Malmö stad
$left
$middle

Krav på lokaler och ventilation för hygienisk verksamhet

En lokal som används för yrkesmässig hygienisk verksamhet bör placeras, utformas och skötas så att risken för olägenheter för människors hälsa begränsas.

Lokaler för hygienisk verksamhet

En lokal för hygienisk verksamhet ska vara väl avskild från andra typer av verksamheter, till exempel omfattande försäljning. Lokalen ska inte användas för andra verksamheter än den är avsedd för.

Lokalen ska hållas helt separat ifrån bostad inklusive genomgångsutrymmen

Om lokalen ska användas för olika typer av hygieniska behandlingar, tänk på att vissa behandlingstyper inte är lämpliga att kombinera i samma utrymme, till exempel behandlingstyper som innebär risk för blodsmitta: tatuering, piercing, microneedling. Dessa ska alltid hålls väl avskilda från andra behandlingar.

Hänsyn ska även tas till behandlingstyper som samlar mycket damm eller partiklar, såsom nagelvårdare eller barberare, eller andra behandlingstyper som använder starka kemikalier, till exempel fransverksamhet.

Sällskapsdjur ska inte vistas i en lokal som används för hygienisk behandlingsverksamhet.

Krav på lokalens utformning

  • Lämpligt placerade handtvättställ med flytande tvål och engångshandukar behöver finnas i, eller i nära anslutning till behandlingsutrymmen. Vask på toaletten eller i kök räknas inte in. Det ska finnas fri passage till handtvätt för personal utan att de ska behöva ta i ytor som till exempel dörrhandtag.
  • Särskilt utrymme för rengöring, desinficering och sterilisering av instrument som är anpassat till de redskap som används i verksamheten.
  • Välventilerat städutrymme för förvaring av städredskap och städmaterial med tillgång till utslagsvask för att tappa upp och hälla ut smutsvatten. I utrymmet ska det finnas möjlighet att hänga upp fuktigt städredskap fritt så att det lätt kan torkas.
  • För fotvård: Det ska finnas en särskild utslagsvask för hantering av fotbadsvatten, alternativt fri passage till utslagsvask i städutrymmet. Tänk på att utslagsvasken ska vara avskild från andra delar av verksamheten. Lokalen ska vara välventilerad för att förebygga risk för smittspridning via aerosoler och stänk.
  • Lokalen ska ha tillgång till toalett. Lokaler med fler än tre behandlingsplatser bör förses med en separat kundtoalett som utrustas med engångshanddukar och tvål.
  • Golv, väggar, tak och annan inredning ska utformas och underhållas så att de lätt kan rengöras. Textilier bör undvikas. Ytor i behandlingsutrymmen såsom behandlingsbrits och arbetsstol bör kunna torkas av regelbundet eller ytdesinficeras vid behov.
  • Det ska finnas tillräckligt med förvaringsutrymmen i lokalen för redskap, material och smutstvätt. Sterila och rena produkter ska förvaras torrt, dammfritt och väl separerat från smutsigt material och annan verksamhet.
  • Tvättning av till exempel handdukar godtas i lokalen om det finns avskilt utrymme för tvätt och torkning. Tvättningen ska göras i minst 60 °C i de fall materialet tillåter det.

Ventilation

En lokal för hygienisk behandlingsverksamhet behöver ha god luftkvalitet. Ventilationen behöver vara anpassad efter lokalens utformning och användning.
Vänd dig i första hand till fastighetsägaren för hjälp med att ta fram uppgifter om lokalens ventilation.

Krav på ventilation i lokalerna

  • Städutrymmet ska ha välfungerande ventilation.
  • Luftflöde behöver vara minst 7 liter per sekund per person som vistas samtidigt i lokalen plus ett tillägg på minst 0,35 liter per sekund per kvadratmeter golvarea.
  • Friskluft behöver tillförs direkt i varje behandlingsutrymme, det vill säga tilluftsdon eller friskluftsventiler ska vara placerade i behandlingsutrymmen. Det är inte tillräckligt att luften kommer som överluft från tilluftsdon/ventiler i utrymmen i nära anslutning.
  • Självdragsventilation innebär inte god ventilation och uppfyller inte kraven för en hygienisk behandlingslokal. Lokalen behöver ha anpassad mekanisk ventilation.
  • Information om luftflöde per till- och frånlufts don i lokalen finns redovisat i luftflödesprotokollet som utförs regelbundet i samband med den obligatorisk ventilationskontrollen (OVK).

Vägledning för lokaler och rutiner

Det finns vägledning för hur en hygienisk behandlingslokal ska utformas och vilka hygien- och skyddsrutiner som verksamheten bör ha. Vägledningen är framtagen av Socialstyrelsen och gäller för alla hygieniska verksamheter oavsett anmälningsplikt eller inte.

Kontaktinformation

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Telefontider:
Vardagar klockan 09.00-12.00 och 13.00-15.30
Postadress:
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30

Sidan senast uppdaterad:

sv