Barnavårdscentralen
För dig som arbetar i barnhälsovården finns Barnhälsovårdens nationella program. Detta program inkluderar hälsofrämjande samtal exempelvis kring relationer. Följande delar ska ses som ett tillägg till programmet.
Frågor till föräldrar om barnuppfostran och jämställt föräldraskap
Ett fokus att ha i samtal med föräldrar är att prata om jämställt föräldraskap. Det handlar det om att utforska och upptäcka om det finns behov av mer stöd kring föräldraskapet. Hedersnormer bygger på patriarkala strukturer som grundar sig i en ojämlik syn på mannen och kvinnan. Könsstereotypa normer kan påverka förväntningar och krav på barn från tidig ålder och följer med in i den vuxna relationen. För vissa innebär det ansvar för olika delar av vardagslivet, där kvinnor förväntas ansvara över barnuppfostran och hushållet medan män fattar beslut rörande familjen och har ansvar för ekonomin. För att bryta det behöver man uppmärksamma och visa på fördelarna med jämställdhet, det kan både komma barnen till gagn och motverka hedersnormer.
I samtal med föräldrar om barnuppfostran och jämställt föräldraskap är det viktigt att komma ihåg att alla familjer är unika. Frågorna nedan är avsedda att vara öppna och uppmuntra till djupare diskussion, samtidigt som de avser respektera föräldrars erfarenheter och perspektiv.
”Hur ser fördelningen av ansvar och uppgifter ut mellan dig och din partner i ert hem?”
"Hur tänker du och din partner kring fördelningen av ansvaret för barnet? Vem gör vad med barnet, exempelvis tröstar, matar, nattar, leker, byter blöja, och så vidare?”
”Hur tänker du kring barnuppfostran?
Skiljer det sig från hur din partner tänker?”
”Uppfostrar du dina barn på samma sätt som sina föräldrar uppfostrade dig? Vilka likheter och skillnader finns? Vad tycker du om det?
”Finns det traditioner eller regler som fanns när ni var barn som ni inte vill ge vidare till era barn och tvärt om?”
”Upplever ni som föräldrar med ursprung i ett annat land några utmaningar när det gäller att förena era traditioner och värderingar med de samhälleliga normerna i Sverige?”
”Har era övriga familjemedlemmar eller släktingar några förväntningar eller krav på er som föräldrar?”
Fler frågor om jämställt föräldraskap och barnuppfostran hittar ni i materialet som helhet.
Samtal om våld vid hembesök
Barn som växer upp i en hederskontext löper ökad risk att utsättas för våld. Det gäller flera olika typer av våld, både fysiskt, psykiskt, försummelse, våld mellan föräldrarna och sexuella övergrepp. Hembesöken är ett bra tillfälle då barnavårdscentral (BVC) kan informera om våld och vilka konsekvenser våldsutsatthet kan leda till för barn. Genom att öppna upp för att prata om våld så visar ni att detta är något man som förälder kan prata med er om och att ni har kompetensen och tiden för det. I BVC uppdrag finns flera naturliga ingångar för att prata om våld med föräldrar, utifrån folkhälsa, barnens behov av trygghet, samt barnkonventionen och svensk lagstiftning.
Barnsäkert är ett exempel på en evidensbaserad modell som kan användas för att identifiera skydds- och riskfaktorer kring barnet och fråga om våld i nära relation.
Mejla Resursteam heder Malmö för att ta del av hela stödmaterialet: resursteam.heder@malmo.se
Sidan senast uppdaterad: