Process för lov och teknisk anmälan
Processen för en lovansökan eller en teknisk anmälan kan se lite olika ut beroende på hur komplex åtgärden är, hur många som påverkas, om den följer detaljplan, eller om den planeras utanför ett detaljplanerat område.
När du har skickat in ansökan får du en bekräftelse med ett informationsbrev som det är viktigt att du läser igenom.
När vi tagit emot ansökan/anmälan gör vi en snabb granskning för att tidigt upptäcka om det är något du behöver komplettera. Handläggare tilldelas ärendet.
Inom tre veckor gör vi en återkoppling med information om ärendet behöver kompletteras eller om det är redo för handläggning.
Kompletteringar
Eventuella kompletteringar ska skickas in via tjänsten Byggärende - komplettera ditt ärende.
Det är ganska vanligt att din ansökan/anmälan skickas iväg för remiss efter att ha registrerats. Detta görs för att handläggaren behöver få veta om det du planerar bygga påverkar någon annan förvaltnings område eller om det är något speciellt som vi behöver tänka på inför beslut.
Vanliga remissinstanser
Våra vanligaste remissinstanser är miljöförvaltningen, fastighets- och gatukontoret, VA syd med flera. Vilka som blir remissinstanser i ditt ärende beror helt på vad din ansökan handlar om.
Efter remissrundan
En sammanställning av inkomna remissvar, tillsammans med kommentarer från din ärendehandläggare, skickas sen till dig som lämnat in ansökan. Din handläggare berättar om du behöver göra ytterligare kompletteringar efter remissrundan.
Din handläggare undersöker om din fastighet ligger inom ett område med detaljplan, och att ditt förslag inte strider mot detaljplanen.
Vid avvikelse från detaljplan
Om ditt förslag innehåller en liten avvikelse från detaljplanen kan en prövning göras.
Om en bygglovsansökan innehåller avvikelser från fastighetens detaljplan så utförs ett så kallat grannehörande.
Grannehörande
Ett grannehörande innebär att grannar eller andra sakägare som berörs av åtgärden informeras och får möjlighet att yttra sig. Om det är många som berörs av förslaget publiceras det i lokaltidningarna som exempelvis Sydsvenskan.
Ett positivt beslut om bygglov, marklov eller rivningslov innebär att din ansökan har handlagts klart och blivit godkänd. I vissa fall fattas ett negativt beslut, ett avslag.
Men du får ändå inte påbörja arbetet innan du har fått ett startbesked även om du har fått ett positivt beslut.
Giltighetstiden för ett bygglov, marklov eller rivningslov är på fem år förutsatt att du påbörjat åtgärden inom två år från att beslutet vunnit laga kraft.
När ett lovbeslut har tagits kommuniceras det genom brev, delgivning eller kungörelse till berörda grannar och andra sakägare, så att de får kännedom om beslutet. Detta är för att beslutet ska vinna laga kraft. Grannar och sakägare har möjlighet att överklaga beslutet.
Du kan hitta kungörelsen på Post- och Inrikes Tidningar
Efter överklagningsstiden
När eventuell överprövning gjorts eller om ingen överklagan inkommit vinner beslutet laga kraft. Något meddelande om att lovet vunnit laga kraft skickas inte till den som sökt bygglov. Du behöver alltså själv kontakta kommunen för att få reda på om beslutet vunnit laga kraft.
När ett bygglov har vunnit laga kraft går det inte längre att överklaga beslutet.
Om du behöver ett separat startbesked efter att du fått beslut om bygglov lämnas ditt ärende över till en teknisk handläggare. Hen granskar ditt ärende utifrån de tekniska kraven som ställs i plan – och bygglagen och Boverkets byggregler.
Efter startbesked - då får du börja
Startbesked är ett beslut om att du får påbörja åtgärder eller byggen som behövt bygglov, marklov, rivningslov eller anmälan. Vid enkla byggen skickas startbeskedet ut i samband med själva bygglovet. I annat fall behöver du ansöka om startbesked.
Tekniskt samråd
Om du påbörjar ditt bygge innan du fått ett startbesked kan stadsbyggnadsnämnden ta ut en så kallad byggsanktionsavgift. Sanktionsavgifterna innebär ofta stora belopp.
Under tiden som byggnationen pågår kan kommunens tekniska handläggare besöka byggarbetsplatsen. Under besöket kontrolleras
- att kontrollplanen och bygglovet följs
- att den kontrollansvarige är närvarande i förskriven utsträckning
- att inget uppenbart strider mot byggregler.
Besöket protokollförs för att kunna följas upp när byggnationen är klar och det är dags för samråd inför slutbesked.
Vem ska vara med?
På byggarbetsplatsbesöket ska alltid den tekniska handläggaren och den som är kontrollansvarig för byggnationen vara närvarande. Givetvis bör även byggherren eller dess ombud vara med, men det är inget krav.
Lägeskontroll
För att kontrollera att åtgärden verkligen hamnat på avsedd plats i plan och höjd kan även en lägeskontroll göras när åtgärden påbörjats eller är klar. Det är alltid byggherren som är ansvarig för att en åtgärd hamnar på rätt plats, oavsett om bygglov eller anmälan krävs eller inte.
Du får inte börja använda byggnaden eller projektet innan du har fått ett slutbesked. Byggherren eller kontrollansvarig lämnar in alla handlingar som behövs för att ett beslut om slutbesked ska kunna fattas. Vilka handlingar som ska lämnas in beskrivs i den godkända kontrollplanen som lämnats in inför startbeskedet.
Slutsamråd tillsammans med byggnadsinspektör
För vissa projekt ska ett slutsamråd genomföras när ditt byggarbete är i sitt slutskede. Under slutsamrådet går byggnadsinspektören tillsammans med byggherren och kontrollansvarig igenom förutsättningarna för att du ska få ett slutbesked och börja använda det du byggt.
Om du börjar använda det du byggt innan du fått ett slutbesked tar stadsbyggnadsnämnden ut en byggsanktionsavgift.