Att tänka på i början av och under ditt uppdrag
I början av ditt uppdrag ska du
- så snart som möjligt pratar med personen du ansvarar för samt hens anhöriga – för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om din huvudman och hens livssituation
- tydligt klargöra ditt uppdrag samt vad uppdraget omfattar och inte omfattar
- höra vad din huvudman vill, tycker och tänker kring saker som berör hen själv (om hen förstår vad saken gäller).
Tänk på att du agerar under skadeståndsansvar.
Var tydlig i din kommunikation
Var tydlig i din kommunikation och för dagbok kring vad du gör i uppdraget samt den information du har lämnat ut. Håll också huvudmannens närmast anhöriga informerade om vad som händer i din huvudmans liv.
Kontrollera/teckna hemförsäkring
Du ska kontrollera att huvudmannen har en gällande hemförsäkring. I vissa boenden kan huvudmannen omfattas av kommunens/regionens försäkringsskydd. I andra fall bör alltid en försäkring tecknas.
Överförmyndarspärra huvudmannens värdepapper och bankkonton
Du ska överförmyndarspärra huvudmannens värdepapper och samtliga bankkonton utom ett konto för löpande utgifter. Skicka intyg om att detta är gjort till enheten för överförmyndarärenden tillsammans med en förteckning över huvudmannens egendom.
Under ditt uppdrag ska du
- bevaka huvudmannens rätt till eventuell avgiftsnedsättning och rätten till det så kallade förbehållsbeloppet. Detta gäller särskilt om huvudmannen bor på vårdboende eller motsvarande
- tänka på att huvudmannen och hens make/maka/sambo och närmaste släktingar har rätt att ta del av handlingar som rör ditt uppdrag och som förvaras hos överförmyndaren
- tänka på att aldrig blanda dina egna medel eller några andra medel som du förvaltar med huvudmannens medel – huvudmannens medel ska alltid stå på konton i huvudmannens eget namn.
Kontakta Försäkringskassan – bostadsbidrag/bostadstillägg och merkostnadsersättning
Om det är möjligt och relevant ska du ansöka om bostadsbidrag/bostadstillägg åt huvudmannen varje år hos Försäkringskassan.
Huvudmannen kan också ha rätt till merkostnadsersättning för arvodet till dig som ställföreträdare.
Ansvara för huvudmannens pengar – även om någon annan gör inköp
Om någon annan än din huvudman ska hantera inköp till huvudmannen, exempelvis vårdpersonal eller anhöriga, ska hen skriva under kvittenser samt föra kassabok över inlämnad summa. Personen ska också spara kvitton. Du måste regelbundet kontrollera kassaboken mot kvittona. Kom ihåg att det fortfarande är du som är ansvarig för huvudmannens pengar, även om någon annan delar ut kontanterna.
Inte ge bort huvudmannens tillgångar
Generellt gåvoförbud gäller i ditt uppdrag. En ställföreträdare får inte ge bort sin huvudmans tillgångar. Dock får personliga presenter så som julklappar, födelsedagspresenter och liknande lämnas så länge de står i proportion till huvudmannens ekonomiska situation.
Se till att huvudmannen förstår innebörden om hen vill ge bort sin egendom
Om du är god man
Huvudmannen får såklart själv ge bort sin egendom i ett godmanskap, men du bör då kontrollera att hen förstår innebörden av en sådan handling. Om det är en större egendom som huvudmannen vill ge bort bör läkarintyg hämtas in för bedömningen. Huvudmannen ska då själv underteckna gåvohandlingen och själv ta ut pengar från banken. Du som ställföreträdare får aldrig hjälpa till i det läget.
Om du är förvaltare
En person med förvaltare får inte ge bort sin egendom och det får inte heller du som förvaltare.
Om huvudmannen vill ge dig en gåva
Om huvudmannen vill ge dig en gåva eller skriva in dig i sitt testamente ska du omedelbart meddela enheten för överförmyndarärenden och begära att få bli utbytt från uppdraget och ersatt av en annan god man eller förvaltare.
Informera dina egna anhöriga om ditt uppdrag
Det är viktigt att dina närmaste anhöriga känner till var du förvarar alla handlingar som rör dina huvudmän, det vill säga den enskildes verifikationer och löpande bokföring. Om du som god man eller förvaltare går bort säger lagen att dödsboet ansvarar för att skicka in en sluträkning. Överförmyndarnämnden är nämligen skyldig att veta hur det står till i ekonomin inför att en ny god man eller förvaltare ska ta över uppdraget. Detta innebär inte att uppdraget ärvs utan det handlar bara om att ekonomin behöver redovisas. Dödsboet kan anlita en jurist eller redovisningsekonom för att få hjälp med detta och ersättning kan betalas ut – detta är för att avlasta dödsboet mitt i sorgen och samtidigt skydda huvudmannen, vilket är överförmyndarnämndens främsta uppgift.
Anmäla bankkonto för utbetalning av arvode
Om du inte fått någon utbetalning och/eller du saknar ett konto hos Swedbank kan du gå in på Swedbanks kontoregister och anmäla ditt bankkonto på förhand. Gör du inte denna förhandsanmälan kommer du få hem en löneavi per vanlig post.
Om du någon gång fått en utbetalning från Malmö stad eller om du har ett bankkonto hos Swedbank, kommer utbetalning att göras till det bankkonto du tidigare angett till Malmö stad respektive det aktiva bankkontot hos Swedbank.
OBS! Under våren 2024 byrer Malmö stad byter bank från Swedbank till Nordea. Det betyder att du behöver registrera ditt konto hos Nordea för att få ditt arvode utbetalt.
Om du är ny ställföreträdare och inte har anmält konto på Swedbank sen tidigare kan du behöva du anmäla ditt konto både hos Swedbank och Nordea för att få arvode.
Sidan senast uppdaterad: