Solarieverksamhet
Du som driver en solarieverksamhet ska skicka in en anmälan till miljöförvaltningen. Verksamheten räknas som miljöfarlig verksamhet eftersom du använder solarierör som ska uppfylla strålskyddskrav.
Anmäl solarieverksamhet till miljöförvaltningen
Anmälan ska skickas in minst sex veckor till miljöförvaltningen innan du startar eller marknadsför din verksamhet. Du riskerar annars att få en miljösanktionsavgift.
Anmälan om solarieverksamhet ska bland annat innehålla en planritning över lokalen, redovisning av solariebäddar och solarielysrör, redovisning av egenkontroll samt kemikalieförteckning.
Meddela förändringar i verksamheten till miljöförvaltningen
Tänk på att även förändringar i ägarförhållanden, att verksamheten upphör eller flyttar ska meddelas miljöförvaltningen.
Krav på solarieverksamheten
Det är du som bedriver verksamheten som har ansvar för att din verksamhet uppfyller strålskyddslagen och miljöbalkens krav.
Endast moderna solarier får användas för kosmetiskt syfte, det vill säga solariet ska uppfylla strålskyddskrav i den europeiska produktssäkerhetsstandarden.
Solarieverksamheten ska bland annat ha
- en skylt som visar att det är ett UV-typ 3-solarium
- en rörskylt från tillverkaren som visar vilken sorts rör som ska användas i solariet
- synligt placerade märkskyltar och varningstexter.
Det är du som bedriver verksamheten som har ansvar för att din verksamhet uppfyller strålskyddslagen och miljöbalkens krav.
18-årsgräns
Tänk på att inte låta personer under 18 år sola i kosmetiskt solarium. Som ansvarig för verksamheten behöver du säkerställa att kunden har fyllt 18 år. Det kan du göra genom att kontrollera ID-handling, eller att du har en teknisk lösning som ser till att endast personer över 18 år får tillträde till ett solariebås.
Förvaring och transport av farligt avfall
Verksamheten ska kunna säkerställa att använda solarielysrör (samt annat farligt avfall) transporteras och tas om hand på ett korrekt sätt. Verksamheten kan ha avtal med en avfallsentreprenör som har tillstånd att transportera farligt avfall och som kommer och hämtar solarielysrören på plats.
Anmäl transport till länsstyrelsen
Om verksamheten bestämmer att själv transportera solarielysrören till en återvinningscentral ska detta vara anmält till länsstyrelsen. Vidare måste verksamheten se till att återvinningscentralen tar emot verksamhetsavfall.
Kontaktinformation
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd
- E-post:
- miljo@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 15
- Telefontider:
- Vardagar klockan 09.00-12.00 och 13.00-15.30
- Postadress:
- Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
Sidan senast uppdaterad: