Bastionens förskola

Bastionens förskola ligger centralt belägen i ett kulturmärkt hus intill Malmö museum, Slottsparken och Kungsparken.

Om förskolan

Bastionen är en förskola med fem avdelningar i tre plan. Från att barnet fyller tre år delar vi in grupperna efter ålder. Byggnaden är unik med gamla detaljer och många rum att skapa lärmiljöer i. Här finns vårt gemensamma förskolebibliotek, fönster som inbjuder till samtal om vårt vackra Malmö och en stor underbar trädgård som lockar till lek. Omkring oss finns även fruktträd, odlingslotter och små kojor. Det finns även två mindre sidobyggnader på tomten, vilka också tillhör förskolan.

Förskolan har eget kök med kock som erbjuder barnen en varierad meny baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer gällande näringrik mat för små barn. Vi serverar vegetarisk mat flera gånger i veckan och arbetar efter köttfri måndag, till soppan blir det alltid hembakad bulle. På Bastionen är vi restriktiva med socker, men uppmärksammar någon gång per år en högtid med något sötat.

Utbildning i förskolan

Hos oss får ditt barn utvecklas genom att leka, skapa och utforska, både på egen hand, i grupp och tillsammans med pedagogerna. Vi erbjuder en rolig, trygg och lärorik utbildning. Utbildningen har utgångspunkt i det barnen visar intresse för samt i de kunskaper och erfarenheter som barnen har sedan tidigare. Hos oss är lärmiljöerna och det pedagogiska innehållet direkt riktat till barnens behov och intressen. Vi arbetar i projekt och utforskar med utgångspunkt i barnens intressen och funderingar. Det innebär att vi lyssnar på barnen och deras idéer så att de känner sig delaktiga.

En dag på förskolan

Förskolan öppnar klockan 6.30. Vi serverar en varierad och näringsriktig frukost klockan 8.00 varje dag. Klockan 9.00 delar barn och pedagoger in sig i sina grupper och går tillsammans igenom vad vi ska göra. Vi arbetar både inomhus och utomhus. Under förmiddagen äter vi frukt. Innan lunch har alla avdelningar samling där vi pratar om vad vi gjort i våra grupper men även sjunger, rimmar och ramsar.

Vi äter en gemensam lunch klockan 11.00. Efter lunchen sover de yngsta barnen och de äldre barnen får en uppevila med sagostund. Vi äter mellanmål klockan 14.00. De allra flesta dagar erbjuds barnen utevistelse även på eftermiddagen. Vid klockan 16.00 slår vi ihop oss utomhus eller på vår stängningsavdelning och varvar ner för att avsluta förskoledagen tillsammans. Klockan 17.30 stänger förskolan.

Introduktion och inskolning

Vi har föräldraaktiv inskolning där vi tillsammans skolar in ditt barn. Det är en trygghet för barnet att ha en vårdnadshavare med sig under inskolningen samtidigt som det ger dig en helhetsbild av utbildningen. Det är viktigt att du känner dig trygg med att lämna ditt barn och självklart vill vi samarbeta med dig för att inskolningen ska bli så bra som möjligt. Under inskolningen är det du som vårdnadshavare som vägleder ditt barn in i förskolans värld. Dag 1-3 är ni välkomna klockan 9.15-14, dag 4-5 lämnar du barnet hos oss men finns tillgänglig vid behov. Vecka två är barnets tider på förskolan 8-14 eller 9-15.

Kommunikation med vårdnadshavare

Vi arbetar för en nära och trygg kommunikation med våra vårdnadshavare. Vi har utvecklingssamtal och workshops tillsammans med vårdnadshavare under året. Vi har även föräldraråd i hela vårt område via Teams, så att så många som möjligt ska kunna närvara. Vi arbetar för en vardaglig kommunikation och skickar kontinuerligt ut månadsbrev och annan information om omsorg och undervisning. Vi använder oss av Tempus hemma som är en digital tjänst mellan hem och förskola.

Besöka förskolan

Om ni vill besöka förskolan har vi visning 20 november 2023 kl 10.00-11.00. Kontakta förste förskollärare Gisela Malmgren för att anmäla er till visning. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.
Tänk på att du kommer att behöva visa legitimation vid besöket.

Viktiga datum

Två dagar per termin håller förskolan stängt. Då arbetar vi med planering och utveckling av verksamheten. Stängda dagar:

  • 25 augusti 2023
  • 15 december 2023

Föräldraråd

Nästa föräldraråd, ett forum för alla vårdnadshavare med barn på Bastionens, Lugnets, Sjöhästens och Tranans förskola sker digitalt den:

  • 18 oktober kl 17.00-18.00

Länk till mötet kommer i kalenderhändelser i Tempus eller mailas ut till den som så önskar.

Varmt välkomna!

Kontakta oss

Plan 1
Kastellet: 0733-80 31 26
Strandmuren: 0733-80 30 89

Plan 2
Borggården: 0733-80 31 28
Vindbryggan: 0733-80 31 18

Plan 3
Tornet: 0766-34 65 62
Tornet 2: 0733-80 30 69

Köket: 0766-34 66 32

Utbildningsområde B

Utbildningsområde B

Kontakta oss

Bastionens förskola

Besöksadress:
Malmöhusvägen 3

Therese Slättman

Titel:
Rektor bitr förskola
Mobiltelefon:
0738-558712

Ninni Hyleborg

Titel:
Rektor
Mobiltelefon:
0766-335664

Gisela Malmgren

Titel:
Förste förskollärare
Mobiltelefon:
0738-521588
sv