Holma markanvisningar
Nu fortsätter vi utvecklingen av Holma och bjuder in till tre markanvisningar i området. Sammanlagt gäller det cirka 110 bostäder i södra delen av det nya området.
Det är nu cirka 10 år sedan som vi började förvandlingen av Holma med bland annat ett nytt torg och tre nya bostadshus. Nu är det dags för nästa etapp! Under de kommande åren ska antalet invånare mer än fördubblas. Vi söker byggaktörer som tillsammans med oss vill jobba med att skapa en trygg och hållbar livsmiljö i området, med extra hänsyn till de som redan bor där.
Aktuell intresseanmälan gäller tre markanvisningar, en för byggnation av flerbostadshus och två för byggnation av radhus. Markanvisningarna är belägna i den södra delen av nybyggnadsområdet i Holma som angränsar till Pildammsvägen i öster och befintliga bostäder i väster. Vi räknar med att sätta spaden i marken nu till våren och preliminär byggstart är 2028.
Markanvisningarna öppnar den 11 september och sista dagen att lämna in ansökan är den 10 november.
Markanvisningarna
Första markanvisningen omfattar fastigheten Röjsaxen 2 och den andra omfattar fastigheten Handräfsan 1. Båda dessa markanvisningar gäller byggnation av radhus. Den tredje markanvisningen omfattar fastigheten Handräfsan 3 för byggnation av flerbostadshus.
Markanvisningarna gäller byggrätter för totalt cirka 110 bostäder, varav cirka 15 radhus och cirka 95 lägenheter i flerbostadshus:
Röjsaxen 2 (A) ca 1 900 kvm BTA
Handräfsan 1 (B) ca 2 400 kvm BTA
Handräfsan 3 (C) ca 9 300 kvm BTA
Obs! Nytt för denna markanvisning är att du behöver maila för att ta del av prospektet med all information om markanvisningarna, skicka e-post till markanvisning.fgk@malmo.se.
Bilagor
Detaljplan för södra Holma, Dp 5546 (lämnas på begäran)
Planprogram för Holma, Pp 6045 (lämnas på begäran)
Policy och norm för mobilitet och parkering (lämnas på begäran)
Mobilitet för Malmö (lämnas på begäran)
Malmö stads markanvisningspolicy
Höjdunderlag (lämnas på begäran)
Serviskarta för VA (lämnas på begäran)
Arkitekturstaden Malmö
Malmö stads Miljöprogram
Anvisningar för klimatberäkning vid markanvisning (lämnas på begäran)
Riktlinjer för levande bottenvåningar – Malmö stad
Riktlinjer för bostadsgårdar – Malmö stad
Riktlinjer för grönytefaktor framtagna av Malmö stad
Rapport Holmastan utredning – bebyggelse ovanpå Citytunneln, Structor Malmö AB, 2017-11-01 (lämnas på begäran)
Lantmäteriförrättning (lämnas på begäran)
Beställning av primärkartan
Beställning av utdrag från primärkartan (dwg-filer samt specialanpassade pdf-filer) görs via e-tjänst enligt länk nedan. Inloggning sker med BankID, men det innebär ingen förbindelse eller kostnad på något sätt.
Väl inloggad i e-tjänsten fyller du i nödvändig information såsom företagsinformation och syfte samt namnet på markanvisningen.
Beställ primärkarta här!
För att ta del av bilagor som inte finns på nätet, kontakta markanvisning.fgk@malmo.se
Frågor och svar
I inbjudan för markanvisningen för Holma Södra går att läsa att parkeringsbehov ska lösas i gemensamt mobilitetshus genom p-köp. Vem kommer att uppföra mobilitetshusen, när beräknas dessa vara uppförda och vad kommer p-köpen kosta?
P-Malmö har en markanvisning för mobilitetshuset närmast Hyllie. Preliminär byggstart är hösten 2026.
I dagsläget är parkeringsköpsavgiften hos Malmö stad 193 750 kronor inklusive mervärdesskatt (per plats).
P-Malmö har i dagsläget en markreservation för mobilitetshuset närmast fastigheten Handräfsan 3, byggstarten är inte helt klarlagd.
Om mobilitetshuset byggs av en privat aktör är det fri prissättning gällande parkeringsköpet.
Gällande ändringen av detaljplanen för Handräfsan 1, är det endast e1 som avses tas bort, eller kommer även området med plusmark justeras?
I ansökan om planändring är det planbestämmelsen e1 som önskas tas bort för aktuell del av fastigheten Handräfsan 1. Området för plusmarken avses vara kvar enligt gällande plan. Det är dock upp till Stadsbyggnadsförvaltningen i sin prövning att avgöra vilken ändring som är mest lämplig.
Jag kan inte se att utkast på markanvisningsavtalet ligger som bilaga, går det att få ta del av ett sådant? Och går det att se utkast på formuleringar för följande punkter? • Malmö stads köpe- och tomträttsavtal reglerar en byggnadsskyldighet på två år. Det innebär att byggaktören i viss omfattning ska ha färdigställt byggnation på den överlåtna alternativt upplåtna fastigheten. Om inte villkoret är uppfyllt utgår vite. • Malmö stads köpe- och tomträttsavtal reglerar en överenskommelse till en social handlingsplan. Den sociala handlingsplanen innebär att byggaktören åtar sig att utföra konkreta uppföljningsbara åtgärder med fokus på sociala hållbarhetsfrågor.
Markanvisningsavtal tas fram i nästa steg med den eller de byggaktörer som tilldelas markanvisning.
Vi skickar inte ut utkast på markanvisningsavtal eller köpe- och tomträttsavtal.
Kommunen reglerar en byggnadsskyldighet i sina köpe- och tomträttsavtal. Inom viss tid, normalt två år, ska köparen/tomträttshavaren ha uppfört tak och ytterväggar motsvarande i avtalet angiven bruttoarea. Såvida kravet inte uppfylls utgår för närvarande dels ett fast vite om tio procent av köpeskillingen/avgäldsunderlaget och dels ett löpande vite om 0,5 procent av köpeskillingen/avgäldsunderlaget varje månad till dess byggnationen genomförts. Vidare finns angivet en gräns på maximalt vite om för närvarande 35 procent av köpeskillingen/avgäldsunderlaget eller högst 15 miljoner kronor.
När det gäller social hållbarhet regleras detta i överenskommelse knutna till köpe- eller tomträttsavtal. Exempel på sociala åtgärder kan vara praktikplatser för ungdomar, arbetspraktik för arbetssökande som får prova på olika arbetsuppgifter eller trygghetsskapande/trivselfrämjande åtgärder såsom öppna gemensamma ytor som inbjuder till aktivitet och möten. Köparen/byggaktören ska ta fram förslag till åtgärder med beskrivning och motivering för platsens förutsättningar.
Kontaktinformation
Markanvisning
- E-post:
- markanvisning.fgk@malmo.se
- Postadress:
- Markanvisning August palms plats 1 Malmö
Sidan senast uppdaterad: