Detta ingår i ekonomiskt bistånd
Du kan söka ekonomiskt bistånd för löpande kostnader som uppehälle och hyra eller för en engångskostnad så som tandvård. Du som söker ekonomiskt bistånd får även hjälp till självförsörjning.
Ekonomiskt bistånd består av två delar:
- försörjningsstöd
- bistånd för livsföringen i övrigt.
Försörjningsstöd
Försörjningsstödet prövas månadsvis och täcker de vanliga och regelbundet återkommande kostnaderna för uppehälle. I uppehälle ingår livsmedel, kläder och skor, lek och fritid, hälsa och hygien, dagstidning och telefon samt förbrukningsvaror som till exempel tvättmedel och hushållspapper.
Bistånd för livsföringen i övrigt
Ekonomiskt bistånd för livsföringen i övrigt gäller kostnader som är
tillfälliga och inte täcks av försörjningsstödet. Det kan exempelvis gälla kostnader för läkarvård och medicin inom högkostnadsskydd, tandvård, glasögon eller viss hemutrustning.
Det finns dock ingen begränsning när det gäller bistånd för livsföring i övrigt och du bestämmer själv vad du vill ansöka om. Det är din socialsekreterare som bedömer ditt behov av det du har ansökt om och om kostnaden anses nödvändig för att uppnå en skälig (rimlig) levnadsnivå. Socialsekreteraren kan göra en bedömning av en skälig levnadsnivå genom att jämföra med vad en låginkomsttagare i kommunen har möjlighet att kosta på sig.
Hjälp till självförsörjning
Du som söker ekonomiskt bistånd får även hjälp till självförsörjning. Det innebär att socialsekreterare ger råd och stöd för att du ska kunna finna en planering som leder till att du kan försörja dig med egna inkomster.
Du förväntas följa planeringen
Den planering du och din socialsekreterare kommer överens om förväntas du följa. Det kan innebära att aktivt söka arbete eller att delta i planering med arbetsmarknadsavdelningen, Arbetsförmedlingen eller din skola med mera. Du förväntas även regelbundet närvara på besök tillsammans med din socialsekreterare.
Om du har nedsatt arbetsförmåga
Du som har nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom behöver ha en aktiv kontakt med sjukvården och informera din socialsekreterare om ditt hälsotillstånd. Detta gäller även om du har andra hinder som gör att du inte kan arbeta.
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
- Länk till webbplats:
Sidan senast uppdaterad: