$left
$middle

Färdtjänst

Du kan beviljas tillstånd till färdtjänst om du har ett funktionshinder som är varaktigt i 3 månader eller längre, och som medför att du har väsentliga svårigheter att åka med buss och tåg, eller att förflytta dig på egen hand.

Att ansöka om färdtjänst (broschyr)

Du kan få hjälp med ärenden gällande färdtjänst genom att ringa, mejla eller besöka Malmö stads kontaktcenter.

Regler för färdtjänst

Färdtjänst kan beviljas för en begränsad tillståndsperiod eller tills vidare. Om du har beviljats tillstånd för färdtjänst gäller följande:

  • Du reser tillsammans med andra resenärer.
  • Det är vanligt med andra resvägar och längre restid än med privat bil eller taxi.
  • Du får resa obegränsat antal resor inom Malmö och Skåne.
  • Alla färdtjänstresor måste påbörjas eller avslutas i Malmö.
  • Du har rätt att resa med Skånetrafikens bussar och tåg samt med närtrafiken inom Skåne utan extra kostnad.
  • Du har rätt att ta med en ledsagare på bussar och tåg inom Skåne utan extra kostnad.
  • Du får betala egenavgiften för innevarande månad oavsett när du säger upp din färdtjänst.

Så här reser du med färdtjänst (broschyr)

Ansök om ny period

Om du har ett tidsbegränsat färdtjänsttillstånd och vill ansöka om ny period skickar du in din ansökan senast 2 månader innan ditt färdtjänsttillstånd upphör. Serviceresor skickar en påminnelse per post när den begränsade tillståndsperioden är på väg att löpa ut.

Tilläggstjänster för färdtjänst

Du kan ansöka om tilläggstjänster till ett redan aktivt färdtjänsttillstånd.

När du ansöker om en tilläggstjänst behöver du oftast komplettera din ansökan med ett medicinskt utlåtande från legitimerad sjukvårdspersonal, som styrker ditt behov av det tillägg du ansökt om.

De vanligaste tilläggstjänsterna du kan ansöka om är:

  • extra behjälplighet
  • framsätesplats
  • specialfordon
  • tillstånd att ta med ledsagare.

Du kan ansöka antingen via e-tjänsten eller via blankett ovan.

Om du behöver hjälp under själva färdtjänstresan, det vill säga i bilen under färd, kan du ansöka om tillstånd att kostnadsfritt ta med ledsagare.

Tillsammans med ansökan behöver du även skicka med medicinskt utlåtande från legitimerad sjukvårdspersonal, som utförligt beskriver vad du behöver ha hjälp med under själva färdtjänstresan. En färdtjänstutredare utreder och beslutar om tillstånd att ta med ledsagare. När utredningen är klar får du ett beslut hemskickat.

Du beviljas inte rätt att ta med ledsagare för att du behöver hjälp när du kommer fram till ankomstadressen. Chauffören kan hjälpa dig till och från bilen om du har tilläggstjänsten extra behjälplighet.

För att få hjälp med trappklättring behöver du ett beslut från serviceresor i Malmö stad. Av beslutet ska framgå att du har tillstånd för trappklättring. Du kan inte beställa trappklättring vid färdtjänstresa utan att ha ett sådant tillstånd.

Trappklättring kan endast användas i samband med en färdtjänstresa. Tjänsten utförs endast på din folkbokföringsadress, eller enligt överenskommelse på en specifik adress för dig som har skyddade personuppgifter. Det betyder att trappklättring inte utförs på fler adresser än den som är att anse som din hemadress.

Ansökan om tillstånd för trappklättring gör du hos serviceresor i Malmö stad. Tillstånd beviljas som längst för 6 månader. Under denna tid måste du verka för en förändring i din boendesituation, som medför att trappklättring inte längre är nödvändig. Sådan förändring kan exempelvis vara ansökan om bostadsanpassningsbidrag, eller aktivt sökande efter en ny bostad.

Om du fortfarande har behov av trappklättring efter 6 månader kan en längre period beviljas. Detta sker endast i undantagsfall.

Att tillstånd till trappklättring beviljats är inte en garanti för att tjänsten utförs. För att tjänsten ska kunna utföras måste din trappa vara godkänd för trappklättring. Din totala vikt, inklusive rullstol, får inte överstiga 120 kilo. Utöver detta har en chaufför rätt att neka trappklättring om denne bedömer att det inte är säkert att utföra tjänsten.

Resa med medresenär

En medresenär är en person som följer med som sällskap på resan. Du som är färdtjänstkund måste föranmäla att du har medresenär, liksom hur många de är, i samband med bokning av resan. Även barn kan följa med som medresenärer och måste då också vara föranmälda.

För medresenär betalar du en avgift enligt antagen taxa. Barn under 7 år reser utan extra kostnad.

Som färdtjänstkund har du rätt att ta med dig upp till två medresenärer, inklusive eventuell ledsagare, om det finns plats i bilen. Om samtliga medresenärer är barn tillåts maximalt tre barn. Detta gäller under förutsättning att de får plats, inklusive eventuella bilbarnstolar, i det fordonsslag som färdtjänsttillståndet avser.

Resa i en annan kommun (RIAK)

Du har möjlighet att beställa RIAK-biljetter som kan användas vid resa med färdtjänst i en annan kommun. 10 biljetter lämnas ut per gång, men det finns ingen begränsning i hur många gånger du kan beställa RIAK-biljetter.

Kontakta serviceresor senast 10 dagar innan du vill resa. Du får betala 20 procent av resans totala kostnad inklusive moms och avgifter. Detta debiteras i samband med din egenavgift för övriga färdtjänstresor.

Om du ska flytta till en annan kommun

Om du ska flytta till en annan kommun måste du säga upp din färdtjänst. Om du har behov av färdtjänst i den nya kommunen måste du ansöka om färdtjänst i den kommun där du kommer att vara folkbokförd.

Mer information

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv