Tilläggstjänster för färdtjänst
Du kan ansöka om tilläggstjänster till ett redan aktivt färdtjänsttillstånd. När du ansöker om en tilläggstjänst behöver du oftast komplettera din ansökan med ett medicinskt utlåtande från legitimerad sjukvårdspersonal, som styrker ditt behov av det tillägg du ansökt om.
De vanligaste tilläggstjänsterna du kan ansöka om är:
- extra behjälplighet
- framsätesplats
- specialfordon (för att kunna resa med elmoped eller elrullstol)
- tillstånd att ta med ledsagare.
Extra behjälplighet
Om du behöver hjälp att ta dig till och från fordonet kan du ansöka om extra behjälplighet. Chauffören kan hjälpa dig vid förflyttningen till och från bilen, med att öppna portar och exempelvis följa dig in till lägenhetsdörren.
Tänk på att:
- Om du besöker ett köpcenter kan du bara beställa extra behjälplighet till och från vissa ingångar.
- Chauffören kan inte hjälpa till med påklädning, eller om du behöver stöd vid förflyttning inne i din bostad.
- Chauffören kan inte hjälpa till med att bära kassar eller väskor till och från bilen.
Specialfordon – resa med elmoped eller elrullstol
Om du blir beviljad tilläggstjänsten specialfordon kan du resa med hjälpmedlen elmoped eller elrullstol med eller utan styre (lätt eller tung). Det krävs att ditt hjälpmedel kan framföras och hanteras av dig på ett säkert sätt. Detta gäller både vid förflyttning till och från fordonet, samt in i och ut ur fordonet.
Tänk på att:
- En elrullstol eller elmoped ska kunna köras till och från fordonet, upp på ramp och in i och ut ur fordonet.
- Elrullstol eller elmoped som av någon anledning är ur funktion kan inte transporteras med specialfordon.
- Vid resa med specialfordon måste ditt hjälpmedel vara försett med ändamålsenliga fästöglor och kunna förankras i fordonet för att säkerställa en säker transport.
- Om chauffören bedömer att resan inte kan göras på ett säkert sätt har chauffören rätt att neka dig att genomföra resan.
Resa med elmoped
Du som använder elmoped måste på egen hand kunna förflytta dig till ett passagerarsäte i specialfordonet. Det är av säkerhetsskäl inte tillåtet att sitta kvar på elmopeden under resa. Chauffören kan endast stödja dig lätt vid förflyttningen.
För att du ska kunna ta med en elmoped i specialfordonet får den maximalt vara 70 cm bred, 120 cm lång och väga högst 300 kilo inklusive resenär.
Resa med elrullstol
Reser du med elrullstol kan du i vissa fall få tillstånd för trappklättring. Din totala vikt, inklusive rullstol, får inte överstiga 120 kilo.
Trappklättring vid resa med specialfordon
För att få hjälp med trappklättring behöver du ett beslut från serviceresor i Malmö stad. Av färdtjänstbeslutet ska framgå att du har tillstånd för trappklättring. Du kan inte beställa trappklättring vid färdtjänstresa utan att ha ett sådant tillstånd.
Trappklättring kan endast användas i samband med en färdtjänstresa. Tjänsten utförs endast på din folkbokföringsadress, eller enligt överenskommelse på en specifik adress för dig som har skyddade personuppgifter. Det betyder att trappklättring inte utförs på fler adresser än den som är att anse som din hemadress. För att tjänsten ska kunna utföras måste din trappa vara godkänd för trappklättring.
Tillstånd beviljas som längst för 6 månader. Under denna tid måste du verka för en förändring i din boendesituation, som medför att trappklättring inte längre är nödvändig. Sådan förändring kan exempelvis vara ansökan om bostadsanpassningsbidrag, eller aktivt sökande efter en ny bostad.
Om du fortfarande har behov av trappklättring efter 6 månader kan en längre period beviljas. Detta sker endast i undantagsfall.
Chauffören kan neka trappklättring trots att du har tillstånd
Att tillstånd till trappklättring beviljats är inte en garanti för att tjänsten utförs. De chaufförer som utför trappklättring för Malmö stad har i enlighet med Malmö stads ansvar för säkert utförande av våra särskilda persontransporter rätt att neka att trappklättring utförs. Det är alltid upp till chauffören att göra en bedömning om trappklättring kan utföras eller inte.
Vad säger lagen om trappklättring?
Trappklättring är inte någon rättighet i enlighet med lag (1997:736) om färdtjänst och är således inte något Malmö stad är skyldig att erbjuda sina färdtjänstresenärer. Huvudprincipen är att den som önskar bistånd i form av trappklättring ska ansöka om bistånd enligt socialtjänstlagen (2001:453).
Malmö stad har dock möjligheten att i samband med färdtjänstresor erbjuda möjligheten till trappklättring. Det kan göras under en begränsad period för de färdtjänstresenärer som bedöms ha behov av sådan hjälp, och görs då som en föreskrift i enlighet med 9 § i lag (1997:736) om färdtjänst.
Färdtjänst med ledsagare
Om du behöver hjälp under själva färdtjänstresan, det vill säga i bilen under färd, kan du ansöka om tillstånd att kostnadsfritt ta med ledsagare.
Tillsammans med ansökan behöver du då även skicka med medicinskt utlåtande från legitimerad sjukvårdspersonal, som utförligt beskriver vad du behöver ha hjälp med under själva färdtjänstresan. En färdtjänstutredare utreder och beslutar om tillstånd att ta med ledsagare. När utredningen är klar får du ett beslut hemskickat.
Du beviljas inte rätt att ta med ledsagare för att du behöver hjälp när du kommer fram till ankomstadressen. Chauffören kan hjälpa dig till och från bilen om du har tilläggstjänsten extra behjälplighet.
Kontaktinformation
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
- Postadress:
- 205 80 Malmö
- Länk till webbplats:
Sidan senast uppdaterad: