Bäckens förskola

Bäckens förskola ligger i ett lugnt område i natursköna Tygelsjö.

Om förskolan

Bäckens förskola ligger på ett plan och har totalt fem avdelningar. Våra lokaler är ljusa och rymliga. Vi har en ateljé där barnens kreativitet får flöda fritt samt ett stort rörelserum i mitten av huset. Förskolan omges av en stor och härlig gård med plats för barnens fantasi, lek och rörelse.

Utbildning i förskolan

Vi arbetar utifrån läroplanen och Malmö stads värdegrund där trygghet, demokrati och inflytande är viktiga ledord. Vi arbetar också utforskande med utgångspunkt i barnens intresse, funderingar och nyfikenhet. Barnen ska få upplevelser som stimulerar deras fantasi, kreativitet och förmåga att leka. Projektet Grön Flagg är också något vi lyft på Bäckens förskola, genom aktiviteter får barnen vara delaktiga i att bidra till en bättre miljö och hållbar utveckling.

En dag på förskolan

Vi öppnar förskolan klockan 6.15 och samlas då på en av våra avdelningar. Vid klockan 8.00 serveras en god och näringsrik frukost på respektive avdelning. Klockan 9.00 startar vår planerade undervisning som vi bedriver både inomhus såväl som utomhus på vår gård eller i områdets närmiljö. Under förmiddagen äter vi frukt.

Lunchen lagas på plats efter Malmö stads riktlinjer om ekologisk och rättvisemärkt mat, den äter vi klockan 11.00. Efter lunchen sover de yngsta barnen medan de äldre barnen har en lugnare aktivitet eller sagostund tillsammans.

Vi äter vårt mellanmål klockan 14.00 och efter det leker vi och arbetar med olika aktiviteter inomhus eller utomhus. Klockan 16.30 slår vi samman avdelningarna och gör aktiviteter tillsammans tills förskolan stänger 17.30.

Introduktion och inskolning

När barnet börjar hos oss på Bäckens förskola vill vi att ni vårdnadshavare avsätter två veckor för inskolning. Det är viktigt att barnet får möjlighet att skapa en relation och trygghet med pedagogerna. Vi börjar med ett besök då ni får träffa oss och bekanta er med miljön. Succesivt utökar vi tiden och så småningom provar barnet att vara själv hos oss under kortare stunder – vilket så småningom utökas. När barnet känner sig tryggt kan ni lämna förskolan men finns tillgängliga om barnet skulle behöver er. Tillsammans kommer vi fram till när det är lämpligt att barnet börjar sina ordinarie tider.

Kommunikation med vårdnadshavare

Under året erbjuder vi två sammankomster för vårdnadshavare, en på hösten och en på våren. Vi erbjuder även ett utvecklingssamtal per år. Våra pedagoger värnar om den dagliga kontakten vid hämtning och lämning. Behöver ni ett möte utöver detta är det bara att meddela våra pedagoger. Det går även att kontakta våra avdelningar genom sms.

Besöka förskolan

Om ni vill besöka förskolan eller har andra frågor kan ni ta kontakt med biträdande rektor. Kontaktuppgifter hittar ni längst ner på sidan.

Viktiga datum

Två dagar per termin håller förskolan stängt. Då arbetar vi med planering och utveckling av verksamheten. Stängda dagar:

• 1 september 2023
• 13 november 2023

Våra avdelningar

Kaveldunet gul och blå: 0733-87 76 68
Larven: 0733-87 76 74
Trollsländan röd och orange: 0733-87 76 70

Utbildningsområde D

Utbildningsområde D

Kontakta oss

sv