Verksamhetsspecifika insatser
Nedan följer förslag på vad respektive verksamhet inom familjecentralen kan fokusera på utifrån de olika uppdragen ni har och när i tid ni kommer in i förälderns och barnets liv.
För att läsa om hur ni kan uppmärksamma om en person lever i en hederskontext och utifrån det ställa frågor om våld, gå tillbaka till startsidan och besök delen Att förebygga hedersproblematik.
Vill du läsa mer?
Detta är ett utdrag från ett mer omfattande material som är framtaget av Resursteam heder Malmö.
För att få tillgång till det fullständiga stödmaterialet kan du maila dem på resursteam.heder@malmo.se
Mödravårdcentral
För dig som arbetar inom mödrahälsovården finns ett regionalt basprogram för graviditet och eftervård. Programmet innehåller information om våldsutsatthet och könsstympning.
Följande delar ska ses som ett tillägg till basprogrammet.
Barnavårdcentral
För dig som arbetar inom barnhälsovården finns det ett nationellt program som även inkluderar hälsofrämjande samtal kring exempelvis relationer.
Följande delar ska ses som ett tillägg till programmet.
Öppna förskolan
Den öppna förskolan är en viktig arena när det kommer till tidigt våldsförebyggande arbete. Exempelvis kan kunskap om lagstiftning, rättigheter och information om hedersrelaterat våld och förtryck spridas till enskilda föräldrar eller föräldrar i grupp.
Föräldrarådgivning
Föräldrarådgivare har möjlighet att jobba över tid från 0-6 år, parallellt med att besökaren har kontakt med familjecentralens övriga verksamheter eller som alternativ vid behov av tätare kontakt. Detta skapar möjligheter att få en tydligare bild av besökarens livssituation och historia och förstå om det finns behov av ett utökat stöd.