö stads näringslivspris inom Miljö och Hållbar Utveckling på 30 000 kr har instiftats år 2012 i syfte att stimulera och belöna engagemang i hållbarhetsfrågor i stadens näringsliv.
- Priset delas ut till en person, ett företag eller en organisation i Malmö som i sitt hållbara företagande visar prov på nytänkande, innovation eller resurseffektivitet. Hållbarhet ska kunna påvisas genom en utveckling som bevarar ekosystems produktionsförmåga och minskar den negativa påverkan på naturen och människors hälsa, såväl som en ekonomisk utveckling som inte medför negativa konsekvenser för den ekologiska eller sociala hållbarheten.
- Priset, som årligen delas ut i början på efterföljande år, t.ex. på Malmö Näringslivsgala, består dels av ett penningbelopp dels av ett diplom.
- Pristagaren utses av en jury bestående av personer verksamma inom området och av politiker utsedda av kommunstyrelsen. Förslag till pristagare kan lämnas av vem som helst. Nomineringstiden är från mitten på september till mitten på oktober då förslagen ska vara inkomna till jurygruppen.
- Senast den 30 november 20 december utdelningsåret ska jurygruppen ha utsett tre kandidater till priset, varav en vinner. Beslutet skall åtföljas av en utförlig motivering och vinnaren presenteras på t.ex. Näringslivsgalan. Samtliga kandidater, inklusive vinnaren, tilldelas ett diplom.
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
- Länk till webbplats:
Sidan senast uppdaterad: