Malmö stad
$left
$middle

Nationella minoriteter

Sedan år 2010 finns en särskild lagstiftning som reglerar kommunernas arbete med Sveriges fem nationella minoriteter: sverigefinnar, samer, romer, judar och tornedalingar.

Lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) medför en förstärkning av de nationella minoriteternas språk, en utökning av de nationella minoriteternas möjlighet till inflytande samt ett förtydligande av myndigheternas ansvar.

Att se till att minoritetsrättigheterna efterlevs är en del av Sveriges arbete med att leva upp till de mänskliga rättigheterna. Malmö stad verkar därför för att i enligt med lagstiftningen skydda och främja de nationella minoriteternas rättigheter, kulturarv och språk. Staden ska också bidra till att de nationella minoriteterna får möjlighet till inflytande i frågor och beslut som berör dem.

Via länkarna i menyn till höger hittar du information om hur Malmö stads arbete med nationella minoriteter ser ut för respektive grupp samt vilka lagstadgade rättigheter de nationella minoriteterna har utifrån minoritetslagstiftningen. Här finns också information om stadens styrdokument gällande arbetet med nationella minoriteter.

De nationella minoriteterna har geografisk och/eller historisk bas i Sverige och är del av vårt kulturarv och skiljer sig på så sätt från övriga minoritetsgrupper i Sverige. De nationella minoriteterna har i enlighet med de av staten satta kriterierna för nationella minoriteter också en uttalad samhörighet, som går att urskilja från den övriga befolkningen. De har en religiös, språklig, traditionell eller kulturell särart, som den inte delar med andra, samt en uttalad vilja att behålla sin identitet.

I Sverige tillämpas principen om självidentifikation för att avgöra vilka som ingår i en nationell minoritet. Enligt den svenska minoritetspolitiken betyder det att det är individen själv som bestämmer om hen vill ingå i en nationell minoritetsgrupp eller inte. Ingen annan har rätt att bestämma individens tillhörighet, varken genom att hindra någon från att ingå i en grupp som man identifierar sig med eller påtvinga någon en identitet som individen själv inte har valt. En individ kan identifiera sig med en eller flera grupper, men det är alltid upp till individen själv att avgöra sin tillhörighet.

För mer information kring de nationella minoriteternas historia, språk och kultur se.

De nationella minoriteterna judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar har stärkta rättigheter på flera områden. I så kallade förvaltningsområden för finska, samiska och meänkieli, har sverigefinnar, samer och tornedalingar särskilda språkliga rättigheter.

Sedan 2010 finns lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) som grundar i sig europeiska konventioner som Sverige ratificerat och åtaganden som Sverige har gällande de mänskliga rättigheterna. Lagstiftningen ger ett grundskydd för samtliga fem nationella minoriteter och ett utökat skydd i förvaltningsområden för finska, samiska och meänkieli. Skrivningar som berör de nationella minoriteterna finns även i annan lagstiftning, såsom i bibliotekslagen och skollagen.

Den svenska minoritetspolitikens tre delmål är inflytande och delaktighet, språk och kulturell identitet och diskriminering och utsatthet. Utifrån minoritetslagstiftningen och minoritetspolitikens tre delmål är de nationella minoriteternas rättigheter sammanfattningsvis följande:

  1. Rätt till inflytande och delaktighet i frågor som berör genom samråd. Samråd ska ske genom en strukturerad dialog i syfte att kunna beakta den nationella minoriteternas synpunkter och behov i myndighetens beslutsfattande. Särskilt barn och ungas möjligheter till inflytande och samråd i frågor som berör dem ska beaktas.

  2. Rätt till sitt minoritetsspråk och sin kultur. Det allmänna har ett särskilt ansvar för att skydda och främja de nationella minoritetsspråken och de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur. Barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket ska främjas särskilt. Särskilda bestämmelser finns också som gäller de äldres rätt till att upprätthålla sin kulturella identitet och till äldreomsorg på minoritetsspråk.

    Som del av det finska förvaltningsområdet har sverigefinska Malmöbor rätt till förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller till väsentlig del på finska samt att använda finska vid muntliga och skriftliga kontakter med kommunen i enskilt ärende där kommunen är beslutsfattare.

  3. Rätt till att med lika förutsättningar och på lika villkor delta i samhällslivet, utan diskriminering och utsatthet. Det innebär att de nationella minoriteterna fullt ut ska kunna utveckla sin potential och ha samma förutsättningar i samhället som majoritetsbefolkningen. Samhället ska motverka missgynnande och utsatthet av de nationella minoriteterna.

Alla kommuner ska enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete. Nedan beskrivs stadens styrdokument gällande nationella minoriteter.

I samråd med representanterna från de nationella minoriteterna tog Malmö stad 2014 fram Policy avseende Malmö stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter. Syftet med policyn är att säkerställa att Malmö stad lever upp till den särskilda lagstiftning som fastställer de nationella minoriteternas rättigheter.

I enlighet med policyn tog Malmö stad 2016 i samråd med de nationella minoriteterna samer, tornedalingar, judar och sverigefinnar fram program för respektive nationell minoritet. Målet med programmen är att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter utifrån rådande lagstiftning samt att tydliggöra Malmö stads riktningar kring dessa frågor. För den nationella minoriteten romer antogs år 2016 en handlingsplan, med syfte att implementera Malmö stads åtagande med att aktivt tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter utifrån rådande lagstiftning gällande den romska minoriteten.

Policyn har reviderats i september 2024 för att vara i linje med Malmö stads policy för mänskliga rättigheter. Programmen för de nationella minorioteterna judar, samer, sverigefinnar och tornedalingar håller just nu på att ses över. Handlingsplanen för romer är uppdaterad. Se nedan lista för en översikt av styrdokumenten:

Programmen kan beställas från Sanna Jälevik och Handlingsplan för den nationella minoriteten romer som kan beställas av Mujo Halilovic.

Kontakta oss

Sanna Jälevik

Titel:
Utvecklingssamordnare
Telefon:
040-341191
Mobiltelefon:
0768-552929

Mujo Halilovic

Titel:
Enhetschef
Telefon:
040-346012
Mobiltelefon:
0709-692186

Sidan senast uppdaterad:

sv