Malmö stad
$left
$middle

Årsräkning och redogörelse

Om du som god man eller förvaltare har ansvar för att förvalta en huvudmans egendom innebär det att du är redovisningsskyldig. Därför ska du varje år ska skicka in en årsräkning, som är en ekonomisk redovisning, till överförmyndarnämnden. Tillsammans med årsräkningen ska du även skicka in en redogörelse.

I årsräkningen ska du redovisa hur huvudmannens tillgångar har förvaltats under året. Det innebär att huvudmannens ekonomi ska redovisas genom att ange tillgångar och skulder vid periodens början och slut samt utgifter och inkomster under perioden.

Förvalta egendom – en guide för dig som sköter någon annans ekonomi

Lämna in årsräkning och redogörelse

Första möjliga datumet att skicka in en årsräkning och redogörelse är första januari och sista datum för inlämning är sista februari.

Årsräkningen granskas genom att jämföra uppgifter som lämnas med förteckning över egendom, tidigare årsräkningar och underlagen för alla inkomster, utgifter, tillgångar och skulder.

Om årsräkningen inkommer för sent trots påminnelse beslutar överförmyndarnämnden om vitesförläggande.

Inkomster under året

  • Kontrolluppgifter avseende pension och andra skattepliktiga inkomster.
  • Underlag för bostadsbidrag eller bostadstillägg.
  • Besked om slutlig skatt samt skattekontoutdrag från Skatteverket.
  • Underlag för övriga skattepliktiga respektive icke skattepliktiga inkomster.

Utgifter under året

  • Underlag för alla utgifter i original.
  • Kontoutdrag från bank som visar transaktionerna för hela redovisningsperioden. OBS! I de fall det inte framgår av kontoutdrag vad girobetalningen avser, ska kopior på betalorderna bifogas.
  • Kvittenser på överlämnade kontanter för privata medel. Om det inte klart framgår av kontoutdragen att överföring skett till huvudmannens eget konto, ska du även bifoga kontoutdrag för huvudmannens eget konto.
  • Kontoutdrag från Skatteverket som visar inbetalning av skatt och sociala avgifter – i de fall huvudmannen betalar arvodet eller del av arvodet.
  • Försäkringsbesked avseende hemförsäkring (försäkringsställe ska framgå).
  • ”Övriga utgifter” ska alltid specificeras på särskild bilaga.

Tillgångar/skulder per den 31 december alternativt per upphörandedatum

  • Årsbesked avseende samtliga tillgångar och skulder.
  • Taxeringsbevis avseende fastighet.
  • Underlag för eventuella andra tillgångar.

Redogörelse – huvudmannens ekonomi och din ersättning

För att överförmyndarnämnden ska få en uppfattning om vad som hänt under året ska du lämna in en skriftlig redogörelse över huvudmannens situation och vilka åtgärder du har vidtagit i det aktuella uppdraget.

Det är också i redogörelsen som du anger om du önskar arvode, reseersättning och kostnadsersättning. 

Redogörelsen ska lämnas in tillsammans med årsräkningen.

Ansökan om uppskjuten inlämning – längst en månad

Du kan ansöka om att förlänga tidsfristen för inlämningen av årsräkningen via e-post för skyndsam handläggning.

  • Din ansökan måste ha inkommit till överförmyndarnämnden före det att sista dagen för inlämnande av årsräkningen har passerat, det vill säga siste februari.
  • Du måste motivera din begäran.

Du kan få inlämningen uppskjuten för att du till exempel är sjuk eller har ett dödsfall inom familjen. Varje begäran prövas särskilt. Du får skriftligt besked om du har beviljats uppskjuten inlämning och i så fall hur länge.

Övrig information om årsräkningen

Om årsräkningen inte går ihop ska du inte lämna in den till enheten för överförmyndarärenden, utan räkna om den utifrån dina underlag tills den stämmer.

Lämnar du in årsräkningen till enheten för överförmyndarärenden utan att den går ihop kommer de be dig komplettera den, vilket förlänger handläggningstiden och gör att det tar längre tid för dem att granska alla årsräkningar. Enheten för överförmyndarärenden kan också skriva en granskningsanmärkning beroende på vad för komplettering de begärde in.

Kontakta den avtalspart för vilken det fattas verifikat för att få ett nytt verifikat utskickat. Om det exempelvis saknas hyresavier kontaktar du fastighetsägaren eller hyresvärden. Många företag erbjuder även e-fakturor och i de fallen kan du skriva ut verifikat från internet.

Autogiron är ett behändigt sätt att betala huvudmannens räkningar, men du måste ändå lämna in verifikat som styrker avtalsförhållandet mellan huvudmannen och betalningsmottagaren. Överförmyndarnämnden måste kunna säkerställa att det är just huvudmannens räkning som dras via autogirot.

Du kan exempelvis bifoga en faktura ställd i huvudmannens namn där autogirot framgår, alternativt avtalet för autogiro.

Om det finns en handkassa på huvudmannens boende är personalen skyldig att föra en kassabok över alla insättningar och uttag som görs. Samtliga kontantuttag du gör och överlämnar till boendet ska verifieras mot kvittenser.

Du behöver inte redogöra för samtliga inköp som personalen gjort från handkassan i årsräkningen. I årsräkningen ska du endast redovisa de kontanter som överlämnats till boendet under rubriken ”Privata medel”.

Om du överlämnar fickpengar i form av kontanter till huvudmannen redovisar du kontantuttagen och styrker detta med kvittenser. För de fall huvudmannen har ett eget separat konto för fickpengar redovisar du endast de överföringar som görs till kontot genom att skicka in kontoutdrag.

De inköp som huvudmannen gör från kontot med fickpengar behöver du inte redovisa. Samma princip gäller om fickpengar exempelvis sätts in på ett kort som hemtjänsten använder för inköp. Observera att den som har ett kontokort för privata medel skriftligen måste intyga detta. Du ska bifoga intyget till årsräkningen.

Efter du lämnat in årsräkningen

Årsräkningarna granskas i den ordning som de kommer in. Ställföreträdare som har fler än fem uppdrag vars årsräkningar inkom i januari granskas först (så kallade mångförmyndare). Därefter granskas övriga årsräkningar som inkom i januari. Samma turordning gäller för de årsräkningar som inkom i februari och i mars.

Om en årsräkning är bristfällig, om underlag saknas eller andra oklarheter finns i redovisningen, begär enheten för överförmyndarärenden in kompletteringar från dig efter att de tagit emot din årsräkning. Att enheten får begära komplettering från dig för att redovisningen är inkomplett förlänger handläggningstiderna.

Överförmyndarnämnden har korrigerat en uppgift i årsräkningen vid granskningen. Tänk på att du ska lämna in årsräkningen korrekt ifylld. Se gärna korrigeringen som en återkoppling till dig och tänk på det inför nästa års inlämning av årsräkning.

Om överförmyndarnämnnden vid granskningen (eller annars) hittar någon anledning att anmärka på din förvaltning av huvudmannens ekonomi, ska du ges möjlighet att yttra dig. Som ställföreträdare får du i sådant fall ett brev från överförmyndarnämnden där problemen eller bristerna beskrivs.

Det kan till exempel handla om att

  • det finns en differens vid jämförelse mellan olika poster i redovisningen
  • vissa av huvudmannens utgifter inte styrkts genom att kvittenser, kvitton eller liknande saknas
  • det av redovisningen framgår att du gjort en åtgärd för huvudmannens räkning som kräver samtycke från överförmyndaren, men där sådant samtycke inte finns
  • du sammanblandat huvudmannens medel med dina egna eller andra personers medel.

Om du får detta brev ska du lämna in de kompletteringar som efterfrågas. Om du inte hör av dig, om den komplettering du lämnat in inte är tillräcklig eller om ditt svar på annat sätt inte är tillfredsställande, granskar överförmyndarnämnden redovisningen med anmärkning.

I samband med att överförmyndarnämnden granskar en redovisning med anmärkning ska de också pröva om någon annan åtgärd ska vidtas på grund av anmärkningen. En åtgärd kan vara att de måste byta ut dig som ställföreträdare.

Sidan senast uppdaterad:

sv