Malmö stad
$left
$middle

Södra Sommarstadens OB-förskola

Södra Sommarstadens OB-förskola är belägen intill Pildammsparken. Förskolan har miljöer som bjuder in till lek, fantasi och kreativitet såväl ute som inne. Förskolan består av fyra åldersblandade avdelningar.

Om förskolan

OB-förskolan är till för barn med vårdnadshavare som arbetar på obekväma arbetstider. Förskolan har öppet klockan 06.00-21.00 alla dagar på året. Vid extra behov fram till klockan 22.00.

Förskolan är en enplansförskola där alla fönster i byggnaden är låga, så att barnen kan se ut mot gården. Utemiljön är varierad med sandlådor, en kulle, rutschkana och med inslag av växlighet som odling och buskage.

Förskolan har en stor bredd av böcker som finns att låna in till avdelningen så att man kan sitta i lugn och ro och läsa, det finns även möjlighet att låna hem böcker. Vi har lådcyklar i området som gör att vi kan förflytta oss och upptäcka vårt Malmö.

Maten tillagas i Södra Sommarstadens centralkök. Vi lagar klimatsmart mat och använder oss av ekologiska livsmedel i största möjliga mån. Förskolan och köket arbetar tillsammans för att alla ska känna matglädje och må bra av maten.

Utbildning i förskolan

Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik, vi ser en trygg och god relation med barnen som grunden för det livslånga lärandet. Arbetet organiseras i mindre grupper under dagen med närvarande pedagoger.

Genom att arbeta projekterande vill vi inspirera alla barn i sitt undersökande så att deras förundran, nyfikenhet och tankar hålls vid liv. Ett projekterande arbetssätt bygger på ett gemensamt experimenterande och utforskande, där barn och pedagoger förundras tillsammans. Vi erbjuder miljöer och material med koppling till projektens innehåll så att barn i alla åldrar kan leka och utforska hela dagen. På så sätt utgår arbetet från barns erfarenheter, intressen, behov och åsikter samt förbinder dem med förskolans läroplans mål och riktlinjer.

Förskolans projekt är levande både inomhus och utomhus under hela dagen. Leken har en central plats i barnens vardag, i leken får barnen möjlighet att imitera, fantisera och bearbeta intryck.

En dag på förskolan

Förskolan öppnar gemensamt klockan 6.00 på en öppningsavdelning, därefter öppnas resterande avdelningar. Vi serverar en varierad och näringsrik frukost klockan 8.00 varje dag.

Lunchen serveras klockan 11.15 och mellanmål klockan 14.30. Efter lunchen sover de barn som behöver det, inomhus. Frukt erbjuds på förmiddagen och även senare på eftermiddagen till de barn som stannar längre på förskolan. Klockan 16.30 slås avdelningarna ihop på stängningsavdelningen eller så är barnen ute tillsammans på gården. Kvällsmat serveras klockan 18.30.

Introduktion och inskolning

Förskolan har ansvar för att varje barn tillsammans med sina vårdnadshavare får en god introduktion på förskolan. Under inskolningen bekantar vårdnadshavare och barn sig med förskolans verksamhet, rutiner och barnets dag. Under inskolningen lär barnet känna miljön och börjar bygga relationer till barn och personal. De första dagarna vistas vårdnadshavarna på förskolan tillsammans med barnet mellan 9.00- 14.00, men tiden kan givetvis variera eftersom inskolningen är flexibel och anpassas utifrån barnets behov.

Under inskolningens första dagar är det vårdnadshavare som vägleder sitt barn in i förskolans värld och dess miljöer, material och vardagliga aktiviteter. När ni vårdnadshavare är positiva och aktiva så hjälper ni ert barn att förstå att förskolan är en rolig plats att vara på och det skapar trygghet för barnet. Målet är att ert barn och ni som vårdnadshavare efter inskolningen ska ha fått en bra insikt i verksamheten. Ni ska också ha utvecklat relationer med personalen och barnen på avdelningen. Genom denna insyn hoppas vi att ni känner en trygghet med oss och vår verksamhet.

Kommunikation med vårdnadshavare

Vi erbjuder ett föräldramöte per år där pedagogerna informerar om det pedagogiska innehållet i förskolan. Förskolan bjuder även in till drop-in, där ni som vårdnadshavare får ta del av det barnen upplever under sin förskolevistelse. Pedagogerna värnar om den dagliga kontakten vid lämning och hämtning. Vi erbjuder också ett utvecklingssamtal per år och uppföljningssamtal ca två månader efter inskolningen. Finns det behov av fler samtal bokas det in.

Några gånger per termin skrivs pedagogiska brev av pedagogerna för att berätta om det målinriktade arbetet.

Förskoleområdet bjuder in till föräldraråd, en gång per termin för att gynna samverkan mellan hem och förskola.

Besöka förskolan

Om du vill besöka förskola eller har andra frågor kan du kontakta biträdande rektor. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

Viktiga datum

Två dagar per termin håller förskolan stängt. Då arbetar vi med planering och utveckling av verksamheten. Stängda dagar:

  • 27 november 2024
  • 22 januari 2025

Våra avdelningar

Larven: 0766-10 65 78
Humlan: 0766-10 65 79
Myggan: 0766-10 65 80
Ekorren: 0766-10 65 81

Efter 16.30 samt lördag, söndag och helg: 0766-10 65 82

Utbildningsområde A

Utbildningsområde A

Kontakta oss

Södra sommarstadens ob förskola

Besöksadress:
Cronquists gata 6BG

Agnieszka Borowiec

Titel:
Rektor bitr förskola
Mobiltelefon:
+46 729636557

Camilla Olsson

Titel:
Rektor
Mobiltelefon:
0723-509840

Lotta Escoto

Titel:
Förste förskollärare
Mobiltelefon:
0738-513966

Therese Kolenko

Titel:
Förste förskollärare
Mobiltelefon:
+46 708384846

Emma Mattsson

Titel:
Förste förskollärare
Mobiltelefon:
+46 734478879

Sidan senast uppdaterad:

sv