Malmö stad
$left
$middle

Drakens förskola

Drakens förskola ligger på markplan i ett flerfamiljshus i centrala Malmö, alldeles intill Folkets Park. Vår förskola har eget kök där vår kock lagar mat med hög kvalitet och ständig strävan efter att öka andelen ekologiskt, närodlat och vegetariskt.

Om förskolan

Förskolan består av tre avdelningar, två för de yngre barnen och en för de äldre. Våra lokaler är ljusa och rymmer, förutom avdelningarna, även ett förskolebibliotek. Vi delar gård med boende i huset och utöver lekredskap har vi odlingslådor där vi planterar blommor tillsammans. Med våra lådcyklar tar vi oss lätt till stadens olika kulturevenemang och på utflykter till olika temalekplatser eller andra spännande utflyktsmål.

Utbildning i förskolan

Vi arbetar projekterande och utforskande med utgångspunkt i barnens intressen och funderingar. Det innebär att vi lyssnar på barnen och deras idéer så att de känner sig delaktiga. Vi organiserar de pedagogiska aktiviteterna så att barnen ges rikligt med tid, rum och material som är anpassat efter ålder, mognad och intresse. Barnen ska få upplevelser som stimulerar fantasi, kreativitet och förmåga att leka.

En dag på förskolan

Förskolan öppnar 06.30. Avdelningarna äter en god och näringsriktig frukost tillsammans klockan 08.00. Vid niotiden går barn och pedagoger till sina respektive avdelningar för att tillsammans gå igenom vad som ska hända under dagen. Under förmiddagen delar vi in oss i mindre grupper för olika aktiviteter, såsom skapande i ateljén, musikstunder och utforskande av natur och teknik. Vi är även ute en stund.

11.15 äter vi lunch. Efter lunchen sover de yngsta barnen och de äldre barnen får en lugn stund med sagor och mys. På eftermiddagen har barnen möjlighet att fortsätta utforska utifrån förmiddagens aktiviteter eller välja annat som erbjuds på avdelningen. Vi äter mellanmål 14.30. Barnen erbjuds utevistelse även på eftermiddagen. 16.30 slår vi ihop oss på stängningsavdelningen och varvar ner för att avsluta förskoledagen tillsammans. 17.30 stänger förskolan.

Introduktion och inskolning

Hos oss har vi föräldraaktiv inskolning. Det innebär att du är med ditt barn i verksamheten kl. 9-15 under några dagar. Under den tiden är det du som tar hand om ditt barn och hjälper hen med exempelvis mat, vila och blöjbyte. Detta gör vi för att barnet och dess vårdnadshavare ska känna trygghet och förtroende för den nya situationen. Efter dessa dagar kan barnet testa att vara utan dig på förskolan men du bör finnas tillgänglig om barnet behöver dig. Tillsammans kommer vi fram till när det är lämpligt för barnet att börja vara på förskolan sina ordinarie tider.

Kommunikation med vårdnadshavare

Vi värnar om den dagliga dialogen vid lämning och hämtning. Vi erbjuder samverkan, där pedagoger och rektor informerar om det pedagogiska innehållet och du som vårdnadshavare bjuds in för få ytterligare insyn och kan påverka vår utbildning. Vi bjuder även in vårdnadshavare till möten, vernissager och dropin. På förskolan finns dokumentation om vad vi gjort under dagen och genom våra månadsbrev berättar vi även vad vi planerar framåt. Varje år blir du inbjuden till utvecklingssamtal. Om du har behov av fler utvecklingssamtal så är det bara att säga till.

Besöka förskolan

Är du intresserad av att besöka oss? Så roligt, du är varmt välkommen! Kontakta
biträdande rektor Veronica Bengtsdotter Jönsson eller förste förskollärare
Therese Granqvist så bokar vi en tid. Kontaktuppgifter finns längst ner på
sidan.

Viktiga datum

Två dagar per termin håller förskolan stängt. Då arbetar vi med planering och utveckling av verksamheten. Stängda dagar:

  • 9 september 2024
  • 18 november 2024

Våra avdelningar

Apelsinen: 0721-95 08 36
Körsbäret: 0721-95 08 39
Melonen: 0721-95 08 74

Utbildningsområde D

Utbildningsområde D

Kontakta oss

Drakens förskola

Besöksadress:
Möllevångsgatan 46

Veronica Bengtsdotter Jönsson

Titel:
Rektor bitr förskola
Mobiltelefon:
0723-504057

Anna Lundström

Titel:
Rektor
Mobiltelefon:
0708-852557

Therese Granqvist

Titel:
Förste förskollärare

Sidan senast uppdaterad:

sv