Utöver översiktsplanen tar Malmö stad fram strategiska planer, styrdokument och kunskapsunderlag inom en rad områden och teman. Dessa ligger till grund för hur vi vi tillsammans med olika aktörer planerar, utvecklar och bygger staden.
Utöver översiktsplanen tar Malmö stad fram strategiska planer, styrdokument och kunskapsunderlag inom en rad områden och teman. Dessa ligger till grund för hur vi vi tillsammans med olika aktörer planerar, utvecklar och bygger staden.
Arkitekturstaden Malmö beskriver Malmö stads ambitioner för hur de arkitektoniska kvaliteterna ska bevaras, stärkas och utvecklas, samt hur olika byggprojekt kan bidra till att Malmö blir en nära , tät, grön och blandad stad.
Strategin tar upp ansvarsförhållandena mellan de olika förvaltningarna, utformningsanvisningar för dagvattendammar, klassificering av dagvatten och recipienter samt hur man skall jobba med förebyggande åtgärder för att minska föroreningsinnehållet i dagvattnet.
Den långsiktiga visionen för Malmös energisystem är att det ska vara leveranssäkert, hållbart och försörja Malmö med 100 procent förnybar och återvunnen energi år 2030.
En väl fungerande bostadsmarknad är en grundläggande byggsten såväl i den enskilda individens liv som för samhällets utveckling i stort.
Malmös vatten är ett kunskaps- och planeringsunderlag till Malmös gällande översiktsplan. Här beskrivs förutsättningar för planering av hav och kust, ytvatten och grundvatten, klimatanpassningsåtgärder, dricksvattenförsörjning och avloppsvattenhantering.
För ett långsiktigt och målmedvetet klimat- och miljöarbete, som gör skillnad för Malmö och planeten, krävs gemensamma arbetssätt som möjliggör samverkan. Grunden för Malmö stads arbete med klimat och miljö är Miljöprogram för Malmö stad 2021-2030.
Att bevara och utveckla Malmös naturvärden och biologiska mångfald är ett arbete som kräver både omtanke och nytänkande metoder.
Plan för samhällsservicens markbehov i Malmö ska bidra till att skapa bättre förutsättningar för den fysiska planeringen att tillgodose Malmöbornas behov av samhällsservice när staden växer.
Parkering och angöring har en betydande påverkan på hur en stad används och utvecklas. Styrdokumentet ger en helhetssyn på hur stadens ytor ska användas, vilket är nödvändigt för Malmös snabba utveckling.
Klimatförändringar drabbar nu delar av världen som tidigare varit förskonade. Hur extrema skyfall ska kunna hanteras är relativt nytt för Malmö stad och andra svenska kommuner.
Havsnivåhöjning orsakad av klimatförändringar påverkar både ny och befintlig bebyggelse och är en stor utmaning som vi tillsammans behöver hitta hållbara och långsiktiga lösningar för. Kustskyddsarbetet ingår som en del av den planerade utvecklingen av staden.
Genom stadsutvecklingzoner kan olika parter i ett projekt få ett gemensamt helhetstänk som minskar konflikter och främjar stadsutveckling i komplexa sammanhang.
Malmö och Lund har i ett gemensamt visionsarbete bestämt en inriktning för samverkan mellan kommunerna. Strukturbild MalmöLund visar de övergripande fysiska strukturerna för hur området kan utvecklas.
Strukturplanen har tagits fram av elva kommuner i MalmöLundregionen. Den beskriver kommunernas krafter och idéer i en gemensam framtidsbild med prioriteringar och åtgärder inom fysisk planering och infrastruktur.
Denna rapport beskriver utvecklingen och förändringen av sysselsättningen i Malmö från 2007 till 2016, med särskilt fokus på stadens verksamhetsområden.
Malmö växer och blir tätare — vi blir fler som ska bo, arbeta och besöka staden vilket innebär mer rörelser och transporter av både människor och gods. Trafiksystemet ska anpassas mer efter människan samtidigt som klimatpåverkan måste minska.
Planeringsunderlaget beskriver aspekter av täthet i stadsdelar i Malmö från olika tider. För att ge bättre förutsättningar för diskussioner kring täthet har jämförbara tal tagits fram för exempelvis exploateringstal, andel bebyggd yta och invånare per hektar.
Sedan 2007 finns en skyldighet för varje kommun att bygga ut allmänt vatten och avlopp där det av hälso- eller miljöskäl finns behov av en lösning i ett större sammanhang.
Översiktsplanen antogs av kommunfullmäktige 28 september 2023.