$left
$middle

Krav på drivmedelsanläggning

Miljöförvaltningen har sammanställt de lagar och regler som finns gällande drivmedelsanläggningar, samt en mer ingående beskrivning av vilka krav som miljöförvaltningen kommer att ställa på din verksamhet. Vi har gjort en uppdelning efter olika ämnesområden för att du enkelt ska kunna hitta svar på olika frågor.

Lagar och regler avseende miljön gäller utöver de lagar och regler som finns för hantering och lagring av brandfarliga varor, gaser och vätskor.

I de fall miljöförvaltningen anser att lagstiftningen lämnar utrymme för tolkning av hur kraven uppfylls, anger vi under rubriken ”Miljöförvaltningens råd” hur du kan göra för att undvika att miljöförvaltningen bedömer att din verksamhet måste ändras. Det vi beskriver här ska därför ses som en hjälp för att du ska kunna bedriva din verksamhet på ett miljöriktigt sätt som följer lagstiftningens krav.

Anmälningsplikt och ändring av verksamhet

Det finns några saker att tänka på när du startar en drivmedelsanläggning, bland annat att det finns lagstiftning som du ska känna till samt att platsen där verksamheten drivs ska vara anpassad för att driva en miljöfarlig verksamhet. Anläggningar som per kalenderår hanterar:

  • mer än 1 000 kubikmeter (m³) flytande motorbränsle, eller
  • mer än 1 miljon normalkubikmeter (m³) gas avsedd som motorbränsle

är anmälningspliktiga enligt kapitel 23, paragraf 2 miljöprövningsförordningen 2013:251. Anmälningsplikten gäller inte om verksamheten är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt kapitel 20, paragraf 1, 2 eller 3, miljöprövningsförordningen 2013:251.

Ändringar av betydelse, det vill säga viktiga, i anmälningspliktiga verksamheter, ska anmälas till miljöförvaltningen minst sex veckor innan förändringen genomförs. Det kan till exempel röra sig om byte av oljeavskiljare, byte av rörledningar, byte av cisterner, anläggande av nya spillzoner, installation av ny utrustning, flytt av utrustning eller hantering av nya drivmedel. Att inte anmäla en anmälningspliktig verksamhet innebär att man då bedriver en otillåten miljöverksamhet, vilket är straffbart.

Krav på egenkontroll

Alla som bedriver en verksamhet ska planera och kontrollera sin verksamhet för att motverka eller förebygga olägenheter för människors hälsa eller miljön. Detta är ett krav i miljölagstiftningen.

För de verksamheter som omfattas av anmälningsplikten finns mer ingående krav på egenkontroll utöver de grundläggande krav på kontroll av verksamheten som regleras i miljöbalken.

Krav på slam- och oljeavskiljare

I kap. 9 § 7 miljöbalken (SFS 1998:808) står "Avloppsvatten ska avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål ska lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras."

I kap. 2 § 2 och 3 miljöbalken (SFS 1998:808) står "Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska också utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. I samma syfte ska, vid yrkesmässig verksamhet, bästa möjliga teknik användas."

Miljöförvaltningens råd

Alla anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar ska minst ha en oljeavskiljare som motsvarar klass ett, i vars utlopp högst 5 milligram olja per liter vatten kan förekomma. Oljeavskiljaren ska ha avluftning, automatisk avstängningsventil samt larm som varnar för hög oljenivå samt för dämning. Larmet ska varna både visuellt och akustiskt. Oljeavskiljaren ska kopplas till dagvattennätet via en provtagningsbrunn.

Spillzoner

I kap. 2 § 2 och 3 miljöbalken (SFS 1998:808) står "Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska också utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. I samma syfte ska vid yrkesmässig verksamhet bästa möjliga teknik användas."

Miljöförvaltningen råd

För anmälningspliktiga verksamheter ska en för petroleumprodukter ogenomtränglig spillzon utan sprickor finnas vid mätarskåp och centralpåfyllnad där spill samlas upp och leds vidare till oljeavskiljare för rening. Vid centralpåfyllningen ska spillzonen täcka en yta som motsvarar fordonet som levererar drivmedel. Spillzonsområdet vid mätarskåp ska minst täcka en yta som motsvarar tankningsslangens längd plus 1 meter. Det material som nyttjas vid spillzonen behöver vara varaktigt tät och ogenomtränglig för de produkter som lastas ut från mätarskåpet. Miljöförvaltningens bedömning är att enbart asfalt inte är ogenomträngligt material för diesel eller petroleumprodukter. Eventuella skarvar mellan betong och asfalt ska vara täta, detta gäller även skarvar mellan spillzon och pumpöar eller mätarskåp.

Cisterner

Lagar och föreskrifter som gäller för cisterner:

  • Miljöbalken (1998:808), kapitel 2
  • Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor
  • Föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor och spilloljor (NFS 2017:5)
  • Föreskrifter om tillstånd till hantering av brandfarliga gaser och vätskor (MSBFS 2013:3).

Anmäl installation till miljöförvaltningen

Cisterner som är placerade utomhus (ovan eller i mark) eller inomhus (men ej går att inspektera runt om) och som rymmer mellan en till tio kubikmeter (m³) ska senast 4 veckor innan installation anmälas till miljöförvaltningen. Använder du en sådan cistern som inte är anmäld sedan tidigare ska detta göras omedelbart.

Kontroll av cisterner

Cisterner som innehåller mer än 1 kubikmeter (m³) diesel, eldningsolja eller spillolja ska kontrolleras av ackrediterat kontrollorgan efter tillverkning, vid installation eller flytt och sedan återkommande vart tredje, sjätte eller tolfte år beroende på vilken klass cisternen tillhör. Miljösanktionsavgift kan utdömas om detta inte efterlevs.

Är cisternen belägen inom ett vattenskyddsområde gäller reglerna för cisterner som rymmer mer än 250 liter.

För förvaring av mer än 500 liter spillolja med okänd flampunkt krävs tillstånd från Räddningstjänsten Syd.

Förebyggande skyddsåtgärder

I kap. 2 § 2 och 3 miljöbalken (SFS 1998:808) kan du läsa om vad som krävs gällande förebyggande skyddsåtgärder.

Miljöförvaltningens råd

Verksamheten ska bedrivas så att eventuellt spill inte sprids till omgivande mark, dagvattenbrunnar vidare till recipient (vattendrag, sjö eller hav som tar emot avloppsvatten) eller ledningsnät.

I de fall det finns risk för att spill och läckage når dagvattenbrunnar ska det finnas utrustning för att täta brunnar (exempelvis tätting, tätningsmattor, avspärrningsbarriär). Utrustningen ska förvaras lättillgängligt i verksamheten.

Absorbermedel måste finnas för att kunna ta hand om drivmedel som läckt ut. Om drivmedelsanläggningen är obemannad måste kontaktuppgifter finnas väl synliga för att kund ska kunna kontakta ansvarig vid spill och läckage. Rutiner för att ta hand om använt absorbermedel och spillvätskor måste finnas. Incidenter som inträffar ska journalföras och sparas i minst tre år.

Avfallshantering

Lagar som gäller för avfallshantering:

  • Avfallsförordningen (2020:614)
  • Miljöbalken kapitel 15

Icke farligt avfall

Avfall är varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren vill, avser eller är skyldig att göra sig av med. Allt avfall klassas med en särskild avfallskod som finns i avfallsförordningen, bilaga 4. Avfallskoden anger bland annat om avfallet är farligt avfall eller icke-farligt avfall.

Du är skyldig att kontrollera att den som tar emot ditt avfall - transporterar det eller gör en annan hantering - har gjort den anmälan eller har det tillstånd som krävs för hanteringen. Spara de kvitton du får i samband med att du lämnar ditt avfall till någon annan eller se till att det finns annan dokumentation som styrker till vem du lämnar ditt avfall samt att denna har gjort den anmälan eller har det tillstånd som krävs.

Farligt avfall

Du är skyldig att skaffa dig kunskap om vilka slag av farligt avfall som uppkommer i din verksamhet. Farligt avfall får inte blandas med andra slag av farligt avfall, annat avfall, andra ämnen eller material. Olika slag av farligt avfall ska förvaras i uppmärkta separata behållare.

Exempel på farligt avfall som kan uppstå på en drivmedelsanläggning är:

  • Slam och olja från oljeavskiljare
  • Använt absorbermedel

I bilaga 4 i avfallsförordningen finns en förteckning över icke-farligt avfall och farligt avfall, det avfall som räknas som farligt avfall anges med en asterisk (*) efter den sexsiffriga koden.

Transport av avfall och farligt avfall

Du är skyldig att kontrollera att den som tar emot ditt avfall för transport eller annan hantering har gjort den anmälan eller har det tillstånd som krävs för hanteringen. Om du transporterar icke- farligt eller farligt avfall själv kan det krävas tillstånd eller anmälan beroende av mängd. Vad gäller transport av icke-farligt avfall kan detta göras utan anmälan/tillstånd upp till 10 ton eller 50 kubikmeter om avfallet uppkommit i egen yrkesmässig verksamhet. Gränserna gäller per kalenderår.

Rapportera till Naturvårdsverkets avfallsregister

Alla som producerar, transporterar, samlar in, mäklar, handlar eller behandlar farligt avfall ska rapportera till Naturvårdsverkets avfallsregister. Du som har fordonstvätt är skyldig att se till att uppgifterna som lämnas till avfallsregistret är korrekta och att uppgifterna lämnas i tid.

Du har rätt att lämna dina uppgifter till avfallsregistret via ombud. Ett ombud ska vara en utsedd fysisk person som du ger fullmakt att vara ditt ombud. Miljöförvaltningen kan som tillsynsmyndighet vid behov be ombudet styrka sin behörighet med fullmakt. Använder du ett ombud är det du som är skyldig att se till att uppgifterna som lämnas till avfallsregistret är korrekta och att uppgifterna lämnas i tid.

Lagar och föreskrifter

Kontaktinformation

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Postadress:
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
sv