Malmö stad
$left
$middle

Öster om Hyllievångsparken - markanvisning

Rosengårds stationsområde markanvisning

Nu finns det möjlighet att lämna intresseanmälan på mark för ytterligare en tomt inom projektet Öster om Hyllievångsparken. I markanvisningen ingår en byggrätt för kontor, centrumverksamhet och vård på Hyllies absoluta guldläge.

I projektet Öster om Hyllievångsparken har Malmö stad sparat en byggrätt som tillåter en byggnad för i första hand kontor med centrumverksamhet på bottenvåningen. Byggnaden kommer att ha ett utmärkt läge precis vid Hyllievångsparken, Malmös senaste stadsdelspark som nyligen vann Stadsbyggnadspriset.

Målet är en byggnad som ska samspela med parken och bidra till liv och rörelse på intilliggande Gimlegatan.

Malmö stad har en hög målsättning i Hyllie och i projektet har vi ett extra fokus på klimatomställningen och hållbarhet. I intresseanmälan ska en klimatkalkyl redovisas och beroende på byggnadens byggstart reglerar staden olika maxnivåer för utsläpp.

Detaljplanen gäller en byggnad med nockhöjd på 21 och 35 meter samt en indragen takvåning och byggnaden kommer därför att skilja sig från omgivande bostadskvarter i volym och höjd och få en framträdande roll i stadsbilden. Malmö stad strävar efter en hög ambition när det gäller gestaltning samt en satsning på konst och kultur.

Markanvisningen gäller en byggrätt om cirka 14 700 kvm BTA för kontor, centrum och vård.

Intresseanmälans omfattning är max 6st A4-sidor beskrivande text och referensprojekt och max 1st A3-sida med en volymskiss och vision på entré/ fasad. Referensprojekt får inte omfatta mer än en halv A4 per referens, max 3st referenser. Klimatkalkylen kan biläggas intresseanmälan och omfattas inte av begränsningen för inlämnade sidor. Övrigt material än det som efterfrågas kommer inte att utvärderas.

Markanvisningen öppnar den 11 februari och sista dagen att lämna in ansökan är den 29 april.

Markanvisning - Öster om Hyllievångsparken

Ta del av urvalskriterier, priser, samt hur du anmäler intresse för markanvisningen.

Bilagor

(lämnas på begäran)

Detaljplan för Öster om Hyllievångsparken, Dp5685, Plankarta
Detaljplan för Öster om Hyllievångsparken, Dp5685, Planbeskrivning
Gestaltningsinriktning för området öster om Hyllievångsparken, 2022
Anvisning för klimatberäkning vid markanvisning
Hållbarhetsprogram Öster om parken, Norconsult, 2023
Serviskarta Öster om parken
Markteknisk undersökningsrapport, Norconsult, 2024
Miljöteknisk markundersökning, Norconsult, 2024
Projekterings PM geoteknik, Norconsult, 2024
Stadslivsstrategi och handelsutredning Hyllie stadsdelspark med omnejd, WSP, 2021
DP5685 Öster om Parken - Trafikbullerutredning, Tyréns, 2021
Mobilitet för Malmö - Mobilitetsåtgärder och utformning av parkering för fastighetsägare, 2021
Policy och norm för mobilitet och parkering, 2020

För att ta del av bilagor kontakta markanvisning.fgk@malmo.se

Övriga länkar:

Malmö stads markanvisningspolicy
Arkitekturstaden Malmö
Malmö stads Miljöprogram
Riktlinjer för levande bottenvåningar – Malmö stad
Riktlinjer för bostadsgårdar – Malmö stad
Riktlinjer för grönytefaktor framtagna av Malmö stad
Klimatarbetet i Hyllie

Beställning av primärkartan
Beställning av utdrag från primärkartan (dwg-filer samt specialanpassade pdf-filer) görs via e-tjänst enligt länk nedan. Inloggning sker med BankID, men det innebär ingen förbindelse eller kostnad på något sätt.
Väl inloggad i e-tjänsten fyller du i nödvändig information såsom företagsinformation och syfte samt namnet på markanvisningen.
Beställ primärkarta här!

Frågor och svar

Kontorsbyggrätten med en högsta nockhöjd på 35 meter saknar reglering av våningsantal. Hur många våningar som ryms inom bestämmelse om nockhöjd är avhängigt på rumshöjd, stomme etc. Nockhöjden är definitiv, d.v.s. det går inte att ha en nock ovanför angiven nockhöjd på 35 meter. Det går inte att ha ytterligare en våning ovan nockhöjd.

Våningen högst upp (sett till att man får ta del av utsikten) är intressant att ha öppen för antingen allmänheten, ex. en rooftop bar, eller en gemensam yta för de som verkar i byggnaden. Vi önskar att utsikten över Hyllie och parken tillgängliggörs för fler. Om det nu är våningen högst upp eller om man bygger en indragen takvåning, det är upp till aktören.

Planbestämmelsen p1 innebär att huvudbyggnad ska placeras i egenskapsgränsen, alltså inte indragen. Det bör gå att göra tolkningar att byggnaden ligger i egenskapsgräns även om begränsade delar av fasadlivet är indraget förutsatt att indragen tillför byggnaden arkitektoniska värden.

Naturmaterial har angetts som gestaltningsinriktning för att ge området en sammanhållande karaktär och kvalitet. Inom detta ramverk kan byggnaden ändå särskilja sig från den omkringliggande bostadsbebyggelsen genom sin skala, tydliggörandet av sin användning, fasadutformning, detaljering eller konstnärlig utsmyckning.

En viss blandning av material kan kanske accepteras om dessa gynnar helheten. Det är önskvärt att använda material med naturlig variation i utseende, som åldras med skönhet och värdighet. Till exempel, om metall föreslås, är det att föredra en metall som får en naturlig patina framför pulverlackerad aluminium. Om byggnadens huvudvolym överensstämmer med bestämmelsen borde vi kunna hantera det som planenligt. Det är dock inte möjligt att i detta skede vare sig godkänna eller utesluta specifika material, eftersom materialen kommer att bedömas utifrån hur de bidrar till gestaltningen av helheten. Bygglov måste se förslaget och greppet måste bidra till helheten.


Kontaktinformation

Markanvisning

Postadress:
Malmö stad Markanvisning August palms plats 1 205 80 Malmö

Sidan senast uppdaterad:

sv