Malmö stad
$left
$middle

Öppna förskolan

Öppna förskolans förutsättningar och uppdrag skiljer sig från de övriga verksamheterna inom en familjecentral. Här finns goda förutsättningar att genom lek och aktivitet med barnet skapa goda relationer till besökarna. Relationer som både ökar förutsättningarna för tillit till familjecentralen som helhet och dess övriga verksamheter men också till personal för att öka möjligheten att berätta om något svårt. Tilliten påverkar också förmågan att ta till sig viktig information.

Förebygga hedersproblematik inom öppna förskolan

Öppna förskolan är en betydelsefull arena när det kommer till tidigt våldsförebyggande arbete. Här kan kunskap spridas om hedersrelaterat våld och förtryck till enskilda föräldrar eller föräldrar i grupp. Att få veta mer om detta och få information om var man kan få stöd ifall man känner igen sig i denna typ av utsatthet är information som öppna förskolan kan sprida till familjer de möter. I mötet med föräldrar och deras barn kan pedagogen också upptäcka förekomst av hedersnormer eller hedersproblematik, samtala och reflektera kring detta när det är möjligt och/eller i andra fall ge stöd till vidare kontakt antingen internt till familjecentralens föräldrarådgivare eller till annan extern verksamhet. Har öppna förskolan temastunder som riktar sig till föräldrar kan ämnen så som genus, barnkonventionen och jämställt föräldraskap vara lämpliga ämnen att ta upp.

Ta del av materialet i sin helhet för förslag på samtalsteman och diskussionsfrågor.

Viktigt att tänka på vid samtal i grupper utifrån ett hedersperspektiv

Vi behöver ha en vaksamhet kring hur gruppmiljön påverkar förutsättningarna för att delta fullt ut för den som lever i en hederskontext. Man behöver också vara medveten om vilka risker det kan medföra för någon som är utsatt. Det kan vara extra viktigt att tänka på att:

  • Nätverkets betydelse och påverkan i en hederskontext – ta inte förgivet att närstående eller personer i nätverket har en positivt/stöttande funktion.
  • Ryktesspridning kan medföra konsekvenser för den utsatte besökaren.
  • Oro för ryktesspridning kan hindra besökaren från att tala fritt och dela dennes tankar med andra.
  • Undvik att ställa frågor som kan bli besvärliga för en enskild besökare att svara på, och kräv inte svar från någon. Låt besökaren själv fatta beslut om hur mycket/lite den vill berätta.

Mejla Resursteam heder Malmö för att ta del av hela stödmaterialet: resursteam.heder@malmo.se

Sidan senast uppdaterad:

sv