Malmö stad
$left
$middle

Färdtjänst

Du kan beviljas tillstånd för färdtjänst om du har ett funktionshinder som är varaktigt i 3 månader eller längre, och som medför att du har väsentliga svårigheter att åka med buss och tåg, eller att förflytta dig på egen hand. Får du tillstånd för färdtjänst kan du boka färdtjänstresor. Utöver det kan du även resa med bussar, tåg eller närtrafiken i Skåne med Skånetrafikens serviceresebiljett.

Du kan få hjälp med ärenden gällande färdtjänst genom att ringa, mejla eller besöka Malmö stads kontaktcenter.

Färdtjänst inför jul och nyår

Du behöver boka dina färdtjänstresor i god tid inför jul och nyår. Bokningen är öppen under olika tider beroende på vilket färdsätt du har.

Har du ett uppehåll i ditt schema över jul- och nyårshelgerna? Kom ihåg att höra av dig och pausa ditt schema.

Så fungerar ditt tillstånd för färdtjänst

Om du blir beviljad färdtjänst betalar du en abonnemangsavgift varje månad och har då rätt att boka färdtjänstresor med serviceresor. Du får också Skånetrafikens serviceresebiljett som du kan resa med på bussar, tåg och med närtrafiken i hela Skåne utan extra kostnad. Färdtjänst kan beviljas för en begränsad tillståndsperiod eller tills vidare.

Regler för färdtjänst

Om du har beviljats tillstånd för färdtjänst gäller följande:

  • Färdtjänsttillståndet är personligt och kan bara användas av den tillståndet gäller.
  • Du kan komma att resa tillsammans med andra resenärer.
  • Du behöver räkna med andra resvägar och längre restid än med privat bil eller taxi.
  • Du kan inte boka en särskild chaufför, eller i förväg bestämma resväg.
  • Alla färdtjänstresor måste påbörjas eller avslutas i Malmö. Reser du med serviceresebiljett kan resan påbörjas eller avslutas var som helst i Skåne.
  • Du har rätt att utan extra kostnad ta med en ledsagare på bussar och tåg inom Skåne när du reser med Skånetrafikens servicebiljett.
  • Du får inte använda färdtjänst för resor som bekostas av annan betalare, till exempel resor till och från sjukvårdsinrättningar (sjukresor), och resor till och från grundskola (skolskjuts).
  • Du får betala abonnemangsavgiften för innevarande månad oavsett när du säger upp din färdtjänst.

Resa kostnadsfritt med serviceresebiljett

Du som blir beviljad färdtjänst har rätt att utan extra kostnad resa med Skånetrafikens bussar och tåg, eller med närtrafiken inom Skåne. Efter att du blivit beviljad färdtjänst får du Skånetrafikens kort hemskickat, laddat med serviceresebiljetten. När du får din serviceresebiljett är den klar att använda direkt.

Serviceresebiljetten är personlig. Tänk på att alltid ha med giltig id-handling när du reser med serviceresebiljetten. Serviceresebiljetten varar lika länge som ditt färdtjänsttillstånd. Du hittar tillståndslängden på det beslutsbrev du fick när du blev beviljad färdtjänst. En resa med Skånetrafikens serviceresebiljett kan påbörjas och avslutas var som helst inom Skåne.

Säga upp tillstånd för färdtjänst

Du behöver säga upp din färdtjänst när du inte längre behöver den. Det gäller även när du flyttar till annan kommun. Du får betala för din färdtjänst under hela kalendermånaden, oavsett när i månaden ditt tillstånd avslutas.

Om du flyttar och har behov av färdtjänst i den nya kommunen måste du ansöka om färdtjänst i den kommun där du kommer att vara folkbokförd.

Ansöka om ny period

Om du har ett tidsbegränsat färdtjänsttillstånd och vill ansöka om ny period skickar du in din ansökan senast 2 månader innan ditt färdtjänsttillstånd upphör. Serviceresor skickar en påminnelse per post när den begränsade tillståndsperioden är på väg att löpa ut.

Tilläggstjänster för färdtjänst

Du kan ansöka om tilläggstjänster till ett redan aktivt färdtjänsttillstånd. En tilläggstjänst kan exempelvis vara extra behjälplighet eller specialfordon.

Vad får jag ta med på färdtjänstresan?

En medresenär är en person som följer med som sällskap på resan. Du som är färdtjänstkund måste föranmäla att du har medresenär, liksom hur många de är, i samband med bokning av resan. Även barn kan följa med som medresenärer och måste då också vara föranmälda.

För medresenär betalar du en avgift enligt antagen taxa. Barn under 7 år reser utan extra kostnad.

Som färdtjänstkund har du rätt att ta med dig upp till två medresenärer, inklusive eventuell ledsagare, om det finns plats i bilen. Om samtliga medresenärer är barn tillåts maximalt tre barn. Detta gäller under förutsättning att de får plats, inklusive eventuella bilbarnstolar, i det fordonsslag som färdtjänsttillståndet avser.

Medresenär får inte kräva någon särskild service under transporten, och får inte ha med sig något hjälpmedel. Medresenär reser samma sträcka som färdtjänstkunden.

Om du har behov av att ta med ett hjälpmedel i färdtjänstfordonet för att kunna genomföra resan får du ta med följande i mån av plats:

  • Bockar
  • Rullator
  • Rullstol
  • Sportrullstol

Hjälpmedlen ska vara förskrivna av sjukvården, region eller kommun.

Reser du med specialfordon får du även ta med elrullstol med eller utan styre (lätt eller tung) i mån av plats.

Utöver hjälpmedel har du rätt att ta med dig 2 handbagage eller kassar som har maxmått 55 x 50 x 30 cm per kolli. Detta får totalt väga max 10 kilo.

Du får inte ta med följande som handbagage:

  • Farligt gods, såsom explosiva och brandfarliga föremål och vätskor, samt giftiga, smittbärande och frätande ämnen etcetera.
  • Skjutvapen (om inte slutstycket eller annan vital del avlägsnas och förvaras skild från vapnet) eller andra föremål som kan medföra besvär eller obehag för andra resenärer, eller kan förorsaka skada.

Om du ska resa till tågstation eller flygplats kan du ta med dig 2 väskor. Vid semesterresa kan du, mot en avgift enligt antagen taxa, ta med dig ytterligare hjälpmedel.

Hjälpmedel och bagage måste rymmas i det fordonsslag som färdtjänsttillståndet avser, samt kunna hanteras och förankras på ett trafiksäkert sätt. I mån av plats kan barnvagn medföras.

Chauffören har rätt att neka medtagande av hjälpmedel och bagage om de inte uppfyller kraven.

Om du har behov av syrgas under resa ska behållaren förvaras i en transportväska avsedd för ändamålet. Du får högst ta med 6 gasflaskor, motsvarande en sammantagen volym av maximalt 5 liter.

Du kan ta med mindre sällskapsdjur under förutsättning att djuret reser i bur som kan fästas i bälte, eller transporteras i bagageutrymmet. Du som färdtjänstkund ansvarar för att sällskapsdjuret inte skadar eller stör medresenärer eller chaufför.

Sällskapsdjur får medföras vid färdtjänstresa i mån av plats, mot en avgift enligt antagen taxa. Samtliga sällskapsdjur ska färdas i bärbar transportbur, eller sele som förankras i kombiutrymmet. Transportburens storlek får inte begränsa dina möjligheter att ta med hjälpmedel. Du som kund ansvarar för att Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur efterföljs. Du ansvarar för all hantering av ditt sällskapsdjur, samt ser till att djuret inte förorsakar skada eller obehag under resan.

Medförande av sällskapsdjur måste anmälas vid bokning av resa. I det fall ovanstående regler inte följs kan du nekas att ta med sällskapsdjur vid resa, eller bli avvisad från fordonet.

Om sällskapsdjuret smutsar ner eller skadar en färdtjänstbil blir du som färdtjänstkund ersättningsskyldig.

Resa i en annan kommun (RIAK)

Du har möjlighet att beställa RIAK-biljetter som kan användas vid resa med färdtjänst i en annan kommun. 10 biljetter lämnas ut per gång, men det finns ingen begränsning i hur många gånger du kan beställa RIAK-biljetter.

Kontakta serviceresor senast 10 dagar innan du vill resa. Du får betala 20 procent av resans totala kostnad inklusive moms och avgifter. Detta debiteras i samband med din egenavgift för övriga färdtjänstresor.

Kvarglömda ägodelar under färdtjänstresa

Om du har glömt något i fordonet ska du kontakta det taxibolag du har rest med, Malmö stads specialtransporter eller polisens hittegods/beslag i Malmö.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00

Sidan senast uppdaterad:

sv